Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

(gb)
(gb)
1 18.03.2021 11:15:11

Letošnja golfska sezona bi morala biti precej bolj uspešna

Kristjan Burkelca in Vid Slavec
GZS
Če sodimo po februarskih pripravah posameznih selekcij Golf zveze Slovenije in marčevskih skupinskih, bi letošnja tekmovalna sezona lahko postregla tudi s kakšnim presežnim rezultatom.

Zimski in začetni spomladanski del priprav so gostile Moravske Toplice – Terme 3000, kjer so na čelu z direktorjem Term 3000 Igorjem Magdičem in vodjo Golf igrišča Livada Jožetom Puckom, vključno z vsem osebjem, članom selekcij zagotovili izjemne pogoje tako na igrišču kot v nastanitvenih kapacitetah. Še precej zimske temperature v dopoldanskem času, ki so se popoldne večinoma prevesile v prijetne spomladanske, so omogočile nekaj dni posebnega treninga, ki je zaradi vremena podoben bodisi skandinavskim bodisi angleškim. Seveda so to kraji, kjer je golfistov precej več, tam pa bodo tudi letošnja evropska prvenstva. Vremenske razmere na severu Evrope zaradi vetra mnogim pogosto ne ustrezajo. Takšne so bile tudi razmere na sicer ravnem, a dolgem igrišču na Livadi, kjer so v posebnih razmerah trenirali slovenske golfistke in golfisti ter odpravljali pomanjkljivosti.

Pod budnim očesom Uroša in Aleša Gregoriča, Matjaža Carja ter Mateja Dolenca se je skupnih priprav udeležilo 20 igralk in igralcev, le nekaj jih je zaradi bolezni ali šolskih obveznosti manjkalo. Pri vajah, ki omogočajo določene popravke, je trenerski ekipi pomagala tudi tehnologija, ki je pri golfu dandanes obvezna, saj gre za šport, pri katerem se ob milimetrskih razlikah pri prijemu, pomiku rok, trupa, kolkov ali zgolj glave dogajajo pravi čudeži. Golf je glede psihične stabilnosti in izziva eden najtežjih športov na svetu (poleg bejzbola, tenisa, gimnastike in plavanja), hkrati pa je močno na vodilnem mestu na lestvici športnih veščin, ki za to, da nekdo doseže vrh, zahtevajo popolnost. V tej klasifikaciji je golf med vsemi športi na samem vrhu pred boksom, hokejem, MMA in tenisom. Po domače rečeno, če v športu ne izvedeš idealnega udarca ali meta oziroma poteza ni vrhunska, nimaš možnosti, da dosežeš vrh. V golfu ni prečkanja, kot tudi ni lahke poti do vrhunskosti.

Na pripravah je bilo med tremi dekleti in 17 fanti veliko tekmovanja in medsebojnih izzivov, kar je vseskozi ohranjalo osredotočenost tekmovalcev. Glavni trener selekcij GZS, sicer magister informacijsko upravljavskih ved, Uroš Gregorič je slikovito opisal prednosti skupnih priprav: "Prednost je v tem, da reprezentanti lahko skupaj vadijo, trenerji pa si med seboj izmenjujemo informacije. Ker nas je veliko, lahko naredimo skupine, med seboj tekmujemo in hkrati krepimo ekipno vzdušje, ki je pomembno v reprezentanci. Drug drugega spodbujamo in pri napredku delamo hitrejše oziroma odločnejše korake. Boljši igralci potrebujejo nekoga, ki iz ozadja preži na njih in zaradi kogar so še bolj motivirani in osredotočeni. Malce mlajši igralci pa točno vidijo, do kam lahko pripeljejo svoj golf v tem trenutku."

V fantovski družbi so za dodaten odmerek energije poskrbela tri dekleta. 28-letna Nastja Banovec se po letu in pol odsotnosti zaradi poškodb vrača med golfske profesionalke. Sprva bo zgovorna in vedno nasmejana diplomantka športne psihologije z univerze v Dundeeju igrala Slo Tour, ob dobrih rezultatih pa jo čakajo turnirji serije LETACCES. Nastja je na treningih s fanti občutila razliko, a tudi napredek: "Super je trenirati s fanti. Jaz pravim, da je to drug golf. Sama udarim odlično, potem pa vidim, da je udarec recimo Kristjana Burkelce še 100 metrov daljši. To ti da motivacijo in dvigne adrenalin v krvi. To, da smo skupaj, je vrhunsko. Vsi se drug od drugega kaj naučimo in skupaj napredujemo."

Kristjan Burkelca je v letu 2020 osvojil tri državne naslove, začetna intenzivnost pred začetkom tekmovanj pa mu ustreza. "Družba je odlična, kar je zelo pomembno za dober uvod v sezono. Mislim, da smo dobro izkoristili pogoje, predvsem nekaj vetrovnih dni, ker v takšnih razmerah sicer nimamo veliko priložnosti trenirati. Veliko smo trenirali kratko igro, ki je v golfu morda celo najpomembnejša. Rad bi dosegel veliko. Največ," je dodal dijak gimnazije v Domžalah. Odlično delo na pripravah je pokomentirala tudi ena od najbolj obetavnih mladih igralk Barbara Car, ki je ob daljavah, ki jih dosegajo fantje, povedala: "Lahko rečem, da so priprave resnično izjemne. Meni je super, če fantje udarijo dlje, saj to dvigne motivacijo tudi meni in seveda jim poskušam biti enaka. To je ena od poti napredka."

Seveda se vsi po vrsti zavedajo, da so priprave le del poti k dobrim igram in večjim uspehom. Ob tehničnem piljenju udarcev pa je golf šport, kjer mora biti na pravem mestu tudi glava. Ta bo na prvi resni preskušnji od 9. do 11. aprila, ko bo v Lipici državno prvenstvo v Match Playu. Naslov prvaka iz lanskega leta branita Neža Šiftar in Kristjan Vojteh Burkelca.

Skupnih priprav v Moravskih Toplicah so se udeležili tekmovalci, ki so se uvrstili v selekcije GZS za leto 2021: Nastja Banovec, Iza Bela Ivanko, Barbara Car, Luka in Žiga Strašek, Kristjan Vojteh Burkelca, Jakob Balkovec, Jan Čirič, Vid Slavec, Nejc Čop Tomšič, Leon Car, Martin Čurič, Tim Bohinc, Alex Kerševan, Timon Svetek Zgonec, Gal Patrik Štirn, Tomi Bezenšek, Nik Pogorelčnik Hojnik, Jan Luka Šamec in Matej Meze. 

Galerija
Značke: golf, priprave, slovenci

Članki iz rubrike