Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
08.03.2016 18:16:45
Deli članek:

Matthewsu druga etapa po diskvalifikaciji, Kump enajsti

Arsen Perić
Marko Kump

Marko Kump do enajstega mesta v drugi etapi kolesarske dirke v Franciji.

Vodilni kolesar dirke Pariz-Nica Avstralec Michael Matthews, član Orice GreenEdge, je zmagovalec druge etape, dolge 213,5 km od Contresa do Commenteryja. Matthews je prišel do etapne zmage po diskvalifikaciji Francoza Nacerja Bouhannija iz Cofidisa. Najboljši Slovenec je bil Marko Kump iz Lampre-Meride na 11. mestu.

Današnja etapa je bila namenjena sprinterjem, zato četverica ubežnikov, ki je poizkušala s srečo, glavnini ni povzročila sivih las. Ti so imeli vse pod nadzorom, pravočasno "navili" ritem in zadnja dva ujela dobrih 12 km pred ciljno črto.

Nato se je začel boj ekip, ki so imele ambicije za zaključni sprint. Sestavljale so sprinterske vlake, prvi pa se je izstrelil Bouhanni. Po njegovi levi strani ga je skušal prehiteti Matthews, po desni Italijan Niccolo Bonifazio, Francoz in Avstralec sta pred ciljno črto skorajda trčila - Bouhanni je brezkompromisno zapiral pot Matthewsu, ki se je komaj rešil padca v reklamne panoje. Zmage se je veselil Bouhanni, jezno in z roko v zraku je kot drugi skozi cilj prišel Matthews, tretji pa je bil Bonifazio, vsi v istem času, sekundo za njimi so bili zasledovalci. Toda veselje Francoza ni trajalo dolgo, komisija si je ogledala posnetek in mu odvzela zmago; prestavila ga je na tretje mesto, Matthewsa na prvo in Bonifazia na drugo.

Od slovenske trojke je bil najboljši Marko Kump, ki je s sekundo zaostanka končal na 11. mestu, Luka Pibernik, drugi Slovenec pri Lampreju, je bil s petimi sekundami zaostanka 36. Simon Špilak (Katjuša) je zaostal 12 sekund in osvojil 84. mesto.

V skupnem seštevku je na prvem mestu ostal Matthews, zmagovalec nedeljskega prologa, ki je na račun današnje zmage prišel do desetih sekund bonusa. Nizozemec Tom Dumoulin na drugem mestu zaostaja 14 sekund. Kump je 77., Pibernik 79. in Špilak 103.