horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za torek, 15. oktobra

aleksander, saša, brez oči Svet24.si

Saša se je rodil brez oči in je na svetu ...

tišina Svet24.si

Le zakaj nas bi bilo tako strah biti sami?

nejc rene Svet24.si

Fanta barovca Nejca so brutalno pretepli: »Gre za...

buče, semena, bučna-semena Odkrito.si

Jejte buče, a ne pozabite na bučna semena

Tim in Alya Njena.si

Alya spet zaljubljena?

rene-žunič Njena.si

Razkrivamo ozadje poskusa umora partnerja Nejca ...

STA
STA
1 21.09.2019 08:51:51

ŠOK V SVETU JUDA! Veliki madež, zlata junakinja z OLIMPIJSKIH IGER V RIU padla na dopinškem testu

Reuters
Svet juda pretresa velik škandal.

Rafaela Silva, prva brazilska zvezdnica poletnih olimpijskih iger v Riu de Janeiru leta 2016, je padla na dopinškem testu. Silva, ki je v judu v kategoriji do 57 kilogramov osvojila prvo zlato kolajno na igrah za gostiteljico Brazilijo, je bila pozitivna na prepovedano snov fenoterol, ki se uporablja za zdravljenje težav z astmo.

Silva je na domačih olimpijskih igrah spisala eno najlepših zgodb. Z osvojeno zlato kolajno, prvo brazilsko v Riu, se je ob pomanjkanju drugih uspehov in takratnih slabih igrah njihovih nogometašev izstrelila na sam vrh medijske pozornosti brazilske medijske in športne javnosti.

Judoistka je bila prikazana kot uresničitev olimpijskega duha, ko jo je šport rešil bede in pomanjkanja, saj izhaja iz najnižjih slojev brazilske družbe.

Rodila se je v zloglasni faveli Cidade de Deus (Božje mesto), le deset kilometrov od olimpijskega parka, kjer je 24 let kasneje spisala brazilsko olimpijsko pravljico. Leta 2013 je postala prva Brazilka z osvojenim naslovom svetovne prvakinje v judu.

Silva je oddala pozitiven vzorec 9. avgusta med vseameriškimi igrami, kjer je zmagala v svoji olimpijski kategoriji do 57 kilogramov, v kateri ima tako čislano olimpijsko zlato.


Na novinarski konferenci je potrdila, da je bila pozitivna na snov, ki je na črnem seznamu prepovedanih snovi Svetovne protidopinške agencije (Wada), a je hkrati zatrdila, da si ne pomaga na nedovoljen način, snov pa naj bi po njenih besedah prišla v njeno telo nehote oziroma nevede.

"Sem čista in bom še naprej trenirala in se borila, da bom dokazala svojo nedolžnost. Sem bila pozitivna na fenoterol, ampak te snovi nisem uporabila, saj nisem astmatičarka," je zatrdila sedemindvajsetletnica.

Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Tokiu je osvojila bronasto kolajno. Silva seveda upa, da bo prihodnje leto na Japonskem lahko branila in ubranila olimpijsko zlato kolajno.

V postopku dokazovanja dopinške nedolžnosti ji pomaga sloviti odvetnik iz Ria de Janeira Bichara Neto, ki je brazilskim novinarjem zatrdil, da judoistična zvezdnica ni suspendirana.

Silva trdi, da pri opravljenem drugem testu, torej testu B, njen vzorec več ni pokazal prisotnosti fenoterola. Njena domneva je, da naj bi prepovedana snov prišla v njeno telo, ko je držala v naročju prijateljičinega dojenčka, ki ima astmo.

Značke: olimpizem, poi, doping, judo

Članki iz rubrike