Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

pk
pk
4 08.12.2021 14:58:46

Sledi odličnosti

Knjiga ob 100-letnici organizirane atletike v Sloveniji
Peter Kastelic/AZS
Atletska zveza Slovenije je izdala knjigo Sledi odličnosti, ki osvetljuje 100 let kraljice športa pri nas. Osrednje praznovanje tega jubileja je bilo lani, ko je bila osrednja slovesnost na Tivolskem gradu v Ljubljani z razstavo v Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju, zveza pa je dobila tudi visoko priznanje Republike Slovenije.

»Knjigo smo sestavljali dobro leto dni, da bi ujeli vse pomembne trenutke časa. Med vikendom sem bil v Beogradu na srečanju balkanskega združenja in kongresu Evropske atletike, na katerem je bil za predsednika izvoljen Bolgar Dobromir Karamarinov. Tam je bil tudi lord Sebastian Coe, predsednik Svetovne atletike, ki je dobil prvi izvod te knjige,« je povedal predsednik AZS Roman Dobnikar.
Urednik knjige je bil Stane Rozman, vodja celjskega Kladivarja, lastnik enega najstarejših slovenskih rekordov (na 10.000 m, 28:32,86) iz leta 1983 in direktor pokrajinskega muzeja v Celju.
»Zaradi koronavirusa in zaprtja države smo del dogodkov ob stoletnici pripravili letos. Za to knjigo pa smo si vzeli največ časa, tudi zaradi nabiranja slikovnega gradiva. Je drugačna, kot je bila tista ob 85. obletnici, v kateri je bilo precej več statistike,« je pojasnil Rozman.

rozman dobnikar
Stane Rozman in Roman Dobnikar
Peter Kastelic/AZS


Pri portretih najboljših tekmovalk in tekmovalcev iz zgodovine so se osredotočili na dobitnike kolajn na velikih tekmovanjih. »Ob tem smo dodali tudi tri legende brez njih, Marka Račiča, zdaj najstarejšega slovenskega olimpijca, Drago Stamejčič Pokovec, edino slovensko svetovno rekorderko poleg Jolande Čeplak, in Janeza Aljančiča, častnega člana AZS,« je dodal Rozman.
Med avtorji je bil tudi zgodovinar športa Tomaž Pavlin, nekdanji hokejist. Grafična oblikovalka je bila Jasna Andrič, nekdanji atlet Peter Kastelic, ki je zdaj na AZS zaposlen za stike z javnostmi, pa je skrbel za zbiranje bogatega slikovnega gradiva.

Članki iz rubrike