GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

STA
STA
0 13.06.2021 18:38:56

Praznik s POGAČARJEVO češnjo na torti, slovenski zvezdnik pa se je nekomu še POSEBEJ POKLONIL

alesfevzer.com
Največja slovenska profesionalna preizkušnja v kolesarstvu, Dirka po Sloveniji, je dobila pričakovan zaključek. Zmaga je pripadla trenutno enemu največjih zvezdnikov kolesarstva, domačinu Tadeju Pogačarju, obenem pa so navijači poskrbeli za izjemno kuliso v prav vseh petih etapah slovenske pentlje.

Prvo ime sicer 27. izdaje dirke je bil med kolesarji zagotovo Pogačar, med ekipami pa njegov UAE Team Emirates, ki je nadzoroval dogajanje na zahtevnejših etapah in od svojega zvezdnika pričakoval le, da doda piko na i petdnevnemu dogajanju na slovenskih cestah. "Res smo zadovoljni. Dobra pripravljalna dirka, imeli smo se res 'fajn', ekipa je bila super in uživali smo na vseh naših cestah s toliko gledalci. Zdaj lahko veseli gremo domov," je v mešani coni v Novem mestu razlagal kolesar s Klanca pri Komendi.

Ta teden je ob cesti lahko pozdravil ogromno slovenskih navijačev, ki so dirko naredili še bolj posebno. "Bili so veličastni. Peljati se po domačih cestah s takšnim številom gledalcev je neverjetno. Vsaka vas, vsako mesto, povsod na vseh klancih so bili navijači in zares sem užival ta teden," je razlagal Pogačar.

Tekmovalni vidik pa ni bil nezanemarljiv, še posebej ker gre za domačo preizkušnjo. "Res je, da sem si želel te zmage že kar nekaj časa, in končno mi je uspelo. Res sem vesel in zadovoljen, težko pa je povedati, kam bi jo uvrstil, ker je vsaka zmaga od Algarveja (prva zmaga, op. a) do Toura lepa, zagotovo pa bo ostala med lepšimi spomini," je še dodal zmagovalec 27. Dirke po Sloveniji in najboljši v razvrstitvi za modro majico najboljšega hribolazca.

Obenem je tudi Pogačar večkrat tako v izjavah kot dejanjih na slovenski pentlji pokazal, da se zaveda, kako pomembna je v kolesarstvu ekipa. Tako je v kraljevski etapi od Ajdovščine do Nove Gorice na vrhu Svete gore celo prepustil zmago Italijanu Diegu Ulissiju, ki je tako kot ostali v tem tednu opravil ogromno dela za ekipo.

Mladi slovenski zvezdnik je pot do skupne zmage tlakoval v drugi etapi od Žalca do Celja, ki jo je dobil po sijajni samostojni vožnji. Dobrih 20 km pred ciljem je napadel na Svetino, se otresel tekmecev in jih v cilju prehitel za več kot minuto.

To je dajalo slutiti, da bodo preostale ekipe, med njimi predvsem Bahrain Victorious dveh slovenskih kolesarjev, Jana Tratnika in Mateja Mohoriča, tekmovale za drugo mesto ter druge seštevke. Ekipa iz Bahrajna je sicer pričakovano slavila v prvi etapi z Nemcem Philom Bauhausom.

Šestindvajsetletni Nemec je že v sredo dejal, da majice ne bo mogel zadržati, od cilja v drugi etapi na Celjski grad pa jo je prevzel Pogačar in je od takrat ni več izpustil iz rok. V tretji etapi od Brežic do Krškega je etapo dobil Španec Jon Aberasturi, ki je bil v manjši skupini 30 kolesarjev najhitrejši v sprintu, za las pa je prehitel prav Mohoriča.

Slednji je bil vidno razočaran, ker je osvojil drugo mesto, ali po njegovih besedah, ko je postal "prvi poraženec". Moštvo Bahrain Victorious je nato spet prišlo na svoj račun v zadnji, najdaljši etapi od Ljubljane do Novega mesta (dirka je sovpadala z malim maratonom Franja, kot del drugega velikega kolesarskega dogodka ta konec tedna v Sloveniji, 40. maratona Franja). Sprint je namreč znova, tokrat še bolj prepričljivo dobil Bauhaus za 15. zmago v karieri.

V soboto se je dirka po Sloveniji pokazala v vsem svojem sijaju. Na zahtevni trasi po Krasu, Goriških Brdih in v okolici Ajdovščine ter Nove Gorice je kolesarje pozdravilo ogromno število gledalcev, največ prav na zaključnem vzponu na Sveto goro. Kraljevsko etapo je sicer Pogačar zaključil na drugem mestu in zmago prepustil Ulissiju.
"Diego si zasluži zmago, sploh po takšnem letu, ki ga je imel s težavami na srcu. Prišel je po zmago in res si jo zasluži. Sam sem jo dobil v drugi etapi, zdaj pa je bil na vrsti on," je moštveni duh v ekipi UAE Team Emirates v soboto povzel Pogačar. Slednji je danes slavil osmo zmago v tej sezoni, skupno pa že 25. zmago v kratki, a bogati profesionalni karieri.
Slovenci so sicer na domači pentlji pobrali vse majice v štirih posebnih seštevkih. Zelena za zmagovalca je pripadla Pogačarju, prav tako modra za najboljšega hribolazca. Rdečo za najboljšega sprinterja je oblekel Matej Mohorič, za popolno slovensko prevlado v skupnih razvrstitvah pa je poskrbel Kristjan Hočevar (Adria Mobil). Na koncu je oblekel belo majico najboljšega mladega kolesarja.
V organizacijskem odboru so bili nad preizkušnjo zadovoljni. To je izpostavil tudi Bogdan Fink, direktor dirke. "To je bila 27. izvedba dirke po Sloveniji, ne moremo biti kot Tour de France ali Giro d'Italia. Jasno, da ne. Lahko pa jih zasledujemo in se jim skušamo približati. Vseeno smo ob boku dirkam po Belgiji, Danski, Norveški, Nemčiji, Veliki Britaniji  Smo v tej kategoriji in sem nismo prišli z denarjem, temveč s trdim delom in tradicijo."
"Moram reči, da je ta teden dirke po Sloveniji za nas izreden. Ogromno navijačev ob trasi, res pozitivna energija in nacionalni naboj. Še enkrat zahvala vsem, ki so pomagali in sodelovali v organizacijskem odboru, v njem je namreč kar 2500 ljudi, ki so prepotrebni, da je ta projekt uspel," se je vsem sodelujočim zahvalil Fink.

Članki iz rubrike