mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 08.12.2021 20:42:12

Bach: Mok bo ohranil politično nevtralnost

Profimedia
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je na novinarski konferenci po drugem dnevu zadnje seje izvršnega odbora v tem letu dejal, da bo olimpijsko gibanje ohranilo politično nevtralnost, "saj drugače ni mogoče izvesti olimpijskih iger," na katerih sodelujejo in skupaj nastopajo pripadniki različnih narodov in držav.

Avstralija in Velika Britanija sta danes sledili ZDA, ki so prve najavile diplomatski bojkot zimskih OI februarja prihodnje leto v Pekingu. "Tudi te vlade podpirajo svoje olimpijske ekipe, torej tudi olimpijsko resolucijo, ki so jo soglasno sprejeli Združeni narodi. To zagotavlja uspešno izvedbo OI prihodnje leto. To, da ne bo v Pekingu predstavnikov nekaterih vlad, je politična odločitev, Mok je v tem pogledu nevtralen, drugače ni mogoče združiti sveta in izvesti OI," je stališče Moka izpostavil Bach.

Dejal je, da se Mok osredotoča na športna tekmovanja. "Smo veseli, da športniki lahko nastopajo, ne glede na to, od kod prihajajo. Brez take drže Moka 206 olimpijskih komitejev ne bi nikoli nastopilo na OI," je menil Bach in dodal, da bi drugačen pristop vodil v konec OI.

"To se je že zgodilo z antičnimi OI, ko so se po tisočletju končale, ker je rimski cesar politično posegel in jih končal. Zato je potrebna politična nevtralnost, posebej v razdeljenem svetu, kjer so napetosti vse večje. Igre morajo prispevati, da bo tega manj," je še menil Bach.

Toda obenem to ne pomeni, da se Mok ne zavzema za človekove pravice, je dejal Bach. "Tudi na Kitajskem jih podpiramo, od svobode tiske naprej, zato tesno sodelujemo z organizacijskim komitejem OI 2022. Prepričani smo, da bodo naši kitajski partnerji upoštevali naša pričakovanja, želje in predloge, kot so že počeli med testnimi tekmovanji," je dejal nemški pravnik.

Spregovoril je tudi o teniški igralki Peng Shuai. Ta je nekdanjega visokega funkcionarja obtožila spolnega napada, nato pa za več tednov povsem izginila iz javnosti, česar Mok ni nikoli obsodil ali pozval oblasti k jasnim odgovorom. Pojavila so se celo namigovanja, da je Pengova, priprta, v najboljšem primeru v hišnem zaporu.


"Kot sem že povedal po prvem video klicu s Pengovo. Tedaj je bila z mano oseba kitajske narodnosti, ki nam je lahko dala vpogled v to, kar se je dogajalo med klicem in tudi o kulturnih posebnostih, ki vplivajo na presojo dogajanja. Imeli smo vtis, da ni bila pod pritiskom. Želimo vzpostaviti človeški stik z njo, da vidi, da ni sama, da jo podpirano. Po obeh klicih z Mokom je dejala, da to ceni. V drugem je bila z mano tudi ekipa Moka, ko smo dobili potrditev mojega prvotnega vtisa. Pomembne so nam njene človekove pravice v povsem fizičnem smislu, torej, da ima tudi popolno svobodo pri odločanju." je odvrnil Bach.

Povedal je, da bodo pogovori v okviru tihe diplomacije s kitajskimi predstavniki potekali naprej, prav tako s teniško igralko, da se ohrani njeno integriteto ter, da se, kot je omenil Bach, vzpostavi zaupanje tudi z njene strani, kar prek video klicev ni lahko. Tudi zato je Mok zelo pozoren pri komunikaciji, tudi pri tem, kaj daje v javnost.

Bach je pred tem dejal, da je bila ena glavnih točk seje IO humanitarna kriza v olimpijski družini v Afganistanu. Zato je imel sestanek pred časom s talibansko vlado, kjer so skušali doseči soglasje, da pri udeležbi v športnih aktivnosti ne sme biti nobene diskriminacije. Poudaril je, da je okrog 300 članov športnih ekip dobilo humanitarno vizo in so že zapustili državo.

"Prizadevanja za evakuacijo pa se nadaljujejo. Talibani so pristali tudi na humanitarno pomoč, ker se je proces odhodov skoraj ustavil, prihaja pa ostra zima. Zato smo se v Moku odločili za humanitarno pomoč, dobilo jo bo prek 3000 članov športnih organizacij, vsak 2065 ameriških dolarjev," je še pojasnil Bach.

Na seji so govorili tudi o OI letos v Tokiu OI 2021 in enotna ocena je, da so bile velik uspeh, pomembno je bilo, da so jih sploh pripravili in da so bile varne z izjemno majhnim deležev okužb za covid-19. Kar 93 odstotka športnikov je v raziskavi pritrdilo, mnenju, da je bilo najpomembneje, da so igre sploh bile.

Več kot tri milijarde ljudi je spremljalo OI prek televizije, bile pa so najbolj gledane OI doslej prek različnih drugih naprav, interneta, telefona. "To kaže na razvoj v prihodnje, ki ga narekujejo mlade generacije, ki so tako veliko bolj vključene v program OI kot v preteklosti. To so izkušnje tudi za naslednje OI," je napovedal Bach.

Značke: olimpizem, mok

Članki iz rubrike