Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 28.07.2019 21:43:47

Bernal proslavil SIJAJNO zmago, na njegovi paradi slavil Avstralec!

Reuters
Kolumbijski kolesar Egan Bernal je zmagovalec 106. dirke po Franciji. Mladi zvezdnik ekipe Ineos je drugi najmlajši skupni zmagovalec francoske pentlje in prvi Kolumbijec, ki mu je to uspelo. Zadnjo etapo, parado šampionov po Elizejskih poljanah, je osvojil Avstralec Caleb Ewan.

Ewan je slavil tretjo etapno zmago na letošnjem Touru.

"Neverjetno je. Ko smo zavili na Elizejske poljane, sem imel solze v očeh. Tako neverjeten občutek je, da sem dobil etapo," je bil presrečen v cilju, ki je vse tekmece prehitel s sprintom povsem po desni strani.

Drugo mesto v sprintu je pripadlo Nizozemcu Dylanu Groenewegnu, tretje mesto pa Italijanu Niccolu Bonifaziu.

Bernal si je rumeno majico vodilnega oblekel po petkovi skrajšani etapi in jo v soboto ob podpori ekipe, tudi lanskega prvaka Valižana Gerainta Thomasa, brez večjih težav ubranil. Bernal je najmlajši končni zmagovalec Tour de Franca po povojnem obdobju in drugi najmlajši v zgodovini dirke, mlajši je bil leta 1909 le Luksemburžan Francois Faber. Dvaindvajsetletnik Bernal je ob tem osvojil tudi belo majico za najboljšega mladega kolesarja.

"Izjemno. Ne vem, kaj reči. Dobil sem Tour de France. Ampak komaj verjamem. Občutki so nori, rabil bom nekaj dni, da dojamem, kaj sem dosegel. Ko sem prišel čez cilj, sem videl družino. Želel sem vse objeti. Ne znam opisati, kaj čutim, zgolj srečo. To je prva kolumbijska zmaga na Touru. Veliko mojih rojakov je že poskušalo. Spisali smo zgodovino. Res velik dosežek. Vedel sem, da si to zaslužimo. Uresničil sem svoje sanje. Želim si iti domov, dolgo že nisem bil doma. Želim čas, da premislim, kaj sem dosegel, nato bom razmišljal o novih izzivih," so bile prve besede Bernala.

Kolumbijec je sicer svojo kolesarko pot začel kot gorski kolesar v olimpijskem krosu. Leta 2014 je bil srebrn na svetovnem mladinskem prvenstvu, resneje pa se je na cesti preizkusil v sezoni 2016, takrat kot član italijanskega moštva Androni Giocattoli, že v prvi sezoni je med drugim dosegel skupno četrto mesto na dirki po Sloveniji ter belo majico najboljšega mladega kolesarja. Leta 2018 je prestopil v Sky, ki se od letošnjega maja imenuje Ineos.


Bernal je podaljšal vladavino Skyja oziroma Ineosa na dirki po Franciji. To je že sedma skupna zmaga na zadnjih osmih izvedbah, vmes je slavje britanske ekipe prekinil le Italijan Vincenzo Nibali leta 2014.

Drugo mesto v skupnem seštevku je osvojil lanski zmagovalec Thomas, tretjega pa Nizozemec Steven Kruijswijk. Slednji je nizozemski ekipi Jumbo-Visma prikolesaril prve zmagovalne stopničke na Touru in druge v sezoni. Premierne za moštvo na tritedenskih preizkušnjah je letos osvojil Slovenec Primož Roglič na dirki po Italiji.

Pod drugi rekord se je podpisal slovaški zvezdnik Peter Sagan. Zeleno majico najboljšega po točkah je namreč osvojil sedmič v karieri, kar ni uspelo še nikomur. Do letos si je prvo mesto delil z Nemcem Erikom Zablom.

Pikčasto majico najboljšega hribolazca je osvojil Francoz Romain Bardet, najboljša ekipa po 21 etapah je španski Movistar.

Francoski junak dirke po Franciji je zagotovo Julian Alaphilippe, ki je rumeno majico nosil 14 dni, izgubil pa jo je šele v petek v Alpah. Razglasili so ga za najbolj bojevitega kolesarja letošnjega Toura, 21 etap je končal na končnem petem mestu.

Dirko sta uspešno končala oba Slovenca, Jan Tratnik in Matej Mohorič, oba člana Bahrain-Meride. Pod najboljšo etapno uvrstitev se je v deveti etapi podpisal Tratnik, ko je bil po begu tretji. Idrijčan je nase opozoril tudi danes, ko se je podal v beg in pred glavnino vztrajal najdlje od četverice.

Na koncu je bil v zadnjem dejanju Toura prvi Slovenec na cilju Mohorič na 92. mestu, Tratnik je bil 152. Skupno je bil Tratnik 93., Mohorič 119.

Članki iz rubrike