Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

(ns)
(ns)
0 18.03.2021 12:09:27

Asja Pučnik: Nekoč si želi na OI

GZS
Mariborčanka, ki se posveča ritmični gimnastiki, obiskuje sedmi razred Osnovne šole Janka Padežnika.

Kot otrok je bila zaljubljena v balet in nekoč je želela postati balerina. Ko pa je, kot pet let stara deklica, obiskala trening ritmične gimnastike v Društvu za ritmično gimnastiko Branik Maribor, se je njena želja spremenila. Postala je članica omenjenega društva; vrline ritmične gimnastike so jo prevzele, balet pa ji je postal dolgočasen. Kot začetnica je bila Asja zelo aktivna deklica in skoraj takoj je znala narediti 'špagico' in most. Na treninge je hodila z veseljem in se učila začetnih elementov ritmike. Po dobrem letu treniranja je februarja 2014 že uspešno nastopila na tekmi. Skupaj s štirimi deklicami je v kategoriji mlajših deklic tekmovala v skupinski sestavi brez rekvizita v B-programu ritmične gimnastike in postale so državne prvakinje. Naslov državnih prvakinj v skupinskih sestavah so ubranile tudi naslednje leto, ko se je Asja tudi prvič udeležila mednarodnega tekmovanja med posameznicami.

Leta 2015 je Asja zamenjala klub. Njena trenerka v Društvu za ritmično gimnastiko Branik Maribor, Natalija Belkina, je ustanovila svoje društvo, Športni klub Favorit, in Asja ji je sledila tja. Natalija je bila njena prva in do zdaj edina trenerka. Danes trenirata petkrat na teden po dve do tri ure v dvorani Tabor ali v športni dvorani Vrbanska, kamor jo vozijo starši. Njena družina jo na športni poti zelo podpira, prav tako pa tudi ravnateljica in učitelji njene osnovne šole.

Tudi naslednje tekmovalne sezone so bile zelo uspešne. Asja je še nekaj časa nastopala v skupinskih sestavah, leta 2017 pa je doma debitirala z individualnim nastopom ter na državnem prvenstvu ritmične gimnastike v kategoriji deklic osvojila sedmo mesto, v finalih z vajo s kolebnico pa peto mesto. Odlične rezultate je dosegala tudi na mednarodnih tekmovanjih. Leta 2018 je nastopila v skupinskem in v individualnem programu. Na državnem prvenstvu v skupinskih sestavah je njena ekipa zmagala z vajo z obroči, na državnem prvenstvu posameznic pa je Asja osvojila tretje mesto v mnogoboju ter dve zlati in eno srebrno kolajno v finalih. Iz tistega leta ji je najbolj ostala v spominu tekma v Londonu, kjer je prvič nastopila s kiji in osvojila prvo mesto.

Rada opazuje starejše

V letu 2019 se je Asja osredotočila na nastope v individualnem programu in bila prvič imenovana v slovensko reprezentanco ritmične gimnastike. V kategoriji kadetinj je postala tudi državna podprvakinja. Na začetku leta 2020 je bilo še nekaj tekmovanj, potem pa je epidemija ustavila vse aktivnosti. Do marca se ji je uspelo udeležiti dveh tekmovanj. Prvo je bilo v Moskvi, v športnem centru, ki se imenuje Dvorec ritmične gimnastike Irine Viner in je prejemnik prestižne nagrade za arhitekturo MIPIM za leto 2020. To tekmovanje je bilo res nekaj posebnega in si ga bo zapomnila za vse življenje. Drugo tekmovanje je bilo v Ljubljani; to je bil mednarodni turnir Dream TiM Cup, kjer sta skupaj s Tino Hajdinjak zmagali v ekipnem tekmovanju.

Sama pravi, da med tekmovanji rada opazuje starejše tekmovalke in si poskuša zapomniti čim več njihovih zanimivih elementov. Zelo so ji všeč Jekaterina Seleznjova, Anastasiia Salos in Darja Sergajeva, ki so tudi njene vzornice. Veliko pa se nauči tudi na pripravah, ki so jih z društvom pogosto imeli v avstrijskem Obertaunu, v Vidmu in v Poreču.

Po dveh tekmah se je športno življenje v letu 2020 kar za nekaj časa ustavilo. Treninge so izvajali preko videokonferenc, kar pa se nikakor ni moglo primerjati s treningi v dvorani. Asja pravi, da ji je doma primanjkovalo prostora in nobenega treninga ni mogla narediti s polno močjo. Žal se ji je to poznalo v jesenskem delu, ko se ji ni uspelo uvrstiti v ekipo, ki se je udeležila mladinskega evropskega prvenstva v ritmični gimnastiki v Kijivu. Kljub temu Asja pridno in vztrajno trenira naprej s ciljem, da bi nastopila na velikih mednarodnih tekmovanjih, kot so svetovna prvenstva, univerzijade ali celo olimpijske igre

Članki iz rubrike