mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(mb)
(mb)
0 29.08.2022 15:21:18

World Boxing Tour v Mariboru mora biti spektakel

Marko odlično sodeluje s predsednikom BZS Robertom Reherjem in njegovo ekipo.
Matija Brodnjak
V nadaljevanju pogovora z Markom Petričem smo se dotaknili dela na svetovni boksarski zvezi IBA ter načrtih in sodelovanju z Boksarsko zvezo Slovenije (BZS). BZS in IBA bosta skupaj s partnerji v Mariboru od 19. do 29. oktobra organizirala mednarodni dogodek Silver Belt, ki bo pod okriljem svetovne boksarske zveze IBA in World Boxing Toura.

Maribor Cup bo s tem dobil izjemno nadgradnjo, ki bo močno vplivala na boksarski svet v tem delu Evrope, Maribor pa bo deležen izjemnega dogajanja v dvorani Tabor. Organizatorji pričakujejo od 800 do 1000 ljudi, od tekmovalcev, predsednikov zvez, strokovnega osebja in številnih medijev. Če bo dogodek izpeljan po načrtih, se ga lahko Maribor nadeja vsako naslednje leto, kar bi bila izjemna priložnost tudi za turizem, s katerim bi v Mariboru nadaljevali poletno sezono. Strategije mariborskega športa in turizma temeljijo na tovrstnih prireditvah, ki lahko mesto pod Pohorjem in ob Dravi zapolni z vrhunsko vsebino in izjemnim mednarodnim ozračjem. Takšen dogodek bo organizacijsko primerljiv z minulim dogajanjem v Beogradu ali Istanbulu, saj želijo organizatorji v Mariboru resnično uprizoriti mednarodni boksarski spektakel.

Marko, še nekaj vprašanj o aktualnih razmerah in vnovičnih volitvah za predsednika svetovne zveze IBA. Kako gledate na to dogajanje?

V politiko zveze se ne vmešavam. Upam samo, da ljudje vidijo rezultate našega dela in da se bodo na kongresu v Armeniji odločili pravilno.

Menite, da bi sprememba na vrhu IBA lahko zelo vplivala na delovanje svetovne boksarske zveze?

Vsaka sprememba prinese določeno negotovost, saj je potreben čas, da se vnovič vzpostavijo sistemi delovanja. Časa pa trenutno, dve leti pred olimpijski igrami, nimamo. IBA trenutno potrebuje stabilnost in čas, da uresničimo zastavljene strateške cilje.

Kako IBA gleda na regionalno ligo na območjih nekdanje Jugoslavije in tudi na novo povezovanje prek regije Alpe-Adria?

IBA podpira vsako promocijo boksa in povezovanje med regijami ali državami. To pripomore k razvoju in postopoma dvigne kakovost športa. V tem vidim le pozitivno iniciativo. Nekaj podobnega se poskuša vzpostaviti na Bližnjem vzhodu, kjer se želi povezati pet držav prav z namenom, da zagotovijo več tekmovanj svojim športnikom in posledično večjo konkurenčnost na svetovni ravni.

Kako gledate na razvoj boksa v Sloveniji? Na kaj naj bo v prihodnje pozorno vodstvo BZS?

Glavni problem ostaja financiranje razvoja in projektov. Z rezultati seveda pridejo tudi sponzorji in denarna pomoč, vendar je potreben ogromen vložek, da se pride do želenih rezultatov. Problematika mi je znana, saj je Slovenija ena izmed mnogih držav, ki se bori s podobnimi težavami. IBA si prizadeva pomagati vsem državam članicam s svojim FSP (financial support programme). Menim, da bo turnir WBT v Mariboru postavil Slovenijo čvrsto na zemljevid in mednarodni koledar. Potem pa je na BZS, da naprej kuje železo, dokler je vroče.

Koliko dni na leto ste zunaj Švice zaradi delovnih obveznosti?

Na leto sem v tujini približno od 120 do 150 dni.

Kako je videti delovni dan na svetovni boksarski zvezi IBA?

Če je to v pisarni, potem imamo veliko sestankov in pripravljanja na prihajajoča tekmovanja (registracija, poročila, elektronska sporočila in tako naprej). Na terenu pa je to malo drugače, tam se dopoldne posvetimo pisarniškemu delu, pregledu elektronskih sporočil in pripravi na tekmovanje. Bistveno je, da se natančno pripravi dvorana in FOP (field of play). Treba je zagotoviti vse potrebno za SPC (sports entry check), tehtanje, žreb in tako naprej. Ko tekmovanje poteka, se bolj ali manj nadzoruje potek in svetuje, odpravlja in rešuje posamezne težave. Potreben pa je tudi oster nadzor nad sojenjem, da se prepreči vsakršno možnost manipulacije.

Tudi v Sloveniji se soočamo s pomanjkanjem sodniškega kadra. Kaj je zanje lahko motivacija?

Glavna motivacija sodnikom na prvenstvu IBA je seveda sojenje na največjih tekmah, prav tako pa tudi osebno izpopolnjevanje in karierna rast iz RJ v ITO in druge morebitne funkcije v IBA. Sam vedno rad poudarim, da je biti izbran za sodnika privilegij, ne dolžnost IBA. Sodniki predstavljajo kakovost in ugled naše znamke in tako se morajo tudi obnašati na tekmovanjih. Najbolj prestižna vloga v boksu je položaj tehničnega delegata svetovnega prvenstva in olimpijskih iger ter želja po izpopolnjevanju. Biti izbran na takih dogodkih je nagrada za vloženo delo vsakega posameznika. Menim, da kdor ima rad boks, razume, kako prestižne so take tekme in tudi koliko truda moraš vložiti, preden postaneš sodnik s tremi zvezdicami.

Si lahko v Sloveniji obetamo še kakšen večji evropski ali svetovni boksarski dogodek (mladinski, ženski ...)?

Vsekakor upam, da bo uspeh turnirja WBT prispeval k večji želji po kakšnem večjem turnirju. Trenutno je organizacija evropskega ali svetovnega prvenstva kar zajetna, tako da je vse odvisno od finančnih zmožnosti posameznega mesta in države. Sam si želim, da bi se to zgodilo, saj ima Slovenija veliko ponuditi tako po športni kot turistični strani.

Kako ste bili zadovoljni z izvedbo SP v Beogradu? Srbija res veliko vlaga v boks. Kaj bi svetovali novi vladni ekipi v Sloveniji, da bi tudi ta šport dobil potrebno podporo?

Tako v Srbiji kot v Turčiji se je pokazalo, kako težko je organizirati svetovno prvenstvo. Potrebno je ogromno izkušenj. Menim, da sta bila oba prvenstva izpeljana na vrhunski ravni. IBA je vložila ogromno dela in finančnih sredstev v oba tekmovanja. S Srbijo smo bili zadovoljni in upam, da bodo v prihodnje še naprej želeli organizirati podobna tekmovanja. Slovenija je na pravi poti. Ustanovili so pisarno BZS in željni so tekmovanj in organizacije prvenstev. To je ključno za razvoj boksa, saj brez tega ni mogoče pritegniti novih mladih članov in jim pokazati lepot našega športa. Če vzamemo za primerjavo judo, je prva olimpijska kolajna leta 2004 tekmovalcem odprla vrata in zdaj je Slovenija velesila v tem sportu na svetovni ravni. Menim, da se podobno lahko zgodi tudi z boksom, potrebna je le ogromna količina dela in imeti sposobne ljudi na pravih položajih.

Ste bili na temo športa in politike kaj v stiku z novopečenim poslancem Dejanom Zavcem?

Z Dejanom sva v stiku. Vem, da živi za boks in ostaja dejaven, tako da upam, da bo njegov glas v vladi pripomogel k novim športnim projektom in večji podpori boksa v Sloveniji. Želim mu obilico uspeha v novi vlogi. 

Galerija

Članki iz rubrike