Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
08.07.2014 19:59:34
Deli članek:

Tour: Kittlov hattrick

Reuters

Medtem, ko si je Mark Cavendish lizal telesne in duševne rane po padcu ter ekspresnem slovesu z dirke vseh dirk, je njegov naslednik na sprinterskem prestolu nadaljeval pustošenje po Touru. Marcel Kittel je v štirih dnevih dobil tri etape.

V skupinskem sprintu trenutno na zemeljski obli ni junaka, ki bi lahko dostojno pariral 26-letnemu čistokrvnemu sprinterju iz Arnstadta, ki je po črnih letih, ko je bilo govora predvsem in samo o dopingu, kolesarsko Nemčijo znova dvignil na noge oziroma prikoval pred televizijske sprejemnike.

Fant, ki ga je za kolo navdušil oče, je pot proti zvezdam začel na gorskem kolesu (zveni znano?), ob prihodu v Argos-Shimano pa veljal predvsem za solidnega kronometraša, a Iwan Spekenbrink in sodelavci so kaj kmalu ugotovili, kaj so dobili v roke. Januarja 2011 je osvojil etapo na Tour of Langkawi, vse ostalo je oziroma bo zgodovina.Ni le zastrašujoča surova moč v nogah tista, ki mu daje prednost pred tekmeci, v Giant-Shimanu ima na voljo odličen in vrhunsko uigran sprinterski vlak. Vse skupaj je videti zelo enostavno, John Degenkolb, Koen de Kort in Tom Veelers se po navadi tam nekje okoli »la flamme rouge«, ki označuje vstop v zadnji kilometer, postavijo na čelo kolone, sam mora potem v zadnjih tristo, dvesto metrih »le« še dokončati delo. In če je vse vsaj približno tako, kot mora biti, potem tekmecem ni pomoči oziroma jim ostanejo le še drobtinice. Ko ni vse tako, kot mora biti, potem je, tako kot včeraj, vse skupaj precej tesneje, a še vedno je on tisti mož, ki ga je treba premagati.

 

Že na Giru je bil letos razred zase, nepremagljiv, a ga je na njegovem plenilskem pohodu zaustavila bolezen, zaradi česar je v žep pospravil »vsega« dve etapni zmagi. Lani je na Touru dobil štiri, letos pa je že po vsega štirih dnevih na dobri poti, da še izboljša dosežek. Do Pariza je ne nazadnje še kar nekaj njemu na kožo pisanih etap, na papirju najhujši tekmec Cavendish, s katerim bi morala biti dvoboj, ki naj bi bil ena izmed poslastic 101. Toura, pa je že na bolniški.

Freddy Maertens, Erik Zabel, Mario Cipollini, Djamolidine Abdoujaparov, Alessandro Petacchi, Robbie McEwen, Thor Hushovd in seveda tudi Mark Cavendish, na tem fiktivnem zidu sprinterskih velikanov bo morda zelo kmalu vklesano novo ime. Njegovi dosežki, njegova »palmares« ali lista zmag se sicer (še) ne more primerjati z naštetimi, a star je šele 26 let. In pravzaprav je to tisto, kar je najbolj zastrašujoče za njegove tekmece. Poleg izjemno močnih nog, ki so v zaključku etape sposobne proizvesti več vatov kot katerekoli druge. Koliko natančno, pa je skrbno varovana skrivnost.