Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
07.07.2014 20:19:55
Deli članek:

Hitro, kljub napakam

Na mitingu v Velenju je Tomićeva na visokih ovirah prvič letos tekla pod 13 sekundami. Trenutno ima z 12,96 deseti rezultat v Evropi, zaveda pa se, da gre lahko še hitreje.

Osebnega rekorda še ni, toda v Velenju je bil tek kljub vsemu zelo dober.

V nasprotju s preostalimi letošnjimi tekmami sem ob dobrem teku vztrajala do konca. Ob zadnjih dveh ovirah mi je zbranost sicer nekoliko popustila. Imela sem tudi veliko željo po zmagi, saj v Velenju še nisem slavila. Morda sem se s tekom tudi zaradi tega že zadovoljila, saj sem vedela, da bo prednost zadostovala. Zagotovo pa je dobro, da čeprav delam napake, tečem tako hitro. V tem trenutku napake še niso nič tragičnega, čez mesec dni si pa tega ne bom smela privoščiti.

Ste tekmovalka, ki teče bolje, če se do konca bori za zmago.

Res je. Ko nekoga loviš, v tem žaru pritiskaš na plin. V Velenju sem zelo dobro startala in takoj pridobila prednost. Vseeno pa sem vedela, da so tekmice močne in da ne smem popuščati. Res pa je, da bi zelo verjetno tekla hitreje, če bi imela tekmice ob sebi do konca. Morda bi tekla celo pod 12,90, ampak – bo pa na naslednji tekmi. Moj cilj je, da vsako tekmo tečem bolje. In to počnem. Dobro pa je tudi, da imam ob napakah in nasprotnemu vetru še rezerve.

Kaj rezultat 12,96 pomeni za EP v Zürichu? So se apetiti povečali?

Ne, za EP imam cilj začrtan že od vsega začetka. To je sicer moj cilj, ki ga ne bom na glas povedala. Večkrat, ko bom tekla dobro, bolj samozavestna bom in bolj samoumevno mi bo odteči vrhunsko, ko bo to potrebno. Upam, da mi bo tak rezultat pomagal, da se prebijem na kakšen dober miting v Evropi. 

Potrebujete tekme?

S trenerjem Matejem Juhartom sva načrtovala, da bi imela do EP vsaj še štiri močne tekme. 

Kje se vam je zgodil premik v glavi, da sodite v višjo kategorijo?

Na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Sopotu. Pred tem sem imela dve močni tekmi in potem sem na Poljskem tekla odlično – iz kvalifikacij zanesljivo v polfinale in tam osebni rekord 8,05 in dve stotinki za finalom. Na veliki tekmi sem končno naredila dober rezultat. V povprečju rezultatov sem boljša za dve desetinki glede na lansko sezono. Verjamem, da 12,96 nikakor ni bil moj najboljši letošnji rezultat, ker sem letos hitrejša in močnejša.

Torej bomo razočarani, če ne bo finala v Zürichu?

Zelo verjetno. Kolajne sicer ne sanjam, ampak moj rezultatski cilj je pod 12,90. S tem bom zadovoljna in s tem bi naredila lep korak naprej. Če bom vsako leto tako napredovala, potem bom na svoji zadnji tekmi v karieri tekla odlično.

V finalu olimpijskih iger v Riu?

Upam.