Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
24.03.2016 21:55:46
Deli članek:

Matej Žagar ostal skoraj sam

www.mediaspeed.net
Bomo lahko Žagarja tudi letos kdaj videli tako veselega med lepotičkami?

Kot je že običajno pri nas, se nova sezona spidveja začne z dirko v Krškem in to na Veliko noč. Tudi letos ta več kot polstoletna tradicija ne bo prekinjena.

Začenjajo se je tudi motociklistična tekmovanja. Sezono so že davno nazaj odprli avtomobilisti z svojo serijo. Za njimi so prišli motokrosisti s svojo GP serijo, kjer Slovenijo na najvišji ravni tako uspešno zastopa Tim Gajser. Minulo nedeljo je bila otvoritev v seriji moto GP in v kraljici moto športa, formuli 1. Slednja je bila v Sloveniji vselej zelo gledana, toda za to nimajo na naših TV postajah nobenega razumevanja. Doslej smo ta šport lahko spremljali TV Slovenija in še prej na POP TV. Sedaj pa kakor da ni zanimanja pri njih, da bi to prenašali. Resnično katastrofa. V največji meri smo gledalci televizije, ki smo tudi njeni plačniki, največji poraženci in moramo gledati pač tisto, s čimer nas dobesedno posiljujejo. Tu ne bom razpredal o raznih oddajah, ki jih sedaj predvajajo in stanejo mnogo našega denarja, vendar pa se z njimi ljudi samo poneumlja. Saj ne moreš verjeti, ampak je res.

Toda pustimo to sedaj ob strani. Nova spidvejska sezona bo za nas zelo težavna, za kar pa je kriva zadnja sezona, ki je prinesla obilo dirkaških nesreč in s tem tudi poškodb. Ravno te so nam vzele tudi nekaj zelo odmevnih mednarodnih uspehov, ki smo po zaslugi letečega Črnovaščana Mateja Žagarja vseeno dočakali. Našemu super šampionu se je odpirala velika priložnost, da osvoji odličje med najboljšimi na svetovnem prvenstvu in to sploh prvo za slovenski spidvej na najvišjem nivoju. Ko se je serija GP bližala v zaključni del sezone in ko so se našemu sedaj 14-kratnemu prvaku odpirale priložnosti, da se lahko bori celo za drugo mesto (takrat je bil verjetno Anglež Woffinden že nedosegljiv), je Matej žagar v dveh tednih doživel tri hude padce. Najhujše je bilo na Poljskem na VN Poljske v Gorzowu, ko ga je grdo sklatil Danec Pedersen. Takrat je še uspel zbrati zadnje atome moči in tisto dirko dobil (njegova tretja GP zmaga!). Sledile so še tri dirke, med njimi tudi Krško, toda Matej jih je moral odpeljati pod injekcijami in seveda ni bilo možnosti za boljše rezultate. Na koncu je ostal na nehvaležnem četrtem mestu. Toda tej temi se bomo vrnili čez dober mesec dni, ko se začne GP serija in to kar pri nas v Krškem, kjer bomo znova lahko priča velikemu športnemu prazniku.

Zadnja sezona je pri nas zdesetkala voznike. Najhuje jo je skupila AMTK Ljubljana. Najprej je ostala brez Malešiča in Pečnika. Potem je sledil hud šok in velika nesreča Matica Voldriha, ki je imel zlom noge. Vse je kazalo, da bo za začetek nove sezone dobro. Toda dva meseca nazaj je sledil nov šok. Ena kost je mu je dobro zarasla, medtem ko druga ni. To pomeni, da bo moral prestati nove preglede in morda tudi kakšen nov poseg ter izpustiti tudi to sezono.

Hudo nesrečo, ki je zanj pomenila konec tekmovalne poti, je doživel tudi Maks Gregorič. Zdravljenje vseeno kar dobro uspeva. Pokazale so se tudi finančne težave. Zaradi njih je verjetno tekmovalno kariero končal naš drugi najboljši voznik, Sandi Čonda. Ostali bomo na nekaj mladih voznikih, ki so talentirani, in veteranu Denisu Štojsu.

Čez zimo se imeli zaradi vsega opisanega naši vodilni možje precej težav. Vprašanj je bilo veliko in treba je bilo najti odgovore. Posamezno DP je bilo v zadnjih letih skupno s Hrvaško, toda sedaj je voznikov premalo. Na pomoč. so priskočili Avstrijci, resno pa bodo v tem projektu tudi Madžari, ki so celo predlagali (in bo tudi izvedeno!), da bi organizirali tudi oni eno dirko prvenstva. Tako bo na posamičnem DP letos pet dirk, tri pri nas, ena na Hrvaškem in ena na Madžarskem. Potekalo bo tudi prvenstvo v dvojicah. V njem bosta letos nastopali dve dvojici iz Slovenije, dve iz Češke ter po ena iz Slovaške, Madžarske in Hrvaške. Veliko željo po sodelovanju so pokazali tudi Ukrajinci, ki so si celo želeli, da bi imeli ekipne tekme. Predlog so naši sprejeli, vendar pa so dejali, da bodo zadevo preučili in bi morda do izpeljave lahko prišlo v naslednjih letih. Trenutno bi bilo potovanje v Ukrajino malce predrago, poleg pa imajo dirkači obilo težav na njihovi meji.

www.mediaspeed.net
Lani smo gledali razburljive boje med Gregoričem in Čondo, a to je sedaj zgodovina.