Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 16.08.2022 14:45:26

Veter v hrbet za cilj, da pokori Evropo

Tina Šutej
Profimedia
Najboljša slovenska atletinja Tina Šutej se je na evropskem prvenstvu v Münchnu s 4,50 metra zanesljivo uvrstila v finale v skoku s palico, ki bo jutri ob 20. uri. Šutejeva je prva po prijavljenih izidih sezone in je tudi kvalifikacije končala na prvem mestu. Glede na videno je v zelo dobri formi in si lahko upravičeno obeta boj za zlato kolajno.

Šutejeva je izpustila prvi višini na 4,10 in 4,25 metra, nato 4,40 zmogla že prvič (letvico je visoko preskočila) in si s še nekaj tekmicami delila prvo mesto. Letvico so nato postavili na 4,50 metra; tudi to višino je gladko preskočila in ostala na čelu.

"Kvalifikacije so se zame iztekle zelo dobro, načrt sem dobro izpolnila. Že pred ogrevanjem sem se počutila dobro, tako da so bili skoki na ogrevanju kakovostni. Tako sem nadaljevala tudi v kvalifikacijah. Zadovoljna sem. Hočem skakati tekoče in to mi je v kvalifikacijah uspelo. Skoka sta bila suverena in zelo dobra. Danes sem odlično tekla v zaletu in to se je poznalo tudi pri energiji med skokom. V bistvu mi je vse uspelo zelo dobro," je kvalifikacije strnila Šutejeva, ki ji je ustrezalo tudi mehkejše zaletišče. "Zaletišče je iz tartana in ni podlaga mondo. To pomeni, da je zaletišče mehkejše, kar je za mojo bolečo tetivo zelo dobro. Sem pa vesela, da bomo v finalu skakale na notranjem zaletišču, ker sem imela v kvalifikacijah prvi korak pravzaprav v koritu za palico, ki je na drugi strani. To me je malo motilo, a v finalu tega ne bo, tako da bom lahko skakala še bolje," je priznala Tina.



Avtomatična kvalifikacijska norma za finale najboljše dvanajsterice je bila 4,55 metra, kar je krepko pod dosežki, ki jih je slovenska rekorderka nizala v zadnjih letih. Toda na tej višini tekmovalkam ni bilo treba več skakati, ker so bile finalistke znane že prej. "Bila sem osredotočena na tekmo in na to, da bi skakala 4,55 metra. Le devet nas je skočilo 4,50 in potem so določili še preostale z izidi na nižji višini. Na ogrevanju smo imeli močan veter v hrbet, v kvalifikacijah pa ne več. Sama sem na 4,40 metra dobila sunek v palico, ampak povsem na koncu in sem imela dovolj energije, da sem izvedla normalen skok."



Šutejeva, ki je bila prejšnji mesec v Eugenu na svetovnem prvenstvu s četrtim mestom najboljša Evropejka, ima najboljši izid sezone med udeleženkami prvenstva. Lani je nekdanja mladinska svetovna podprvakinja s srebrom na dvoranskem evropskem prvenstvu osvojila svoje prvo člansko odličje na velikih tekmah, letos je bila bronasta v Beogradu na dvoranskem svetovnem prvenstvu, lani pa je bila še peta na olimpijskih igrah v Tokiu. Zdaj si želi – oziroma kar hoče – tudi kolajno na veliki tekmi na prostem.



Lani na Poljskem jo je v boju za zmago premagala le Švicarka Angelica Moser, ki je bila tokrat v kvalifikacijah četrta, za Šutejevo pa sta bili Norvežanka Lene Onsrud Retzius in nekdanja olimpijska in svetovna prvakinja Grkinja Aikaterini Stefanidi. Slednja je bila na prejšnjih dveh EP zlata in tako brani naslov. Omenjene je Šutejeva uvrstila med tiste, ki bi se lahko potegovale za zmagovalni oder.



"Kvalifikacije so bile precej dolge in med nastopoma je bilo res veliko časa. Z Moserjevo sva sedeli skupaj in veliko klepetali. Stefanidijeva je imela nekaj težav, ampak z izkušnjami jih je znala prebroditi; to je dobro, saj finale brez nje ne bi bil prava tekma. Grkinja ne mara skakati zjutraj, zadnja prihaja na zajtrk, in tako zgodnji začetek sredi dopoldneva je bil zanjo kar šok," je pojasnila članica celjskega Kladivarja, ki bo v jutrišnjem finalu seveda naskakovala kolajno.



Vse je jasno

Za jutrišnji finale ima Ljubljančanka, ki zdaj živi in trenira v Celju, visoke cilje. Ni bila zaman najboljša Evropejka na svetovnem prvenstvu in ni zaman najboljša na lestvici letošnje sezone med tekmovalkami, ki nastopajo na Bavarskem. "Moj cilj je kolajna, in če bi tekmovanje končala brez nje, bi bila zelo razočarana," je kratko napovedala slovenska rekorderka, ki je letos na prostem preskočila 4,72 metra, njen osebni rekord na prostem od lani je 4,76 metra, njen absolutni osebni rekord pa kar 4,80 metra, ki ga je dosegla letos na začetku marca na dvoranskem mitingu v Rouenu.



"V finalu bo začetna višina verjetno okoli 4,40 metra. Če bo, tako kot v kvalifikacijah, le 4,25 metra, potem ne bom skakala. Tako nizko me je že strah skakati, ker že dolgo nisem skakala na takih višinah, poleg tega pa moja palica ob padcu lahko podre letvico. Imam take rezultate, da moram biti samozavestna tudi na 4,40 metra," je dodala Tina, ki ima že dolgo težave s kroničnim vnetjem tetive. "Po vrnitvi iz Eugena me je zelo bolelo. Bilo je kar hudo. Potem sem imela terapije, tu v Nemčiji pa zame zelo dobro skrbi Khalid Nassif. V kvalifikacijah me je sicer bolelo, a ni bilo moteče," je povedala za konec in odločno poudarila: "Grem po zlato kolajno in sposobna sem skočiti osebni rekord."

Članki iz rubrike