Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
10.08.2014 17:43:06
Deli članek:

Greg, ti si inspiracija, ne pa Lance

vszi

Mark McKinnon je bil eden od Lanceovih najtesnejših zaveznikov, tudi zato ima vse skupaj še toliko večjo težo. V odprtem pismu se je opravičil Gregu LeMondu za svoj delež pri umazani kampanji.

Kampanji, pri kateri se ni varčevalo z udarci pod pas in s katero je želel Lanceov tabor spodkopati LeMondov sloves, vse seveda z namenom, da bi bil Armstrong videti še toliko večji, njegov sicer nenastitni ego pa vsaj malce potešen.

Zdaj se je Mark McKinnon pokesal in opravičil. "Pomagal sem širiti Lanceovo laž," je zapisal McKinnon, ki onstran Atlantika uživa velik sloves. Gre za enega najvplivnejših piarovcev v državi, v svoji dolgoletni karieri je med drugim svetoval Georgeu Bushu, Johnu McCainu in Bonu iz legendarne irske rock zasedbe U2. Ter padlemu kolesarskemu šampionu iz Teksasa. In zdaj se je ta sloviti "spin doktor" v odprtem pismu posul s pepelom: "Leta in leta je bila vaša luč zatemnjena s poplavo laži, goljufanj in natolcevanj. Opravičujem se, ker sem bil vpleten v vse to."

Trikratni zmagovalec Toura LeMond je bil dolgo trn v Armstrongovi peti. Ne le zaradi tistih treh rumenih majic, ampak tudi zato, ker se je LeMond kot eden od redkih v ZDA upal na glas podvomiti o Lanceovih dosežkih. Ni mu pel hvalnic, ni brezpogojno verjel v mit, ampak je postavljal tudi neprijetna vprašanja. Armstrong pa je odgovoril na edini način, kot je znal. Z ustrahovanjem, omalovaževanjem in medijsko gonjo, zaradi katere je denimo LeMond ostal brez svoje znamke koles in zaradi katere je nato tudi bankrotiral.

"Dragi Greg, Lance tega ne bo rekel, toda jaz bom. Opravičujem se," se glasi uvod presenetljivo odkritosrčnega pisma. In se nadaljuje: "Verjel sem v Lanceovo laž. Moja žena je zbolela za rakom in njegova zgodba je bila močan eliksir, s pomočjo katerega sva se prebila skozi bolezen. Annie smo pravili 'Lance Armstrong v krilu'. Potem sem deset let sodeloval v Fundaciji Lancea Armstronga ter pozneje v Fundaciji Livestrong, ki je opravljala in še vedno opravlja resnično sijajno delo. A skozi vsa ta leta sem pomagal tudi graditi in širiti mit. O vas sem vedel le toliko, kar sem izvedel od Lancea in njegovih, in verjemite, to ni bilo nič kaj laskavo do vas."

V pismu potem McKinnon s simpatijo in občudovanjem piše o liku in delu LeMonda, o spolni zlorabi v otroštvu, pa nesreči s šibrovko, ki ga je skorajda pokončala, a ga ni zaustavila na poti, da postane eden največjih kolesarjev vseh časov. In McKinnon se opravičuje, da je to uvidel šele zdaj. "Ste nesporno največji kolesar v zgodovini ZDA in eden največjih vseh časov. A ste še precej več kot to, ste član dvorane slavnih, njena prva generacija, kar se preživetja tiče. Premagali ste bolečino, laži, poniževanja, bankrot, hude poškodbe, zdravstvene težave in še in še. Leta in leta je bila vaša luč zatemnjena s poplavo laži, goljufanj in natolcevanj. A kljub temu ste, v nasprotju z Lanceom, ostali pošteni, ponižni in prijazni. Zaradi vsega tega vsem ljudem, ki trpijo za rakom in zaradi raka ali pa katerekoli druge bolezni, pravim, če želite vzornika, človeka za inspiracijo, se ozrite na Grega LeMonda. Hvala, Greg. Z zamudo - Mark McKinnon."