stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

sta
sta
0 28.09.2023 15:58:19

Zdaj gre zares, to je za nekatere zadnja priložnost! Bron na EP je pozabljen, odbojkarji pred večjim izzivom

p
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca v soboto v Tokiu začenja izpolnjevanje glavnega cilja sezone.

Na kvalifikacijskem turnirju osmih reprezentanc se želi Slovenija uvrstiti na olimpijske igre v Parizu, to tekmovanje so igralci, ko so se maja zbrali na pripravah, izpostavljali kot pomembnejše od evropskega prvenstva, na katerem so osvojili bron.


"Vemo, zakaj smo poleti garali. Zato se nam po evropskem prvenstvu ni bilo težko zbrati in se ponovno vključiti v vadbeni proces. Za generacijo, ki ima ogromno uspehov, bi se spodobilo, da se enkrat uvrsti na olimpijske igre. Za nekatere je to zadnja možnost, tudi mlajši ne vemo, kdaj se nam bo spet ponudila taka priložnost. Moramo jo izkoristiti, vemo pa, da nam ne bo lahko. Menim pa, da nam je ostalo dovolj energije in motivacije, da nam uspe. Zagotovo bomo na igrišču dali vse od sebe," je pred odhodom na Japonsko dejal najučinkovitejši igralec evropskega prvenstva Rok Možič.

mozic
Profimedia


Slovenija bo v Tokiu igrala v skupini z domačini, Tunizijo, Turčijo, Finsko, Egiptom, ZDA in Srbijo. Nastop na olimpijskih igrah si bosta zagotovili najboljši ekipi iz vseh treh kvalifikacijskih turnirjev, tudi v primeru, če Slovencem ne uspe, pa še ne bo vse izgubljeno. Nekaj reprezentanc se bo v Pariz uvrstilo tudi na podlagi kakovostne lestvice mednarodne zveze, na kateri Slovenija trenutno dobro stoji. Je pa res, da bi radi reprezentanti zadano nalogo opravili že zdaj, da bi lahko naslednje leto bolj sproščeno odigrali ligo narodov, po kateri bodo znani vsi potniki.

Slovenija ima v Tokiu dokaj ugoden razpored. Najprej se bo pomerila s Tunizijo, sledile bodo tekme proti Turčiji, Finski, obe ekipi so na evropskem prvenstvu premagali, Turčijo sicer s težavo, in Egiptu. Bržkone pa bodo o prvih dveh mestih odločali zadnji trije dnevi, ko bodo njihovi tekmeci Japonci, Američani in Srbi.

"Na začetku nas čaka na papirju nekaj lažjih tekem, a tudi te je treba dobiti. Vemo, da smo imeli s Turki na evropskem prvenstvu kar veliko težav, vsi pa pričakujemo, da bodo odločale zadnje tri tekme, do tja bo treba priti brez spodrsljaja," meni Možič, ki upa, da se ne bo poznala odsotnost organizatorja igre Gregorja Ropreta, ki se je poškodoval na evropskem prvenstvu in na Japonskem ne bo mogel pomagati: "Mislim, da smo pokazali, da z Dejanom Vinčićem ne rabimo dosti treninga, da se uigramo. Vanj in tudi v Uroša Planinšiča imamo zaupanje, tudi ona sta vrhunska podajalca."

V tako napornem ritmu, kot ga bo Slovenija imela v Tokiu, bi prav prišel vsak igralec, zato odsotnosti Ropreta ter Tončka Šterna in Jana Klobučarja, ki zaradi poškodb ne morata pomagati že od začetka sezone, ne sprejemajo najbolje, a zaradi tega ne delajo drame. Verjamejo, da imajo tudi na klopi dovolj kakovosti, da jih nadomestijo.

"Na tem turnirju bomo še posebno potrebovali dolgo klop. Nekateri igralci zagotovo ne bodo zdržali sedmih tekem v devetih dnevih. Zato bo moral trener več menjati, kot je do zdaj. Če ne drugega, med igro ali pa začeti z nekom in nato videti, kako se bo odrezal. Če se menjave ne bodo odrazile na rezultatu, naj jih bo čim več. Tudi na mojem mestu, pričakujem, da mi bo tudi Urban Toman lahko malo pomagal. To mislim predvsem za tiste nekoliko lažje tekme na začetku, da bomo lahko nosilci igre spočiti za odločilne tekme, ki nas čakajo na koncu," meni prosti igralec Jani Kovačič.


Spored kvalifikacij za OI v Tokiu
Sobota ob 3. uri: Slovenija – Tunizija
Nedelja ob 3. uri: Slovenija – Turčija
3. oktober ob 3. uri: Slovenija – Finska
4. oktober ob 3. uri: Slovenija – Egipt
6. oktober ob 9. uri: ZDA – Slovenija
7. oktober ob 12.25: Japonska – Slovenija
8. oktober ob 9. uri: Slovenija – Srbija

Opomba: ure so po slovenskem času.

Članki iz rubrike