profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

(mb)
(mb)
0 06.10.2021 11:10:01

EP v footgolfu: Slovenija med deseterico

Ekipa Slovenije
arhiv Footgolf Slovenia
Slovenija je dosegla odlično deseto mesto med 16 udeleženkami na evropskem prvenstvu v footgolfu, ki ga je letos v svoji tretji izvedbi gostil madžarski termalni center Bük.

Reprezentanca Slovenije je igrala na dveh vzorno urejenih zelenicah. Uvrstitev med najboljših deset reprezentanc v Evropi Sloveniji odpira vrata za nastop na svetovnem prvenstvu 2023 v vseh kategorijah, ki ga bo v Walt Disney Resortu v Orlandu na Floridi organizirala svetovna footgolf organizacija FIFG in ameriška footgolf zveza US Footgolf Federation.

Brez pomislekov lahko zapišemo, da se slovenski footgolf strmo vzpenja. To so dokazale tudi odlične igre na evropskem prvenstvu, ki so se v maratonskem slogu končale s ponovno zmago Angležev. Ti so v finalu premagali Francoze. Prav stari in novi evropski prvaki so bili tudi edini, ki so premagali naše fante, borba pa je bila do zadnje luknje povsem izenačena. Tako ni čudno, da so si Angleži po koncu prvenstva prav z našo izbrano vrsto izmenjali drese kot spomin na izjemno footgolf predstavo.

Izbranci selektorja Simona Detellbacha so v skupinskem delu najprej remizirali s Švedsko 3:3. Nato so si v napetem in atraktivnem dvoboju z Norveško, slednji je bila sreča naklonjena v zadnjem udarcu, razdelili točke. V nadaljevanju prvenstva so najprej premagali Irsko, nato pa v pomembnem dvoboju za top 10 še favorizirano reprezentanco Španije. V igri za deveto mesto so po rednem delu remizirali z Luksemburgom, nato pa v razigravanju nesrečno izgubili in na koncu zasedli deseto mesto, kar je, roko na srce, velik uspeh.

Slovenci so v primerjavi z nekaterimi reprezentancami, v katerih kar mrgoli profesionalcev, popolni amaterji. Poleg tega so vse stroške (nekaj sredstev so zbrali ob pomoči sponzorjev) z evropskim prvenstvom pokrili sami. S kakšnim ponosom in srcem so branili barve svoje domovine, je bilo vidno na vsakem koraku, zato je sledil tudi uspeh in z njim čestitke drugih udeležencev prvenstva. Izkušnja iz EP leta 2019, ki je potekalo v angleškem Oxfordu, je bila dobra popotnica, saj se je ekipa Slovenije tokrat zelo dobro pripravila na tekmovalni del. Ocena je bila enotna; Slovenija se je povsem znebila vloge avtsajderja in bo v prihodnje zelo trd nasprotnik vsem najboljšim reprezentancam. Tudi ženske in seniorji, ki so tokrat prvič nastopili na evropskem prvenstvu, so na svoji krstni predstavi prikazali dobro igro. Ena uvrstitev med prvo dvajseterico med ženskami in štiri uvrstitve naših seniorjev med najboljših 30 igralcev stare celine so rezultati, ki odpirajo vrata na največja tekmovanja po vsem svetu.

Slovensko odpravo so sestavljali
Člani: Ian Emeršič – kapetan, Boštjan Pek, Dejan Novak – pom. kapetana, Mihael Wajs, Dean Bon, Nik Kolar, Iztok Ogrizek, Damijan Kaučič, Simon Sladič – pom. kapetana, Viktor Belak, Miha Lešnik, Damijan Turk, Endi Curk in Primož Zorč, Simon Detelbach – trener
Ženske: Sabina Huber in Nina Marič
Seniorji: Renato Hvalec, Vasja Kovač, Milan Kristovič in Nani Franc Matjašič
Vodstvo reprezentance: Nejc Bedrač, Matija Brodnjak, Miran Perič in Matija Goričan – fizioterapevt

Maratonsko prvenstvo

Statistika je pokazala, da je vsak igralec na celotnem prvenstvu v pičlih šestih dneh povprečno udaril kar 430 udarcev, dolgih 50 metrov, prehodil okoli 80 kilometrov in na igrišču prebil 22 ur. Seveda pa k temu ni prišteta vsa potrebna koncentracija, taktične odločitve, vremenske razmere (usodo je pogosto krojil predvsem veter) in telesna priprava vsakega posameznega tekmovalca. Naši fantje, dekleta in seniorji si že s tega vidika zaslužijo vse pohvale, saj igrajo na amaterski ravni in hodijo v službe. Tekmovanje pa zahteva vrhunsko pripravljene tekmovalce, tako telesno kot psihično.

Rezultati Slovenije – ekipno
Uvodne borbe: Slovenija – Anglija 1:4, Slovenija – Švedska 3:3, Slovenija – Norveška 2:2
Končnica prvenstva: Slovenija – Irska 3:1, Slovenija – Španija 4:1, Slovenija – Luksemburg (3:3) razigravanje 3:4
Končni vrstni red: 1. Anglija, 2. Francija, 3. Slovaška … 10. Slovenija
Končne uvrstitve posameznikov
Ženske: 1. Sophie Brown 311 udarcev, 2. Claire Williams (obe Ang) 312, 3. Rebeka Režna (Slk) 317, 19. Nina Marič 344, 33. Sabina Huber 388
Seniorji: 1. Michale Wilkens (Niz) 282, 2. Michael Carozzi (Fra) 285, 3. Tajtyti Robert (Mad) 285, 19. Vasja Kovač 309, 25. Milan Kristovič 309, 27. Renato Hvalec 311, 30. Nani Franc Matjašič 315

Spoštovanje na vsakem koraku

EURO Footgolf je kljub izkušnjam nekaj novega in posebnega. Na svojevrsten način, s svojo specifiko, s svojo taktiko, obkrožen tako z izkušnjami kot s faktorjem sreče, ki je še kako vpet v celotno dogajanje. Od močnega dolgega udarca do natančnega, kjer odločajo desetinke milimetra. Zbranost, brez katere preprosto ne gre. Komunikacija med igralci je tako različna, da je preprosto ne moreš predvideti. Ena žoga, ena luknja, en udarec ti lahko odpre nebesa ali te vrže v pekel. Igra, ki ima preprosto vse, kar si lahko zaželiš ali pa sploh ne pričakuješ. Poklon tistemu, ki si jo je izmislil. Nastop na evropskem prvenstvu je velika dragocena izkušnja, če se le hočeš še kaj naučiti. Tudi za nas, ki nam tako kilometrine v športu kot različnih izkušenj ne manjka. Toda ta je nova, ponavljam, nova! V njej so zbrani vsi občutki, tako dobri kot slabi, besni in veseli ter hladni in topli. Reprezentanca Slovenije pa ena »luštna« dobra družina, o kateri se bo še slišalo, saj sili na vrh s hitrostjo, ki se je ne zavedajo niti sami. In nobena senzacija ne bo, če bo kmalu pristala čisto na vrhu. Hrabro, častno, z dvignjeno glavo in ponosno. Prišli smo kot avtsajderji, odšli pa smo kot ekipa z velikim spoštovanjem in velikim srcem! 

Članki iz rubrike