mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 30.09.2018 08:49:16

Bo v Kranju zadonela Zdravljica?

www.alesfevzer.com
Sobotno dogajanja na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v dvorani Zlato polje je postreglo z zanimivimi kvalifikacijami in polfinalom, v katerem so do izraza prišle predvsem izkušnje. Domačo vrsto bosta v današnjem finalu od šestnajstčlanske slovenske ekipe predstavljali Janja Garnbret in Mina Markovič, ki sta v Kranju že zmagali.

V finale sta se prebila oba lanska zmagovalca kranjske preizkušnje prva domača favoritinja med športnimi plezalkami 19-letna Garnbretova, ki je mlada po letih, a ne po preplezanih kilometrih v vertikali, in avstrijski as Jakob Schubert kot najboljši med športnimi plezalci.

Od osmih slovenskih predstavnic v polfinalu se je v zadnji krog ob Garnbretovi prebila le še Mina Markovič, ki je v Kranju že štirikrat stopila na najvišjo stopničko, nazadnje pred tremi leti.

Garnbretova je bila v polfinalu tretja, Markovičeva sedma. Edina v polfinalu je vrh dosegla dvakratna zmagovalka Kranja Jain Kim iz Južne Koreje, vodilna že po kvalifikacijah. Pred najboljšo Slovenko se je uvrstila še Avstrijka Jessica Pilz, ki je bila v finalu težavnosti na minulem svetovnem prvenstvu na Tirolskem povsem na vrhu po polfinalu in finalu izenačena s slovensko junakinjo, a je nato osvojila zlato, Slovenka pa srebro na podlagi 11 sekund hitrejšega plezanja v finalni smeri.

Ta scenarij se v Kranju ne more ponoviti, saj bi v primeru izenačenega plezanja v finalni smeri končni boljši dosežek pripadel tekmovalki z boljšim dosežkom polfinala. Tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu za ubranitev lanske krstne kranjske zmage tako ni odvisna le od sebe, ampak tudi od napak tekmic.


Tudi, če v Kranju ne bo zmagala, je Garnbretova v Innsbrucku z naslovom svetovne prvakinje v novi disciplini olimpijski kombinaciji, zlatom v balvanih in srebrom v težavnosti dobila potrditev, da je ta trenutek najbolj vsestranska športna plezalka na svetu.

Letos se je na vseh tekmah v balvanih in težavnosti, na katerih je nastopila, uvrstila na stopničke. Pogled na letošnje dosežke Garnbretove je v znamenju dveh številk, nanizala je namreč sedem prvih mest in tri druga.

Več je pričakoval Domen Škofic. Pred dvema letoma je bil z drugim mestom prvič na stopničkah pod kranjsko steno, lani je bil četrti, letos pa bo finale spremljal kot gledalec in navijač srčne izbranke Garnbretove. Prvič po letu 2013 ne bo v finalu Kranja. Dvanajsto mesto je njegov najslabši izid v sezoni v težavnosti, potem ko je bil na petih tekmah, vključno z Innsbruckom, v finalu, v svetovnem pokalu od tega dvakrat tretji. Slovenija v moškem finalu ne bo imela predstavnika, saj se je Škofic edini od Slovencev med moškimi prebil skozi kvalifikacije in to z najboljšim dosežkom.

Začetek finala bo ob 17.45.

Kranjska tekma letos ni zadnja v sezoni. Po Kranju sta v svetovnem pokalu na sporedu še preizkušnji na Kitajskem. Po štirih tekmah v seštevku sezone med ženskami vodi Garnbretova, Markovičeva je sedma, pri moških je prvi Schubert, Škofic trenutno zaseda četrto mesto.

Članki iz rubrike