Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(mš)
(mš)
0 07.10.2021 10:34:33

Pred začetkom EP še odločitev o državnem naslovu

Ekipa Južnega Urala je s sedmimi zmagami prepričljivo osvojila naslov svetovne ekipne prvakinje.
FIDE
Zadnja dva meseca bosta postregla z dvema vrhuncema letošnjega šahovskega leta.

Od 11. do 22. novembra bo naša država v Termah Čatež gostila evropsko ekipno prvenstvo za članice in člane. Le nekaj dni po koncu ene najodmevnejših športnih prireditev pri nas v letošnjem letu, natančneje 26. novembra, pa bosta v Dubaju Magnus Carlsen in Jan Nepomnjači odprla dvoboj za naslov svetovnega prvaka, ki bo trajal do polovice decembra. Do takrat so od uradnih tekmovanj, razen močnega turnirja FIDE v Rigi, ki šteje tudi kot del cikla za svetovno prvenstvo, v ospredju ekipna tekmovanja in državne lige.

Makedonska Struga ob Ohridskem jezeru je med 18. in 24. septembrom gostila 36. izvedbo evropskega klubskega pokala. Nastopilo je 38 ekip v moški in osem v ženski konkurenci, med njimi tudi letošnje ekipne državne prvakinje iz šahovskega kluba Tajfun Ljubljana in lanski članski prvaki iz Železničarskega šahovskega kluba Maribor Poligram. Pri članih so se novega naslova veselili serijski ruski in večkratni evropski klubski prvaki iz Sankt Peterburga. Od sedmih dvobojev so šestkrat zmagali in enkrat igrali neodločeno, kar je bilo ravno dovolj za novo zvezdico. Ekipo je na prvi šahovnici kot običajno vodil osemkratni ruski prvak Peter Svidler, ki sam tokrat sicer ni blestel, a je imel zato precej razpoloženih soigralcev. V najbolj izenačeni in uravnoteženi ekipi so posamično najbolj izstopali Andrej Jesipenko, Maksim Matlakov, Pavel Ponkratov, Konstantin Sakajev in Kiril Aleksejenko, slednji je v šestih partijah oddal zgolj en remi. Na drugem mestu je češki AVE Novy Bor za zmagovalci zaostal eno točko, na tretjo stopničko pa je presenetljivo stopila pomlajena azerbajdžanska ekipa Vugar Gašimov. Slednja je v zadnjem krogu presenetila prve favorite in glavne domače adute, skopski Alkaloid, ki je tako ostal celo brez stopničk in s končnim osmim mestom doživel rezultatski polom.

Mariborčani so prav tako večinoma nastopili z mladimi igralci, ki so se dobro borili in na koncu zasedli 15. mesto, kar je bilo tudi njihovo ratinško izhodišče pred začetkom. Še posebej se je na drugi šahovnici izkazal Jan Šubelj, ki je bil ponovno blizu velemojstrske norme in si je izdatno popravil svoj ratinški izkupiček. Tudi Boris Markoja je dobro opravil svoje delo na prvi šahovnici, kjer je proti močnim nasprotnikom dosegel polovični izkupiček, imel pa je priložnost za še bolj odmeven rezultat.

Tudi pri članicah je šel naslov v Rusijo, saj je ekipa Južnega Urala dominirala in zmagala vseh sedem dvobojev. Za klub iz slovenske prestolnice so nastopile štiri državne reprezentantke z Lauro Unuk na čelu, okrepljene z najboljšo hrvaško igralko Eno Cvitan. Kljub temu so bile v zelo močni konkurenci pred začetkom postavljene šele na sedmo mesto in svoje izhodišče izboljšale s končnim šestim mestom. V posameznih partijah so presenetile kar nekaj bolj uveljavljenih tekmic, a hkrati zapravile precej priložnosti za še boljši rezultat.

Po naslovu na spletni olimpijadi in v obeh konkurencah na evropskem klubskem pokalu je Rusija osvojila lovoriko tudi na svetovnem ekipnem prvenstvu za članice, ki je pod okriljem svetovne šahovske federacije (FIDE) potekalo v španskem Sitgesu. Ekipa v postavi Gorjačkina, Kostenjuk, Lagno, Šuvalova in Kašlinskaja je v finalu premagala Indijo in bo imela status velikih favoritinj za naslov tudi na bližajočem evropskem prvenstvu pri nas.

Pred domačim evropskim prvenstvom bo večina naših reprezentantov aktivna še v ligaških tekmovanjih. Drugi ligi na vzhodu in zahodu sta že končani, pravico do nastopa v najvišjem rangu klubskega tekmovanja prihodnje leto pa sta si pridobili ekipi Posočja iz Tolmina in Celjskega šahovskega kluba. Jutri se začenja še naša najmočnejša liga članov, na kateri bomo v treh koncih tedna dobili ime letošnjega klubskega državnega prvaka. Glavna favorita za naslov sta ŽŠK Maribor Poligram in Tajfun – ŠK Ljubljana. Mariborčani so klub z daleč največ naslovi v samostojni Sloveniji, ponovno pa je obnovljeno veliko rivalstvo z Ljubljančani in ekipi sta se v zadnjih nekaj letih izmenjevali na vrhu. Ostali klubi lahko presenetijo, po pričakovanjih pa bo o prvem mestu odločal njun medsebojni obračun, ki bo na sporedu prihodnjo nedeljo. 

Članki iz rubrike