Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
gs
gs
10.08.2015 11:11:10
Deli članek:

Tanja Žakelj le 17 sekund od odra

Grega Stopar

V gorskem kolesarstvu stopi na oder za zmagovalce pet tekmovalk oziroma tekmovalcev, zato je šesto mesto tisto najbolj nehvaležno. Ravno tega je na zadnji dirki v Windhamu dosegla Tanja Žakelj (Unior Tools Team), a slabe volje zaradi tega ni.

Začetek dirke navidez ni bil preveč obetaven, Tanja je bila po startu ujeta v večjo skupino takoj za vodilnimi in bila po prvem izmed šestih krogov le na 15. mestu. A hitro je na polno pritisnila na pedala, se tudi zelo dobro spuščala in napredovala iz kroga v krog. Poleg odličnega končnega šestega mesta je zelo svetla točka dirke tudi analiza posameznih krogov.

Tanja je imela v tretjem krogu tretji najboljši čas, v petem četrtega, v zadnjem pa celo drugi najhitrejši čas kroga. S takšnim tempom je seveda lovila in tudi prehitela veliko tekmovalk, do tako zelo želene uvrstitve na oder za zmagovalce pa jo je ločilo eno mesto – tekmovalka pred njo je ciljno črto prečkala 17 sekund hitreje. To je letošnji najboljši rezultat Ledinke in hkrati odlična popotnica za finale svetovnega pokala in svetovno prvenstvo.

"Po glavi se mi vrti pesem 'Tako blizu, pa tako daleč', a sem vseeno zelo vesela tega šestega mesta. Napredujem in to je tisti načrt, ki se ga zdaj držim," je po dirki povedala Tanja, ki se seveda že veseli finala svetovnega pokala v Val di Sole in svetovnega prvenstva v Andori.

"Proga v Windhamu mi običajno ustreza, je specifična z dolgim vzponom in tehnično nezahtevnim spustom. Hkrati so bili tudi pogoji, ki mi ustrezajo. Motila me je le zelo prašna podlaga in v štartnem krogu sem se počutila kar malo izgubljeno. Potem sem se osredotočila nase, iskala linije in skrbela, da nisem naredila napake. Velike razlike se niso naredile, ko sem prišla v svoj ritem, sem samo še stopnjevala tempo in izkoristila svoje prednosti," je še dodala Tanja, ki ob tem še odkrito priznava, da je v Windhamu ciljala na uvrstitev med prvih pet, kljub temu pa je z dosežkom zadovoljna in samozavestno gleda na preostale dirke sezone.

Druga Slovenka Blaža Klemenčič (Habitat Mountainbiketeam) je dirko končala na desetem mestu. Za razliko od Žakljeve se je izstrelila izza startne črte, po drugem krogu je bila še četrta, nato pa je začela drseti po lestvici navzdol, a nazadnje le ujela vsaj mesto med deseterico.

Grega Stopar

Zmagala je Francozinja Pauline Ferrand Prevot. Francozinja, ki je prišla do svoje tretje zmage v svetovnem pokalu, pa čeprav večino sezone preživi med cestnimi kolesarkami - je tudi aktualna svetovna prvakinja v cestni dirki - se je na prvo mesto postavila v prvem krogu in ga ni več predala. Na koncu je drugo mesto osvojila vodilna v svetovnem pokalu Švicarka Jolanda Neff, ki je bila še v tretjem krogu deseta, nato pa pridobivala sekunde in mesta. Na tretjem mestu je končala Danka Annika Langvad.