Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

pu
pu
0 25.03.2016 11:31:10

Doping v kitajskem plavanju: V zadnjih mesecih šest pozitivnih primerov

Reuters
Le dan po razkritju britanskega The Timesa o tem, da so na Kitajskem načrtno prikrili pet pozitivnih testov na doping med kitajskimi plavalci, je kitajska državna agencija Xinhua objavila, da je bilo v zadnjih mesecih med plavalci šest pozitivnih primerov dopinga.

Trije plavalci, Zhao Ying, Wang Lizhuo in An Jiabao so bili že lani pozitivni na klenbuterol, drugi trije, za zdaj še neimenovani trije plavalci pa so bili januarja pozitivni na hidroklorotiazid, diuretik, ki se lahko uporablja za prikrivanje drugih zdravil, ki povečujejo telesne zmogljivosti.

Razkritje v The Times je bil nov velik udarec na kitajsko športno podobo, vendar je Zhao Jian, direktor kitajske protidopinške zveze zanikal, da bi prikrivali izide. Dejal je, da treh primerov domnevne uporabe hidroklorotiazida niso objavili zato, ker so še vedno v fazi preiskave, zakaj so šele zdaj razkrili imena trojke, ki je uporabljala klenbuterol, pa ni pojasnil.


"Rezultate testiranj in kazni bomo objavili 20 dni po tem, ko jih bo obravnavalo ustrezno združenje," je v ločenem poročilu za tiskovno agencijo Xinhua dejal Zhao Jin.

To ni bilo prvič, da je kitajska plavalna zveza skušala prikriti rezultate doping kontrol. Najbolj razvpit primer je iz leta 2014, ko so na dopinškem testu ulovili Sun Yanga, dvakratnega olimpijskega zmagovalca iz Londona in svetovnega prvaka na 400 m prosto z zadnjega svetovnega prvenstva lani v Kazanu. Sun Yang je na dopinškem testu padel, 17. maja 2014, na kitajskem državnem prvenstvu. Odpovedal se je testu vzorca B, nato pa so se "strokovnjaki odločili za trimesečno prepoved nastopanja". Kazen je začela veljati julija, septembra pa je Sun že nastopil na azijskih igrah, kjer je osvojil zlato medaljo na 1500 in 400 metrov prosto ter v štafeti 4 x 100 metrov.

Nečednosti v kitajskem plavanju preiskuje tudi Svetovna protidopinška zveza (Wada), ki grozi, da se bo pritožila na mednarodno arbitražno sodišče za šport, saj je treba vsako dopinško kršitev objaviti v roku 20 dni.

Značke: plavanje, doping, kitajska

Članki iz rubrike