Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

DARJA PODPEČNIK
DARJA PODPEČNIK
0 15.09.2022 13:22:38

Deveti na svetu

Trening Taekwondo kluba Kang
psno
Na petem kadetskem svetovnem prvenstvu v olimpijskem tekvonondoju v Sofiji, na katerem je tekmovalo 683 tekmovalcev iz 77 držav, sta blestela Jakob Kastelic (do 37 kilogramov) in Vid Milošević (do 41 kilogramov), oba člana Taekwondo kluba Kang, ki sta se sploh prvič borila na tako velikem tekmovanju.

Jakob se je na borišče podal trikrat, nazadnje proti Ousammi Jlidi Mohamedu. Za glavo višji Tunizijec je izkoristil prednost in se uvrstil v četrtfinale, Kastelic pa je med 45 tekmovalci osvojil deveto mesto. V prvem krogu bi se moral pomeriti z Omarjem Al Askhkharijem iz Omana, ki je bil na tehtanju pretežak in so ga zato diskvalificirali. V drugem krogu je Jakob tekmoval z Libanoncem Ghassanom Abouom Jaoudehom. V prvi rundi je bilo tesno, a jo je s 6:5 dobil Jakob, ki se je v drugi rundi sprostil in jo prepričljivo dobil z 8:1. Proti Mohamedu je bil naš reprezentant brez moči, nasprotniku je že na začetku prve runde uspel udarec za štiri točke, prednost pa je skozi nadaljevanje prve in nato v drugi rundi le še višal. 

"Kljub porazu v tretjem krogu sem lahko zadovoljen. Pred prvim dvobojem sem bil precej napet, a ker nasprotnika ni bilo na borišče, sem napredoval v drugi krog. Na začetku dvoboja z Libanoncem sem bil znova nekoliko živčen. Trener me je pomiril, ko je dejal, da lahko dvoboj dobim. Ko sem se osredotočil na svoje poteze, sem začel dosegati točke in sem se po koncu dveh rund veselil prve 'prave' zmage. Za tretjega nasprotnika smo sicer pripravili taktiko, s katero sem ga poskušal presenetiti, a se žal ni izšlo," je povedal Jakob Kastelic.

Tretji dan svetovnega prvenstva je bil na delu Vid Milošević, ki je bil v prvem krogu prost, v drugem pa se je pomeril s Špancem Marcosom Pazosom Sierro. Ta je bil učinkovitejši, v naslednji krog je napredoval po zanesljivi zmagi v obeh rundah, Vid pa je bil 17. med 39 tekmovalci.

Slovenski reprezentant je po dvoboju dejal: "Tako kot vedno sem imel tudi tokrat nekaj treme. Sicer se je vse skupaj odvijalo po ustaljenem postopku. Dobiš ščitnike, ki jih preverijo. Nato sem ob borišču počakal na svoj dvoboj. Ko sem ga začel, sem pozabil na tremo, udarci so prihajali sami od sebe. Dvoboj se mi je zdel kar dober, saj je bil močan, čvrst, nasprotnik pa kakovosten. Razlika med nama je bila v višini in mislim, da je močneje udarjal. To je bila dobra izkušnja, zdaj vem, čemu moram v prihodnje posvečati več pozornosti."

Tomaž Zakrajšek, trener kluba Kang in trener kadetske reprezentance, je dodal: "Jakob je kadet šele prvo, Vid pa drugo leto, tako da bosta kadeta še kar nekaj časa. Izkušnje v borbah z nasprotnikoma, kot sta Tunizijec in Španec, so izredno pomembne. S pomočjo teh bomo zmanjševali razliko v kakovosti do najboljših na svetu. Ko sem analiziral žreb, sem ugotovil, da ima Kastelic kakovost, da se prebije skozi uvodna kroga. Nekoliko mi je žal, da se nasprotnik v prvem krogu ni pojavil na borišču, saj so izkušnje s tako velikega tekmovanja, ki jih udeleženci pridobijo skozi dvoboje, neprecenljive. Za Španca sem vedel, da je dober, saj imajo Španci bogato tradicijo v evropskem tekvondoju. Na oba borca sem zelo ponosen in prepričan sem, da bomo še slišali zanju."

Če vas zanima tekvondo, se nam lahko pridružite na brezplačnem treningu. Več informacij najdete na www.kang.si.

Članki iz rubrike