GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

(mš)
(mš)
0 12.05.2022 11:13:55

Štiri mednarodna odličja

Ženska reprezentanca, druga na pokalu Mitropa na Korziki
ŠZS
Slovenski igralci in igralke so nas v minulem tednu razveselili s štirimi odličji z mednarodnih tekmovanj. Za najžlahtnejši lesket med temi je poskrbela reprezentanca članic, ki je na srednjeevropskem ekipnem pokalu Mitropa zasedla drugo mesto.

Naše igralke so na tradicionalnem tekmovanju, ki je letos potekalo na Korziki, nastopile v najmočnejši zasedbi, kakršno lahko najverjetneje pričakujemo tudi na olimpijadi, ki se začne čez dobra dva meseca. Po pričakovanju so se za najvišja mesta borile s Francozinjami, Italijankami in Madžarkami. Slovenke so v zadnji krog vstopile kot vodilne, a so v neposrednem obračunu z domačinkami na žalost doživele minimalen poraz in jim tako prepustile prestižno lovoriko.

Poleg odločilnega poraza v zadnjem krogu lahko naše igralke na sicer solidno odigranem turnirju obžalujejo predvsem katastrofo v dvoboju s Hrvaško, ki so ga brez naše najboljše igralke Laure Unuk izgubile s kar 0:4. Unukova je na prvi šahovnici sicer dobro opravila svoje delo in brez poraza zbrala pet točk z osmih partij. Podobno oceno si z enakim izkupičkom točk zasluži Zala Urh na drugi šahovnici, ki pa ji je v zadnjem krogu pripadla vloga tragične junakinje, saj v zelo kompleksni partiji ni izkoristila svojih priložnosti in je na koncu povsem popustila ter doživela odločilen poraz. Najboljša posameznica je bila tokrat Lara Janželj na tretji šahovnici, ki je po slabem začetku zbrala pet točk in pol z osmih partij, s tem pa pridobila 25 novih ratinških točk. Nekaj težav je imela naša ekipa na četrti šahovnici, kjer sta tako Teja Vidic kot Monika Rozman s svojima rezultatoma zaostali za pričakovanji. Francija se je na domačem prizorišču razveselila dvojne lovorike, saj so slavili tudi v moški konkurenci. Pri članicah je tretje mesto pripadlo Madžarkam, enako kot njihovim moškim kolegom, medtem ko so na drugo stopničko med člani stopili Slovaki.

S tremi bronastimi medaljami ob kopici drugih dobrih uvrstitev pa se naši predstavniki vračajo s svetovnega prvenstva v pospešenem in hitropoteznem šahu v kategorijah od 8 do 18 let, ki je potekalo na grškem otoku Rodos. V pospešenem tempu je do odličja prišla Taja Guid v konkurenci deklet do 14 let. Naš glavni adut Jan Šubelj je v pospešenem delu prvenstva končal na nehvaležnem četrtem mestu, medtem ko sta bila Rudi Olenik Čampa (do 16 let) in Matic Lavrenčič (do 14 let) peta. Med deseterico so se uvrstili še Matic Nareks s šestim mestom do 16 let, Pia Marie Ružič in Vesna Mihelič sta bili sedmi pri dekletih do 18 let oziroma 16 let, Inti Maček in Anja Beber pa deveta in deseta do 12 let.

V hitropoteznem tempu si je nato Jan Šubelj s tretjim mestom vendarle uspel priigrati stopničke. Enak podvig je uspel Postojnčanki Anji Beber pri dekletih do 12 let. Anja je lansko leto postala evropska prvakinja v hitropoteznem šahu v kategoriji do 10 let, z novo medaljo, za nameček v starejši skupini, pa je dokazala, da se razvija v eno najboljših mladih igralk svoje starostne kategorije.V igri za stopničke je bil še Matic Nareks, ki se je nato moral zadovoljiti s petim mestom, med najboljšo deseterico pa sta vnovič končala tudi Vesna Mihelič in Rudi Olenik Čampa, ki sta zasedla sedmo mesto. Z omenjenimi dosežki in drugimi solidnimi uvrstitvami v prvo tretjino nastopajočih so naši obdržali raven rezultatov, ki so jih na tovrstnih tekmovanjih dosegali v zadnjih nekaj letih. Tokratno svetovno prvenstvo na Rodosu je bilo prvo množično mladinsko tekmovanje v živo od izbruha pandemije novega koronavirusa pred dobrima dvema letoma. Udeležilo se ga je več kot 330 tekmovalcev iz 40 držav. V nadaljevanju leta imajo mladi na sporedu še svetovna in evropska prvenstva v standardnem šahu, tako v posamični kot ekipni konkurenci, na katerih zagotovo lahko pričakujemo še močnejšo konkurenco, kot je bila prisotna tokrat. Dobri rezultati s prvenstva v hitrih disciplinah so zato lahko za naše prava spodbuda pred preizkušnjami, ki jih čakajo. 

Članki iz rubrike