stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 11.06.2021 23:46:09

EPSKI polfinale med Đokovićem in Nadalom je po več kot štirih urah BOJA pripadel ...

Profimedia
Srbski teniški igralec Novak Đoković se je po zmagi nad Špancem Rafaelom Nadalom 3:6, 6:3, 7:6 (4) in 6:2 prebil v veliki finale odprtega prvenstva Francije. Štiriintridesetletni Srb se bo v nedeljo pomeril z Grkom Stefanosom Cicipasom, ki je bil v današnje prvem polfinalu boljši od Nemca Alexandra Zvereva s 6:3, 6:3, 4:6, 4:6 in 6:3.

Leto dni starejši Španec je v lanskem finalnem obračunu v francoski prestolnici zanesljivo opravil s svojim največjim tekmecem - poleg neuničljivega Švicarja Rogerja Federerja - na teniškem prizorišču iz Srbije, v današnje polfinalnem dvoboju pa se mu je Đoković po gladiatorskem boju oddolžil za poraz in slavil po štirih urah in 11 minutah dolgem in izjemno izenačenem dvoboju.

Nadal in Đoković sta doslej odigrala že 58 medsebojnih dvobojev, po današnjem v Parizu pa je Đoković izid v zmagah povišal na 30:28.

Kralj teniških peščenih igrišč iz Španije in 20-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam - poleg 13 zmag v Parizu je še štirikrat osvojil OP ZDA, dvakrat Wimbledon in enkrat OP Avstralije - je uvodoma zagospodaril na osrednjem igrišču Philippe Chatrier in povedel s 5:0, a nato je sijajno zaigral tudi Đoković. Osvojil je tri zaporedne igre in znižal na 3:5, po hudem boju in več kot uri dolgem dvoboju pa je Nadal uvodni niz vendarle dobil s 6:3.

Đoković v nadaljevanju ni spremenil svoje strategije, še naprej je igral sijajno, z raznovrstnimi in natančno odmerjenimi udarci povzročal gromozanske preglavice Nadalu. Srb je drugi niz odprl z 2:0, a nato je do sape prišel tudi Španec in izenačil na 2:2. V nadaljevanju sta oba igralca pokazala vrhunsko predstavo, v povsem enakovrednem boju so odločali detajli, malenkostno več modrosti in preudarnosti pa je pokazal Đoković in po 56 minutah slavil s 6:3.

Epski teniški dvoboj se je nadaljeval tudi v tretjem nizu. Najprej je bolje kazalo Đokoviću, ki je dvakrat odvzel servis Nadalu, povedel s 5:3 in imel servis za zmago v tretjem nizu, a se je Španec rešil iz kočljivega položaja. V napeti končnici sta oba igralca imela priložnost dobiti tretji niz, a sta zapravila svoje priložnosti, v podaljšani igri pa je smetano po hudem boju pobral Đoković in po 92 minutah igre slavil s 7:6 (4).

Gladiatorski boj za vsak košček igrišča je obema igralcema odvzel veliko moči, v četrtem nizu pa je več svežine imel Srb. ta je sicer izgubil uvodno igro na svoj servis in zaostal z 0:2, nato pa osvojil šest zaporednih iger za končno zmago s 6:2. V nedeljo bo na balkanskem obračunu proti Cicipasu imel priložnost, da doseže svojo 19. zmago na turnirjih za grand slam. Đoković je doslej devetkrat slavil v Melbournu, petkrat v Wimbledonu, trikrat v New Yorku in enkrat v Parizu.


Srb je v uvodnem krogu premagal Američana Tennysa Sandgrena, v drugem Urugvajca Pabla Cuevasa, v tretjem pa Latvijca Ricardasa Berankisa. Nato je na kolena položil dva Italijana, v četrtfinalu mu ni bil kos Lorenzo Musetti, v četrtfinalu pa Matteo Berrettini.

Izjemno negotov je bil tudi današnji prvi polfinalni obračun med Cicipasom in Zverevom, po treh urah in 37 minutah pa se je končal z zmago 22-letnega Grka, ki se je prvič uvrstil v veliki finale enega od štirih turnirjev za grand slam. V minulih letih se je štirikrat prebil v polfinale, dvakrat na OP Avstralije v Melbournu 2019 in 2021 ter dvakrat na OP Francije v Parizu.

V lanskem polfinalu najbolj slovitega turnirja na peščeni podlagi, ki je bil zaradi pandemije novega koronavirusa s tradicionalno spomladanskega prestavljen v jesenski termin, je bil od njega boljši Đoković, na letošnjem polfinalnem obračunu pa je peti nosilec turnirja z nagradnim skladom 34,367 milijona evrov po treh urah in 37 minutah premagal šestopostavljenega in dve leti starejšega Zvereva ter si izboril svoj prvi finalni nastop na najvišji teniški ravni tekmovanj.

* Izida:
- Pariz, grand slam (34.367.216 evrov):
- moški:
- polfinale:
Stefanos Cicipas (Grč/5) - Alexander Zverev (Nem/6) 6:3, 6:3, 4:6, 4:6, 6:3;
Novak Đoković (Srb/1) - Rafael Nadal (Špa/3) 3:6, 6:3, 7:6 (4), 6:2.

Značke: tenis, francija

Članki iz rubrike