Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
10.08.2015 09:59:24
Deli članek:

Bitka orjakov: Oprosti, kaj si rekel, nisem te slišal

Reuters

Čeprav je plavalni del svetovnega prvenstva v vodnih športih postregel s celo kopico zelo zanimivih obračunov v kazanskem bazenu, je največ prahu, vode in še česa dvignilo obstreljevanje Južnoafričana Chada le Closa in legendarnega Američana Michaela Phelpsa na daljavo.

Ko smo že poročali in kot verjetno veste, najuspešnejši olimpijec vseh časov na svetovnem prvenstvu v Kazanu ni smel nastopati zaradi suspenza ameriške plavalne zveze, ki ga je želela čim bolj vzgojno kaznovati zaradi dveh zaporednih voženj avtomobila (dveh dokazanih, verjetno so policisti marsikatero spregledali) pod vplivom alkohola.

Phelps je namesto tega tekmoval na domačem prvenstvu v teksaškem San Antoniu, tam pa si je pošteno dal duška tako v vodi kot zunaj nje. Najprej je napovedal, da bo v treh disciplinah, v katerih nastopa, zmagal s časom, boljšim od časa svetovnega prvaka. Nadalje je ob nastopu na dvesto metrov v delfinovem slogu Madžara Laszla Cseha na daljavo resnično premagal za pol sekunde in samozavestno še enkrat poudaril, da bo na enak način premagal tudi najboljšega (Cseha ali koga drugega) na polovico krajši razdalji.

Nato pa so se stvari zares zapletle, ko so plavalci v Kazanu izziv vzeli skrajno resno in se pred sobotnim nastopom še dodatno motivirali. Cseh se je silovito boril do bridkega konca, tudi njegov glavni tekmec le Clos je plaval več kot na vso moč in na koncu je bil Južnoafričan tisti, ki je zmagal z odličnim časom ter po zmagi več pozornosti kot zlatemu odličju in divjemu očetu na tribunah namenil prav ameriškemu tekmecu, s katerim imata kopico neporavnanih računov še iz časov pred Phelpsovo pozneje preklicano upokojitvijo.

"Slišal sem, da je Michael veliko govoril o tem, da je plavanje v delfinovem slogu v zadnjem času zelo počasno," je zajedljivo dejal plavalec, ki si je imel z Američanom med drugim veliko povedati na olimpijskih igrah v Londonu.

Reuters

"Naj mu povem, da sem za zlato kolajno pravkar plaval boljši čas od vseh, ki jih je dosegel v zadnjih štirih letih," je v podobnem tonu dodal presrečni in obračunavanja željni Chad, ki pa je bil tako o nedosegljivosti dosežka kot o svojih besedah očitno trdno prepričan.

V soboto zvečer je namreč zelo dobro vedel, da bo Phelps v svojem najljubšem slogu ravno na sto metrov plaval le nekaj ur pozneje in da se lahko konča le na dva skrajno ekstremna načina. Da lahko te besede postanejo zlato, ki ga bo opeval ves svet, ali gnoj, ki se mu bodo vsi smejali. Ob dejstvu, da je bil Michael enajst stotink hitrejši, si na vprašanje, po kateri poti so šle stvari v Teksasu, lahko odgovorite sami.

Južnoafričan je samozavest gradil na dejstvu, da je bilo njegovih 50 sekund in 56 stotink boljših od Phelpsovega najboljšega časa v tekstilnih kopalkah leta 2010, torej sredi Američanovega zlatega obdobja. Ob tem pa je tudi verjel, da najboljši plavalec vseh časov v finalu v San Antoniu ne more plavati več kot poldrugo sekundo hitreje kot v kvalifikacijah. Pri obojem se je močno uštel. Phelps je plaval fantastično, glede na okoliščine pa ni nič čudnega, da je svojo zmago proslavil bolj energično kot katerokoli od rekordnih 18 zlatih olimpijskih kolajn.

Reuters

Lahko pa si predstavljate, kako bi proslavil šele neposredno zmago v neposrednem dvoboju čez leto dni v Riu de Janieru. Ali kako jo bo, če se bo tehtnica nagnila na drugo stran, proslavil le Clos. V vsakem primeru imajo olimpijske igre, ki se bodo začele čez manj kot eno leto, že zdaj eno svojih glavnih zgodb.

P. s. Phelps je v San Antoniu držal svojo besedo in je bil tudi v tretji disciplini, v kateri je plaval, hitrejši od plavalca, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka v Kazanu. Ryan Lochte, ki si je v Rusiji okrog vratu nadel zlato kolajno na 200 metrov mešano, je plaval 1:55,81, Phelps pa je v ZDA ta dosežek izboljšal za več kot sekundo, zmagal je z 1:54,75.