Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
25.03.2016 19:29:44
Deli članek:

Dvoboj zadnjih dveh svetovnih prvakov Kwiatkowskemu

Reuters

Poljski kolesar Michal Kwiatkowski je britanski ekipi Sky privozil zmago na enodnevni belgijski dirke svetovne serije E3 Harelbeke. V boju za zmago je za seboj pustil svetovnega prvaka Slovaka Petra Sagana. Omenjena dvojica se je za napad odločila 30 kilometrov od cilja 206 kilometrske preizkušnje.

V ozadju sta Poljaka in Slovaka vneto lovila veterana Tom Boonen in Fabian Cancellara, a brez uspeha. Na koncu je tretje mesto osvojil Britanec Ian Stannard, še en član Skyja, četrti je bil Cancellera in peti Belgijec Jasper Stuyven. Dvesto metrov pred ciljno črto je na pedala na vso moč pritisnil Kwiatkowski, Sagan, ki še vedno ostaja brez zmage v mavrični majici svetovnega prvaka in je v zadnjih kilometrih opravljal večino dela, pa je ostal brez moči.

"Storil sem vse, kar sem lahko. Moštveni kolegi so me odlično branili, Ian Stannard je bil spredaj, imeli smo veliko možnosti. S Petrom sva zelo dobro sodelovala, tako kot pred tremi leti na Strade Bianche. Pošteno povedano, vedel sem, da imam danes dobre noge. Moral sem iti na zmago. Vem, kako se počuti Peter z majico svetovnega prvaka, zelo mu je težko. Za obema je dobra dirka. Zavedal sem se, da me čaka dolg sprint, ker je Peter tega zmožen. Odločil sem se za akcijo 300 metrov pred ciljem in se je izšla. Nisem gledal nazaj. Do cilja sem šel na vso moč," je razložil Poljak, ki je leta 2014 osvojil naslov svetovnega prvaka, leto kasneje pa je to uspelo Slovaku.

"Dobro sva delala skupaj, toda v zaključku nisem imel več energije. Bil je boljši. Kolesarstvo je enostavno. Napadel sem in veliko delal. Dva kilometra pred ciljem so mi po radiu rekli, naj vlečem, ker prihajajo z vseh koncev. Vlekel sem, v finalu pa ostal brez moči," pa je razložil Sagan.

Na dirki so nastopili štirje Slovenci. Najboljši je bil na 57. mestu Marko Kump (Lampre-Merida), ki je zaostal 6:54 minute, 80. je bil Kristijan Koren (Cannondale) z zaostankom 11:35 minute. Luka Mezgec (Orica GreenEdge) in Luka Pibernik (Lampre) sta odstopila.

Izidi:
 1. Michal Kwiatkowski (Pol/Sky)	             4:49:34
 2. Peter Sagan (Slk/Tinkoff)                     +0:04
 3. Ian Stannard (VBr/Sky)                         0:11
 4. Fabian Cancellara (Švi/Trek-Segafredo)
 5. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)
 6. Lars Boom (Niz/Astana)
 7. Tiesj Benoot (Bel/Lotto Soudal)
 8. Sep Vanmarcke (Bel/LottoNl-Jumbo)
 9. Jean-Pierre Drucker (Luk/BMC Racing Team)
10. Daniel Oss (Ita/BMC Racing Team)            isti čas
...
57. Marko Kump (Slo/Lampre-Merida)                 6:54
80. Kristijan Koren (Slo/Cannondale)              11:35

* odstopa: Luka Mezgec (Orica GreenEdge), Luka Pibernik (Lampre)


RUSKO SLAVJE V DRUGI ETAPI, DOMEN NOVAK DESETI
V drugi etapi italijanske kolesarske dirke Coppi&Bartali je slavil Rus Sergej Frisanov iz ruske ekipe Gazprom-Rusvelo. S tem je tudi oblekel majico vodilnega. Od Slovencev je najvišje končal Domen Novak, član Adrie Mobila je bil deseti, zaostal je 39 sekund. Naslednji Slovenec v cilju je bil Jure Golčer (Adria Mobil) na 21. mestu.

Golčer je zaostal 42 sekund, Matej Mugerli (Synergy Baku) na 23. mestu je zaostal 1:12 minute. Grega Bole (Nippo-Vini Fantini) je bil 26. z zaostankom 1:26 minute.

V skupnem seštevku je najboljši Slovenec Novak na 20. mestu, za Frisanovim zaostaja 1:19 minute, Golčer na 21. mestu zaostaja še tri sekunde več, Mugerli na 22. pa še tri sekunde več.