GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

(mb)
(mb)
1 17.03.2021 10:52:35

Footgolf: Vrnitev na pokošene zelenice

Bojan Prašnikar in Mirnes Šišič v družbi Petra Dirnbeka in Franca Nanija Matjašiča
FZS
V času koronavirusa so footgolfisti kljub vsemu na urejenih zelenicah golf igrišč po Sloveniji imeli zelo dobro sezono. Druženje po footgolf dogodkih bo za zdaj še malce počakalo, sam potek igre in tekmovalni del pa sta že v lanskem letu potekala nemoteno.

Zaradi zelo pomembne brezkontaktnosti ter upoštevanja priporočil NIJZ so se lahko v igri footgolfa rekreirali in tekmovali na tekmah slovenske footgolf lige, mladinskega državnega prvenstva, ekipnega klubskega prvenstva in tradicionalnega turnirja Slovenian Footgolf Open. V Footgolf zvezi Slovenije se zavedajo rasti športa in pomena medgeneracijske povezave. Zaradi tega celovito razvijajo mladinski (pod 13, 16 in 19 let), ženski, moški ter seniorski footgolf nad 46 let. V prihodnjih dneh se bo footgolf ponovno začel igrati v Bovcu, Radencih, Ljubljani, Olimju in Ptuju. Aktivnost z nogometno žogo na golf zelenici lahko predstavlja zgolj rekreacijo ali zabavo v footgolf centrih po Sloveniji, lahko pa se kot tekmovalec udeležite številnih turnirjev doma in v tujini.

Priprave na tekmovalno sezono 2021

Spomladansko prebujanje narave sočasno vzbuja tudi željo po igri footgolfa. Na igriščih v Radencih, Bovcu in Olimju so pohiteli in že opravili prve treninge. V preteklih dneh je prve footgolf korake v Olimju naredil celo Bojan Prašnikar, naš legendarni nogometni trener in nekdanji selektor nogometne reprezentance. Na golf terenu pogosto srečujemo znane osebnosti, ki se vsak na svoj način spopadajo z izzivi številnih ovir v naravi. Letošnja peta tekmovalna sezona je pred vrati, saj bo v soboto, 24. aprila, prva tekma slovenske footgolf lige 2021 v Radencih. Sledi ji druga tekma SFL v Bovcu, ki je predvidena za 15. maj. Posameznice in posamezniki se že pripravljajo na vedno bolj pomembno ligo, ki je iz leta v leto kakovostnejša z napetimi zaključki. Vsaka oseba, ki je član enega izmed footgolf klubov v Sloveniji, ima pravico do nastopa na državnih tekmovanjih.

Preplet športa, zabave in turizma na varen in nadzorovan način

V slovenskem primeru šport povezujemo tudi s turizmom, saj ravno športni turizem vedno bolj pridobiva ugled in ustvarja turistične nočitve. Footgolf je lahko kot dopolnilna aktivnost v turističnih krajih za družine, lahko pa je tudi kot možnost izvedbe teambuildinga za podjetja, športne ekipe ali zaključene skupine. V vseh krajih med igro skrbijo za ustrezno distanco skupin po štiri osebe, da lahko aktivnost izvajajo varno in nadzorovano. Zadovoljni obrazi z nogometnimi žogami na golf igriščih se radi vračajo v naše footgolf centre, kjer se v Sloveniji pozna velika mera sodelovanja med klubi. Le ob stremljenju k skupnim razvojnim nacionalnim ciljem zveza lahko naredi potreben korak do najbolj organiziranih in najuspešnejših footgolf držav v svetu. Dokazali so, da so na visoki organizacijski ravni, v prihodnje pa si želijo tudi odmevnejših tekmovalnih uspehov.

Regionalno povezovanje na področju nekdanje Jugoslavije

Pri slovenski footgolf zvezi so veseli, da se tudi na Hrvaškem ponovno vzpostavlja footgolf scena, ki bo še dodatno spodbudila sodelovanje in zdravo povezovanje na tem območju. Moč nogometne žoge združuje različne ljudi, ki najdejo svoj mir v igri footgolfa. V pretekli zimi so navezali stik tudi predstavniki
golf igrišč iz Sarajeva, Beograda in Novega Sada, kjer si želijo, da jim Slovenci z znanjem in izkušnjami pomagajo pri zagonu razvoja footgolfa in s tem čez čas kreirajo regionalno footgolf ligo. S preostalimi bližnjimi državami pa že zdaj odlično sodelujejo in se podpirajo pri organizaciji ter medsebojnih obiskih na mednarodnih turnirjih.

Nikoli ni prepozno za igro footgolfa

V Sloveniji imamo izjemno veliko otroških nogometnih šol, ki svojo tehniko udarcev pilijo tudi s pomočjo igre footgolfa. V igri je potrebno upoštevati pravila, ki prihajajo iz sveta golfa in so prilagojena za nogometno žogo. Otroci po začetnih udarcih in spoznavanju terena hitro obvladajo igro, da lahko v njej uživajo s svojimi vrstniki. Med igro se uporablja številne nogometne udarce, ki temeljijo predvsem na nadzoru žoge po valovitih terenih in mirnem zaključevanju lukenj. V nogometnem svetu se odlično znajdejo tudi deklice in ženske, ki tekmujejo v svoji kategoriji. Igra footgolfa na istem igrišču ni nikoli ista, kot je bila prejšnjič. Vedno znova smo soočeni z novimi situacijami lege žoge, ki nas ženejo k izboljšanju osebnega rezultata. Igra footgolfa z 18 luknjami traja dobri dve uri, kar pomeni, da smo naredili tudi nekaj zelo dobrega za svoje telo. Pred samo igro se je treba dobro ogreti, da ne pride do nezaželenih poškodb.

Footgolf v osnovnih in srednjih šolah

Številne osnovne in srednje šole so že obiskale naše klube v obliki športnih dni, izbirnih vsebin ali turističnih krožkov. Pri FZS se jim zdi zelo pomembno, da vzgajajo bodoče generacije že ob koncu osnovne šole, saj jim bodo pridobljene izkušnje iz footgolfa pomagale tudi pri drugih športih. Zelo pomembno je obnašanje na golf igrišču, ki ga predstavijo vsem skupinam ali posameznikom. Golf in footgolf poleg natančnosti zahtevata tudi veliko mero zbranosti, zato se na igriščih vedemo podobno kot pravi golfisti. Na koncu pa je pomembno tudi spoštovanje do soigralca in korektnost pri vpisanih rezultatih. V šestih sezonah footgolfa v Sloveniji so se stkala pristna prijateljstva med igralci na ravneh vseh generacij. Pogosto vidimo na terenu različne generacije iz družin, ki skupaj spoznavajo svet ciljanja lukenj z nogometno žogo. Starši ter tudi dedki in babice na igrišču radi spremljajo svoje otroke in vnuke, da so jim v moralno oporo. Velikokrat slišimo, da ljudje prav zaradi footgolfa spoznavajo, kako čudovito okolico in urejene zelenice premorejo slovenska golf igrišča v njihovi neposredni bližini.

Digitalna tehnologija gScore za statistično obdelavo od zdaj tudi v Sloveniji

V letošnjem letu so pod okriljem FZS na vseh igriščih v Sloveniji uvedli digitalne igralne kartice gScore, s katerimi so naredili velik korak naprej v smeri digitalizacije footgolf igre. Vsaka igralka in igralec ima odslej svoj profil v sistemu gScore, kjer se beležijo vsi podatki, vneseni prek gScore mobilne aplikacije. Vse to je pomembno za analizo igrišč, igre posameznikov, motivacijo, arhiv, številne statistične podatke...

Spremljajte svet footgolfa v Sloveniji in Facebook profile: Footgolf Slovenia, Footgolf Bovec Slovenia, Footgolf klub Ljubljana, Footgolf Pomurje, Footgolf Sport club M Olimje in Footgolf klub Ptuj. Tam si boste pridobili kontakt in vse informacije o igri ter uredili potrebne rezervacije, ki jih potrebujete za igro footgolfa v slovenskih footgolf centrih.

Članki iz rubrike