gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

(pk)
(pk)
0 13.10.2020 11:24:28

Šmarnogorski praznik

Klemen Bećan
psno
Francoz Sylvian Cachard (41:47) in Slovenka Mojca Koligar (Papež, 52:22) sta zmagovalca 41. Teka na Šmarno goro, ki je štel tudi za državno prvenstvo v gorskih tekih.

Med moškimi je naslov državnega prvaka osvojil Timotej Bečan (43:56), ki je bil skupno peti. Drugi je bil zmagovalec in novi rekorder teka Rekord Šmarne gore, ki je potekal v petek, Eritrejec Filimon Abraham, ki tekmuje za Nemčijo (42:24), tretji pa Italijan Cesare Maestri (42:59). Drugi najboljši Slovenec je bil na sedmem mestu Miran Cvet (Papež, 46:13). Med tekačicami je bila na tej razdalji, kjer je bila mednarodna konkurenca precej manjša kot med tekači, druga Nuša Mali (Olimpija, 53:04), tretja pa Katja Podobnik (Tabor, 55:11).



V slovenski konkurenci je na pet kilometrov med tekači slavil Tim Breznikar in osvojil državni naslov med mladinci (Brežice, 23:28) pred Majem Pritržnikom (Lima, 24:08) in Aljažem Luznarjem (Tabor, 25:39). Med mladinkami je bila najhitrejša Loti Rotar (Šmarnogorska Naveza, 28:00).



"To je bila ena izmed redkih gorskih tekem sezone na koledarju WMRA, kljub pandemiji novega koronavirusa in številnim omejitvam pa je slovenskim organizatorjem, Tekaškemu klubu Šmarnogorska naveza, uspelo pripraviti dvodnevni dogodek," je lepo atletsko prireditev pospremil predsednik AZS Roman Dobnikar.



Šmarna gora ima nov rekord

V petek popoldne je na pobočjih Šmarne gore potekal Rekord Šmarne gore – tek po najkrajši poti od vznožja do vrha najbolj obiskane ljubljanske izletniške točke. Tek bi moral biti na sporedu že junija, a je bil zaradi koronskih razmer prestavljen na dan pred tradicionalnim Tekom na Šmarno goro, tako so organizatorji s skupnimi močmi pripravili pravi tekaški šmarnogorski vikend. To so izkoristili tudi nekateri tuji tekači, ki so se tako lahko udeležili obeh tekov.



Na startu se je tako zbralo nekaj močnih tekačev mednarodnega razreda. Vremenske razmere so bile za tekače idealne, proga je bila razmeroma suha, zato so vsi poznavalci gorskih tekov pričakovali neposreden napad na rekordni čas, ki je znašal 11:08. Marsikdo se je ob tem spraševal, ali je možno prebiti magično mejo 11 minut. Z odgovorom jim je postregel eritrejski tekač, ki tekmuje za Nemčijo, Filimon Abraham, ki je slavil z novim rekordom 10:59. Na 1,8 kilometra dolgi trasi z višinsko razliko 360 metrov je bil z zaostankom le treh sekund drugi Francoz Sylvian Cachard, tretji pa je bil z novim slovenskim rekordom 11:12 Timotej Bečan. Ponovno se je izkazal tudi drugi najhitrejši Slovenec Luka Kovačič, ki je bil s časom 11:28 peti.



"Cilj je bila zmaga, realno pa je bilo, da bom oba odlična tuja tekača težko premagal, čeprav progo poznam najbolje. Do sedla sem uspel držati, potem pa me je malo zmanjkalo in nisem mogel slediti. Prehitel me je tudi Italijan, a sem ga na koncu uspel prehiteti nazaj. Priznal, da sem imel zaradi hude konkurence kar malo treme, a hkrati več adrenalina in s tem se je treba soočiti. Če potegnem črto, sem zelo zadovoljen," je v cilju povedal Bečan.



Med tekačicami rekord Mateje Kosovelj (13:18) ni bil ogrožen. Prepričljivo je zmagala Mojca Koligar, ki je v cilj prišla v 14 minutah in 35 sekundah. Druga je bila Varineja Drašler (ŠD Nanos) s časom 15:04, tretja pa Poljakinja Dominika Stelmach s časom 15:22.



Tekma je potekala v posebnih okoliščinah, saj so morali organizatorji dosledno spoštovati ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa. Vsi segmenti prireditve, kot so prijave, startni postopek, ciljni aranžma in podelitev nagrad, so bili organizirani v skladu s priporočili nacionalnega zdravstvenega inštituta. 

Galerija

Članki iz rubrike