Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
muk
muk
05.08.2014 23:57:32
Deli članek:

Kocjan: Dva krat dva je rumena

vszi

Devetindvajsetletni Jeseničan nadaljuje s sijajnimi nastopi onstran Atlatnika. Potem ko je prvi dan na Tour of Utah za las ostal brez etapne zmage, je le dan potem ob vznožju Boulderja skozi cilj znova pripeljal kot drugi. In, kar je še pomembnejše, oblekel rumeno majico vodilnega.

V skupnem seštevku ima dve sekundi naskoka pred velikim junakom druge etape Švicarjem Michaelom Scharjem (BMC), zadnjim preživelim torkovega pobega dneva, ki je bežal, bežal in na koncu tudi pribežal oziroma za las ubežal približajoči se karavani. Po koncu etape, ki je kolesarje popeljala čez dih jemajočo pokrajino in čez nekatere najbolj znamenite ameriške nacionalne parke, je bil poleg izmučenega Švicarja zagotovo najbolj zadovoljen Slovenec v dresu ameriškega kontinentalnega moštva Team SmartStopa. Rumeno majico bo sicer težko zadržal na svojih ramenih, imena tistih, ki ga bodo želeli sleči, so namreč strah vzbujajoča. Cadel Evans, Wilco Kelderman, Chris Horner, Ivan Basso, če naštejemo le nekatere. Prav ta imena pa po drugi strani razkrivajo vso razsežnost Kocjanovega dosežka na dirki, ki nosi ime Larryja H. Millerja, legendarnega poslovneža in filantropa, ki je imel med drugim v lasti tudi košarkarsko moštvo Utah Jazz.

Kocjan je po etapi sicer priznal, da mu je bila današnja trasa po godu, vseeno pa je bilo težko, ko je glavnina za vodilnim zaostajala že sedem minut in razlika se ni in ni zmanjševala. "Ko sem videl razliko, sem vedel, da bo težko in res je bilo. Pohodili smo pedale, a na nekaterih delih nas je močno oviral bočni veter. Razlika je bila na teh odsekih še kar šest ali pa šest minut in pol. Neverjetno, kako hitro so vozili spredaj."

Švicar je imel po vzponu na najvišjo točko etape še vedno štiri minute naskoka. "Takrat sem pomislil, da ga danes ne bo več možno ujeti. Na spustu smo bili nato zelo hitri in razlika se je več kot prepolovila. Takrat sem pomisli, morda pa vendarle. Morda je imel kakšno okvaro, saj je na petih kilometrih izgubil dve minuti."

IZIDI 2. ETAPE

1. Michael Schar (Švi/BMC) 5:03:03
2. Jure Kocjan (Slo/SmartStop) +0:02
3. Sergej Tvetcov (Rom/Jelly Belly) +0:02
...
64. Matej Mohorič (Slo/Cannondale) +11:28

SKUPNI VRSTNI RED

1. Jure Kocjan (Slo/SmartStop) 9:54:02
2. Michael Schar (Švi/BMC) +0:02
3. Sergej Tvetcov (Rom/Jelly Belly) +0:08
...
6. Cadel Evans (Avs/BMC) +0:12
64. Matej Mohorič (Slo/Cannondale) +11:43