Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

ts
ts
1 17.03.2021 10:38:27

Matej Tušak: Tenis je mentalno eden najtežjih športov

Matej Tušak (levo) v družbi selektorja odbojkarjev Alberta Giulianija
alesfevzer.com
V Facebook pogovoru je v projektu Teniško aktivni! tokrat gostoval priznani športni psiholog Matej Tušak.

Redni profesor dr. Matej Tušak aktivno sodeluje v procesu psihične priprave športnikov na tekmovanja, ukvarja se tako z vrhunskimi športniki kot tudi z otroki, mladinci in amaterskimi športniki.



Tušak se je v zanimivem pogovoru najprej dotaknil vzgojne funkcije športa: "Skozi šport poteka velik del socializacije in vzgoje. To se je pokazalo predvsem med obdobjem pandemije. Starši so zdaj še bolj spoznali, kako pomembno funkcijo imajo pri vzgoji vzgojitelji, učitelji, profesorji in tudi trenerji. Šport v najbolj koristni meri predstavlja zelo dobro in primerno vzgojno sredstvo v sodobnem času."



Tušak že dolga leta sodeluje tudi s Tenis Slovenijo in za teniške starše organizira zanimive in poučne seminarje: »Ko govorimo o tenisu, pravim, da je mentalno gledano eden najtežjih športov. Morda je nekoliko težji golf in pa strelske discipline. Brez te močne mentalne osnove, brez te stabilnosti je težko biti vrhunski igralec. Zato moramo že od majhnega otroke učiti obvladovanja, da se znajo umiriti, da so disciplinirani, da se držijo nekih ritualov, ki jim pomagajo vzdrževati ta občutek stabilnosti. To se je nemogoče naučiti v pol leta. To moramo ponavljati skozi celo kariero. Samonadzor oziroma samokontrola je zelo pomembna. Ena močna prednost tenisa je tudi ta, da zahteva razvoj stabilnega, uravnovešenega in zrelega športnika. Morda celo bolj kot pri nekaterih drugih panogah. To so pokazali primeri, da so v vrhunskem tenisu same vrhunske osebnosti. Ko vpisujete otroka v tenis je potrebno razumeti, da je osnovna funkcija tenisa ta, da iz njega vzgoji mladostnika, ki bo tako mentalno stabilen, da bo sposoben rezultatov na vseh področjih, tudi če mu morda ne bo uspelo v tenisu. Če pa želimo tako široko orientacijo, potem mora otrok zaključiti vsaj srednjo šolo. To pa je naloga staršev.«



Tenis je varen šport

Na Tenis Sloveniji želijo kljub težkemu trenutnemu položaju doma in v tujini izpostaviti, da je ukvarjanje s športom oziroma s tenisom, ob upoštevanju vseh varnostnih priporočil, zdravo in varno. Na družbenih omrežjih in v medijih že dlje poteka široko zasnovana dejavnost, ki nagovarja ljubitelje tenisa, da se vrnejo na teniška igrišča.



V Sloveniji je trenutno preko 80 teniških klubov, članov Tenis Slovenije, večina jih ima pozimi postavljene napihljive hale oziroma teniške balone. Ob tem je tudi nekaj teniških dvoran, ki so bile v preteklosti v tem letnem času po navadi polne rekreativnih igralcev. Če velika prostornina objekta zaradi ogrevanja predstavlja velike stroške, pa ima v primeru varnosti igranja velikost pozitivne lastnosti. Zato je sporočilo Tenis Slovenije jasno in enostavno. Pa veš, zakaj ga je varno igrati? Ker to dokazujejo štiri dejstva in zakoni fizike!



1. Teniško igrišče obsega okoli 720 kvadratnih metrov.

2. Razdalja med igralcema je od 5 do 28 metrov.

3. Edini stik med igralcema je žogica, ta pa ne omogoča prenosa virusa.

4. Teniški baloni za postavitev potrebujejo nenehen dotok svežega zraka.



ITF: V Bratislavi zmaga za Potočnikovo, v Antaliji konec za Falknerjevo

V torek se je na turnirjih serije ITF predstavilo šest slovenskih tekmovalcev. Po Tini Cvetkovič je na zadnji oviri pred uvrstitvijo v glavni del turnirja obstala še Živa Falkner. Najboljša športnica Novega mesta je na profesionalnem turnirju serije ITF W15 v Antaliji zabeležila dve zmagi, v tretjem kvalifikacijskem obračunu pa je morala priznati premoč 5. nosilki turnirja, Bolivijki Noelii Zeballos. Že v ponedeljek je v 3. kolu kvalifikacij turnirja v Franciji obstala tudi Tina Cvetkovič, ki za razliko od Falknerjeve z nastopi v tem tednu še ni zaključila. Levoroka Radovljičanka namreč tekmuje tudi v dvojicah, kjer je že zabeležila zmago v 1. kolu glavnega dela turnirja.



V Monastirju se je od turnirja hitro poslovil Tomas Lipovšek Puches, uspešno pa je z nastopi v Bratislavi začela Nina Potočnik. Slednja je v torek zabeležila zmago v dvojicah, v sredo jo čaka dvoboj 1. kola med posameznicami. Na ITF Juniors turnirjih je Bor Artnak v Dominikanski republiki skupaj z Izraelcem klonil v 1. kolu dvojic, poraz v 1. kolu med posameznicami pa je v Szczecinu zabeležila Petja Drame. Na svoj prvi nastop na Poljskem še vedno čaka Aljaž Jeran.



DP U12: favoriti naprej

V torek so se na igriščih TK Branik Maribor na zimskem državnem prvenstvu Lino U12 prvič predstavile tudi deklice. Prvi dve nosilki Zoja Peternel (ŠDTŠR) in Nika Mlakar (TKMED) sta prvenstvo odprli brez napak. Po tem, ko so v ponedeljek na rdečem pesku nastopili dečki, je dan kasneje napočil čas za predstavo deklic. Te so odigrale vse tekme 1. kola med posameznicami in tudi v konkurenci parov. V posamični konkurenci so se kar štiri igralke v 2. kolo prebile brez izgubljene igre, tudi 1. nosilka Zoja Peternel pa proti svoji nasprotnici ni imela večjih težav. Zgolj dve tekmi sta se preveseli v odločilni tretji niz. Hana Peterlin Pahor (BENČ) je z 2:6, 6:4 in 6:1 ugnala Sofio Bevc (TC-LJ), še bolj tesne zmage s 6:1, 4:6 in 7:5 pa se je nad Hano Stražar (MAJA) razveselila Lili Štusaj (ŠD-LOK).



DP U-16: Slovo prve nosilke

Na državnem prvenstvu v starostni kategoriji Zala U16 so se v torek prvič predstavila tudi dekleta. Že uvodno kolo je postreglo z izpadom 1. nosilke in dramatičnim zaključkom dvoboja med Anamari Žnuderl in Laro Flerin. Kar 15 od skupno 16 dvobojev uvodnega kola se je končalo že po dveh nizih. Pričakovano je bilo najbolj napeto med 2. nosilko turnirja Anamari Žnuderl (MU-SO) in zmagovalko nedavnega U16 turnirja na igriščih TK Triglav Kranj Laro Flerin (TR-KR). Prvi niz je z rezultatom 6:4 dobila Žnuderlova, a Flerinova je po osvojeni podaljšani igri dvoboj popeljala v tretji niz. Tudi tam je zmagovalko odločil tie-break, ki ga je z rezultatom 7:4 dobil Žnuderlova. Ta se bo v 2. kolu pomerila proti Zali Vnuk (TK-IN), ki je bila v torek boljša od leto dni starejše Eve Zalokar (TR-KR).



Na igriščih TK Murska Sobota se je odvijal tretji v nizu Telemach članskih državnih pokalov. Maticu Špecu in Noki Jurič, ki sta bila najboljša na igriščih TK Branik Maribor, ter Janu Kupčiču in Tari Gorinšek, zmagovalcema v Velenju, sta se pridružila še predstavnika TK As Litija Nik Razboršek in Nastja Kolar.



Kolarjeva in Razboršek upravičila vlogo favorita

Oba tekmovalca sta z naslovom upravičila vlogo favorita in 1. nosilca. Bolj se je za končno zmago moral potruditi Razboršek, ki se je že v soboto proti Tinu Kovačiču (ŽTKMB) reševal v tretjem nizu. Dan kasneje je v polfinalu Litijanu niz odvzel še Gal Emeršič Potočnik (ŽTKMB), kot zadnji pa je pred 27-letnikom pokleknil Gašper Bezjak (ŽTKMB), ki je že v Velenju zaigral v finalu. Razboršek je Bezjaka ugnal z rezultatom 6:3 in 6:2 ter tako osvojil še drugi turnir zapored na domačih tleh. Nazadnje je namreč zaigral na državnem prvenstvu julija lani, ko je v finalu ugnal Matic Špeca.


V ženski konkurenci so si mesto v nedeljskem razporedu priborile Nastja Kolar (ASLIT), Pia Poglajen (ASLIT), Hana Bečirovič Novak (ŽTKMB) in Anali Kočevar (TKMED). Obračun dveh predstavnic litijskega kluba je z rezultatom 6:4 in 6:0 pripadel Kolarjevi, dva niza pa sta bila dovolj tudi, da je Kočevarjeva izločila Bečirovič-Novakovo. V finalu sta bili tekmici v začetku dvoboja precej izenačeni, nato pa je Kolarjeva prestavila v višjo prestavo in dvoboj dobila s 7:5 in 6:1.

Članki iz rubrike