Teja Gregorin Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tejo Gregorin po dopinški aferi?

thordis-elva 2 Svet24.si

S svojim posiljevalcem je napisala knjigo o ...

ženska Petisvet.si

10 čudežnih živil, ki ubijajo staranje kože

injekcija Svet24.si

Šokantno: večina antibiotikov se porabi v ...

starejša gospa, babica Svet24.si

102-letnica pretepla in zadavila sostanovalko v ...

Rene Mlekuž je presrečen, ker jo je našel Njena.si

Znan Slovenec po ločitvi pokazal novo izbranko

eva poklič Njena.si

Kaj se je zaradi šova zgodilo z Evo?

STA
STA
0 30.09.2018 08:49:16

Bo v Kranju zadonela Zdravljica?

www.alesfevzer.com
Sobotno dogajanja na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v dvorani Zlato polje je postreglo z zanimivimi kvalifikacijami in polfinalom, v katerem so do izraza prišle predvsem izkušnje. Domačo vrsto bosta v današnjem finalu od šestnajstčlanske slovenske ekipe predstavljali Janja Garnbret in Mina Markovič, ki sta v Kranju že zmagali.

V finale sta se prebila oba lanska zmagovalca kranjske preizkušnje prva domača favoritinja med športnimi plezalkami 19-letna Garnbretova, ki je mlada po letih, a ne po preplezanih kilometrih v vertikali, in avstrijski as Jakob Schubert kot najboljši med športnimi plezalci.

Od osmih slovenskih predstavnic v polfinalu se je v zadnji krog ob Garnbretovi prebila le še Mina Markovič, ki je v Kranju že štirikrat stopila na najvišjo stopničko, nazadnje pred tremi leti.

Garnbretova je bila v polfinalu tretja, Markovičeva sedma. Edina v polfinalu je vrh dosegla dvakratna zmagovalka Kranja Jain Kim iz Južne Koreje, vodilna že po kvalifikacijah. Pred najboljšo Slovenko se je uvrstila še Avstrijka Jessica Pilz, ki je bila v finalu težavnosti na minulem svetovnem prvenstvu na Tirolskem povsem na vrhu po polfinalu in finalu izenačena s slovensko junakinjo, a je nato osvojila zlato, Slovenka pa srebro na podlagi 11 sekund hitrejšega plezanja v finalni smeri.

Ta scenarij se v Kranju ne more ponoviti, saj bi v primeru izenačenega plezanja v finalni smeri končni boljši dosežek pripadel tekmovalki z boljšim dosežkom polfinala. Tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu za ubranitev lanske krstne kranjske zmage tako ni odvisna le od sebe, ampak tudi od napak tekmic.


Tudi, če v Kranju ne bo zmagala, je Garnbretova v Innsbrucku z naslovom svetovne prvakinje v novi disciplini olimpijski kombinaciji, zlatom v balvanih in srebrom v težavnosti dobila potrditev, da je ta trenutek najbolj vsestranska športna plezalka na svetu.

Letos se je na vseh tekmah v balvanih in težavnosti, na katerih je nastopila, uvrstila na stopničke. Pogled na letošnje dosežke Garnbretove je v znamenju dveh številk, nanizala je namreč sedem prvih mest in tri druga.

Več je pričakoval Domen Škofic. Pred dvema letoma je bil z drugim mestom prvič na stopničkah pod kranjsko steno, lani je bil četrti, letos pa bo finale spremljal kot gledalec in navijač srčne izbranke Garnbretove. Prvič po letu 2013 ne bo v finalu Kranja. Dvanajsto mesto je njegov najslabši izid v sezoni v težavnosti, potem ko je bil na petih tekmah, vključno z Innsbruckom, v finalu, v svetovnem pokalu od tega dvakrat tretji. Slovenija v moškem finalu ne bo imela predstavnika, saj se je Škofic edini od Slovencev med moškimi prebil skozi kvalifikacije in to z najboljšim dosežkom.

Začetek finala bo ob 17.45.

Kranjska tekma letos ni zadnja v sezoni. Po Kranju sta v svetovnem pokalu na sporedu še preizkušnji na Kitajskem. Po štirih tekmah v seštevku sezone med ženskami vodi Garnbretova, Markovičeva je sedma, pri moških je prvi Schubert, Škofic trenutno zaseda četrto mesto.

Članki iz rubrike