Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
13.08.2015 22:02:48
Deli članek:

Po zmagi nad Poljaki prepričani o preboju v svetovno ligo

CEV

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je uvrstila v finale evropske lige. V polfinalu zaključnega turnirja v poljskem Walbrzychu je s 3:0 (17, 21, 21) premagala domačo reprezentanco. V finalu se bo v petek pomerila z Makedonijo.

Slovenci so korak pred uvrstitvijo v svetovno ligo, po zmagi v polfinalu zaključnega turnirja pa so že izboljšali svojo najboljšo uvrstitev iz evropske, doslej so bili najboljši tretji. Proti Poljakom, svetovnim prvakom, ki v tekmovanju nastopajo z mlado reprezentanco, okrepljeno z dvema starejšima igralcema, so ves čas tekme vse niti držali v svojih rokah, daljše črne luknje niso imeli, Poljaki so bili brez prav nobenih možnosti. Gosti so bili dominantni v vseh elementih, nekaj rezerve so imeli le pri servisu.

Za četo Andree Gianija bi bil izpad v polfinalu pomenil katastrofo. Slovenci so se dobro zavedali, da so favoriti, zagotovo pa je to povzročilo nekaj pritiska. A Giani, ki je tekmo začel s standardno postavo z Janom Kozamernikom, ki je na mestu blokerja tako kot na drugi tekmi z Grčijo dobil prednost pred Urošem Pavlovićem, jih je očitno znal umiriti. Izplačalo se mu je tudi, da je v ekipo uvrstil Kozamernika, saj sta bila skupaj z Alenom Pajenkom najzaslužnejša, da se je tekma začela po slovenskih željah, da so Gianijevi izbranci tekmecem takoj vsilili svoj ritem in prevzeli rahlo pobudo.

Ko pa je na servis prišel Mitja Gasparini in ko je zanesljivost v napadu pokazal še Tine Urnaut, so si priigrali že občutno prednost, s šestimi zaporednimi točkami so ob drugem tehničnem odmoru vodili s 16:9. Prednost so do konca niza, ki ga je zaključil Gasparini, le še povečali.

CEV


Sedem blok točk, 64 odstoten sprejem in 71 odstoten napad v prvem nizu je statistika, nad katero bi bile navdušene tudi najboljše reprezentance na svetu. Jasno je bilo, da jo bo težko ponoviti, to se je v drugem nizu hitro pokazalo. Blok ni bil več tako dominanten, po težavah na sprejemu pa so domači tudi povedli s 14:12 in po bloku Čebulju tudi 17:15.

Gianni je nato vzel odmor, njegovi nasveti so zalegli. Gasparini je z asom, prvim slovenskim na tekmi, izid izenačil, Čebulj ga je posnemal in ekipi zagotovil vodstvo 19:18, Urnaut in še posebno Kozamernik, ki je prispeval zadnji dve točki (blok in prvi tempo), pa sta poskrbela, da v končnici drame ni bilo.

Te ni bilo niti v tretjem nizu. Slovenci so po asu Pajenka vodili s 7:4, po točki Čebulja že z 11:5, kljub zanesljivemu vodstvu pa niso popuščali, tako da so tekmo mirno pripeljali h koncu. Gostiteljem ni pomagalo niti nekaj sumljivih sodniških odločitev ob koncu, po katerih so se približali na tri točke zaostanka.

CEV


Izjave po tekmi

Dejan Vinčić: "Odlična partija z naše strani. Vse je teklo, kot smo si želeli, razen drugega niza, v katerem nismo izkoristili vsaj šest, sedem idealnih priložnosti za zaključek protinapadov. Že pred tekmo smo vedeli, da bodo Poljaki veliko grešili, saj so mlada ekipa, vedeli smo, da moramo ostati mirni in potrpežljivi, kar nam je tudi uspelo. Pri takih ekipah, kot so Poljaki, se lahko obrne v napačno smer, lahko se povsem razigrajo, zato moraš ostati miren in zbran. Še vedno mislim, da imamo prav povsod še veliko rezerve. Menim, da smo danes pokazali 60 odstotkov našega znanja, a če bomo tudi s tem zmagovali, bomo več kot zadovoljni."

Tine Urnaut: "Poljaki imajo mlado in kakovostno ekipo, ki ima velik potencial. Po drugi strani pa sem zelo vesel, da nam je uspelo zmagati in se uvrstiti v finale. Tekmo smo začeli zelo dobro in brez težav dobili prvi niz. Na takih srečanjih je zelo pomembno, da ohraniš visoko raven igre in ne popuščaš. Čeprav smo v drugem nizu Poljakom vseeno nekako dovolili, da so držali korak z nami, smo v ključnih trenutkih znova igrali kot je treba. Vesel sem, da smo prišli do gladke zmaga in da bomo igrali v finalu."

Jani Kovačič: "Danes mo pokazali zelo dobro igro, verjetno eno najboljših v tej evropski ligi. Zelo dobro smo igrali v napadu, predvsem z druge linije. Tudi na sprejemu smo bili solidni, Poljaki pa so večino začetnih udarcev poslali na Tineta. Nekako je šlo tako, kot smo si zamislili in če bo tudi jutri podobno, se lahko nadejamo zmage."