Dario Varga – Srečko Debevec Dobra karma

Znanega igralca je pacient Debevc zaznamoval za ...

manca Svet24.si

Nasveti Mance Špik za težke čase

janez jansa pl6 Reporter.si

Ministrstvo za zdravje nima podatka, katere ...

cepivo, covid, koronavirus Svet24.si

Jerala o precepljenosti do poletja, novem sevu in ...

janez-cigler-kralj Necenzurirano

Izbiro Zavoda Iskreni je potrdil Cigler Kralj ...

Vladimir Putin Odkrito.si

Pogumni Putin se je potopil v ledeno vodo

Darja Sančanin Njena.si

Ljubezen po domače: To je Darja naredila prvič

A.S.
A.S.
0 13.10.2020 15:48:39

»Rekli so mi, da se bom že navadila … Še danes se nisem.«

Vsakemu se lahko zgodi. Preobremenjenost je ena od groženj sodobnega življenja, s katero se skoraj vsak izmed nas sooči vsaj enkrat, mnogi med nami pa so ji izpostavljeni vse življenje, tudi zaradi dela, ki ga opravljajo. Če smo dolgoročno izpostavljeni stresu, se lahko zgodi tudi, da izgorimo. O tem je spregovorila 33-letna medicinska sestra Majda, ki pri svojem delu vsakodnevno pomaga reševati življenja in se na dnevni ravni spopada z nepredstavljivimi prizori. Pravočasno je prepoznala znake izgorevanja in se z njim uspešno spoprijela.

»Spomnim se, da sem, kadar so me vprašali, kaj bom, ko bom velika, že od majhnega vedno brez premisleka odgovorila: medicinska sestra! Tako lep poklic se mi je zdel, saj sem kot deklica pri zdravniku spoznala le prijazne in nasmejane medicinske sestre, ki so me vedno potolažile, ko sem se ustrašila injekcije s cepivom, in mi ob koncu pregleda kot nagrado za pridnost na roko pritisnile prisrčno štampiljko ali narisale zvezdico. Po končani osnovni šoli sem se kot nadobudna bodoča zdravstvenica vpisala na srednjo zdravstveno šolo, potem pa še na zdravstveno fakulteto. Pri študiju sem vedno blestela, saj me je vsebina zelo zanimala, že po naravi pa rada pomagam.

Z neskončnim zagonom in optimizmom sem po diplomi nastopila službo kot medicinska sestra na intenzivnem internem oddelku. Bila sem izjemno ponosna, saj so se mi pravzaprav uresničile otroške sanje. A se je zelo hitro izkazalo, da so imeli moji starejši sodelavci prav, ko so mi govorili, da ti fakulteta ne da cele slike našega poklica. Da samo mislim, da sem pripravljena. Na fakulteti so nas sicer naučili vseh potrebnih postopkov in nas tudi opozorili, da naš poklic ni lahek, a dokler nisem tega izkusila na lastni koži, nisem zares vedela, kako je. Na turnusno delo sem se hitro navadila, tudi na neprekinjeno delo brez odmorov – niti za stranišče …, težje pa sem se navadila, da na našem oddelku dnevno sprejemamo ljudi, katerih življenje visi na nitki. Prvih nekajkrat sem v službo vedno prišla v upanju, da tokrat noben bolnik ne bi umrl. Pa so, in to po več na dan. Tako sem vsak dan doživljala neznanske čustvene stiske.

Rekli so mi, da se bom že navadila … Še danes se nisem. Še danes popolnoma otopim, zmrznem. A le za trenutek, saj moram nato naprej, hitro poskrbeti za naslednjega bolnika. Naš oddelek je namreč, tako kot oddelki po vseh naših bolnišnicah, kadrovsko izjemno podhranjen. Tako nimam časa, da bi bolnikom namenila karkoli drugega kot tisto, kar je nujno…

Takšno delo je na meni začelo puščati opazne posledice. Bila sem nenehno pod stresom. Tudi ko sem prišla domov, se v glavi nisem znala umiriti, hkrati pa sem bila fizično tako utrujena, da sem velikokrat preskočila sprehod v parku ali igro s štiriletnim sinom. To me je najbolj bolelo, saj sem se bala, da bo kar naenkrat v prvem razredu, ne da bi zares videla, kdaj je tako zrasel.

O tem sem nekega dne potarnala prijateljici in njene besede, ki so sledile, so me šokirale: Majda, če bo šlo tako naprej, boš izgorela! Takrat mi je postalo jasno, da moram nekaj narediti. Pogovorila sem se z možem, ki ga ljubiteljsko zanima fitoterapija, in takoj mi je predlagal molekulo resveratrol, saj naj bi pomembno pomagala pri preprečevanju kroničnega stresa. Odtlej jemljem resveratrol v obliki tablet in moje psihično počutje se je v zadnjem letu res izboljšalo. Prepričana sem, da mi je resveratrol pomagal, da se spet počutim kot jaz in nimam več ves čas občutka, da stres upravlja moje življenje.«

Majda, 33 let

Čudežni antioksidant

Resveratrol je molekula z izjemno močjo. Strokovnjaki ga raziskujejo že 30 let in vedno znova ugotavljajo, da je ključen za naše zdravje. Na podlagi številnih raziskav, ki so bile izvedene na podganah in miših, je dokazano, da transresveratrol pri modelih kroničnega stresa vpliva podobno kot znana zdravila proti depresiji. Glede na izsledke raziskav pa bi lahko z resveratrolom pozitivno nadzorovali tudi aktivnost osi HPA, s čimer lahko vplivamo na odziv organizma na stres. Poleg tega, da pomaga preprečevati stres in izgorelost, krepi imunski sistem, preprečuje srčno-žilne bolezni, zavira staranje in nam daje energijo.

Molekulo resveratrol med drugim najdemo v japonskem dresniku, grozdju, temni čokoladi in arašidovem maslu. Tam ga je sicer premalo, da bi lahko zaužili priporočen dnevni vnos (200 mg), zato ga je priporočljivo zaužiti v obliki prehranskih dopolnil. Pri tem je pomembno izbrati primeren izdelek, saj se zaradi vse večjega zanimanja na trgu pojavlja vedno več izdelkov z resveratrolom, med katerimi je le pri redkih mogoče preveriti njihovo kakovost. Resveratrol zato kupujte le v lekarni ali specializirani trgovini. (as)

Članki iz rubrike