Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tu
tu
07.03.2016 21:35:20
Deli članek:

Šarapova padla na dopinškem testu

Reuters

Teniška igralka Maria Šarapova je za ta večer napovedala pomembno druženje s predstavniki medijev. In ko je večina pričakovala, da se bo Rusinja priklonila teniškemu svetu in mu z dvignjeno glavo pomahala v slovo, je presenetila z nečem drugim. Skrušeno je povedala, da je bila na Odprtem prvenstvu Avstralije pozitivna na dopinškem testu.

Kot je dejala, že od leta 2006 jemlje Mildronat, znan tudi kot Meldonium, ki je to leto uvrščen med prepovedana sredstva. Šarapova je storila napako, ker ni pravočasno ugotovila, da je krovna protidopinška organizacija Wada spremenila seznam prepovedanih sredstev. Obvestilo je sicer prejela že decembra prejšnje leto, vendar ni podrobno preverila seznama prepovedanih sredstev.

ŠARAPOVA: NE ŽELIM KONČATI NA TAKŠEN NAČIN
"Padla sem na testu in za to sprejemam vso odgovornost," je na novinarski konferenci v središču Los Angelesa dejala Šarapova. In nadaljevala: "Storila sem veliko napako. Razočarala sem svoje navijače. Navsezadnje sem obrnila hrbet športu, ki ga igram od četrtega leta in ki ga imam tako neskončno rada."

"Zavedam se, da bom morala sprejeti posledice. Igralske kariere ne želim končati na takšen način. Resnično upam, da bom dobila še eno priložnost," je s tresočim glasom še dodala Rusinja in se celo uspela pošaliti: "Vem, da ste številni mislili, da bom rekla: končujem kariero. Ampak ko se bom odločila za takšen korak, se to najbrž ne bo zgodilo v nekem hotelu v središču Los Angelesa, ki ima tako grozne preproge."

Odločitev o koncu kariere bo morda povezana tudi s kaznijo zaradi dopinške kršitve. Rusinja za zdaj še ne ve, kako bo ukrepala krovna zveza ITF, prav tako ne, kdaj se bo vrnila na tekmovanja pod okriljem združenja WTA.

Šarapova, ki je bila pred časom v Sloveniji bolj priljubljena tudi zaradi romance s košarkarjem Sašo Vujačićem, je sicer svoj zadnji dvoboj odigrala prav v Melbournu, 25. januarja je v četrtfinalu tega turnirja izgubila s Sereno Williams. V zadnjih osmih mesecih je bila na igriščih aktivna le štirikrat - na treh turnirjih WTA in v lanskem finalu pokala Fed.

Osemindvajsetletna teniška igralka je trenutno na 7. mestu lestvice WTA, avgusta leta 2005 pa je bila povsem na vrhu. V svoji karieri ji je uspelo osvojiti vse štiri velike turnirje - Wimbledon leta 2004, Odprto prvenstvo ZDA leta 2006, Odprto prvenstvo Avstralije 2008, v Parizu pa je slavila dvakrat (2012 in 2014). Ob skupaj 35 osvojenih turnirjih serije WTA je skupaj dosegla 592 posamičnih zmag, izgubila je 142 dvobojev. Doslej je na svoj bančni račun z nagradami spravila 36,484.486 ameriških dolarjev.