mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
1 20.05.2021 22:17:15

Konec maja na Ptuju začetek mednarodne atletske lige

Profimedia
Ptuj bo 27. maja gostil prvo tekmo letošnje mednarodne atletske lige Telekom Slovenije, ki ima 37.000 evrov nagradnega sklada.

Skupaj bo letos osem prizorišč, liga pa se bo končala 17. septembra v Ljubljani. Lani sta v skupnih seštevkih zmagala Kristjan Čeh (Ptuj) in Maruša Mišmaš Zrimšek (Mass), ki sta bila nato tudi atleta leta pri nas.

Ligo je lani Atletska zveza Slovenije (AZS) kljub pandemiji izpeljala v celoti, tako kot tudi skoraj vsa preostala tekmovanja. "Trenerji, ki organizirate tudi tekme, ste srce naše zveze. Letos bomo imeli dva mitinga več kot lani, skupaj pa bo deset tekmovalnih dni," je uvodoma na predstavitvi tekmovanja dejal predsednik AZS Roman Dobnikar.

"Sezono bom verjetno začela na Ptuju in nato v Slovenski Bistrici, tudi po DP bom še nastopala doma. Potovanja v 'koronskem' času niso najlažja, to sem spoznala že pozimi. Ker že imam normo za olimpijke igre, bom prvi del tekmovala ob treningih, usmerjenih v Tokio," je povedala najhitrejša Slovenka Maja Mihalinec Zidar, zmagovalka lige leta 2019.

Slovenski rekorder v metu diska Kristjan Čeh bo sezono začel prav na domačem mitingu na Ptuju. "Dobro sem treniral in pričakujem dobre nastope, ki jih bom v prvem delu sezone opravil na domačih tleh, julija na diamantni ligi," je dejal Čeh.

Čeh je 28. februarja na zimskem atletskem prvenstvu Slovenije na Ptuju disk vrgel s 67,51 m, kar je še vedno drugi izid sezone na svetu, s tem dosežkom bi bil ob koncu lanskega leta na 10. mestu. V prejšnji sezoni pa je bil po daljavah šesti, z 68,75 m in slovenskim rekordom v Mariboru 23. junija 2020.

Ptuj bo nova postojanka v okrovu najmočnejših slovenskih mitingov. Aldo Ino Ilešič, ki je manager Čeha in predsednik ptujskega atletskega društva, je dejal, da bodo tuje tekmovalce pripeljali v sodelovanju z organizatorji tekme v Slovenski Bistrici, kjer bo miting že enaindvajsetič po vrsti, tokrat 29. maja.

Bistriški miting je bil doslej običajno prvi večji pri nas, tokrat ne bo več med organizatorji Marjana Štimca, lani umrlega trenerja in desetletja gonilno silo atletike in tudi športa v Bistrici. Štimčev memorial v suvanju krogle se tako pridružuje Stepišnikovemu memorial v metu kladiva.

V Kranju bo 5. in 6. junija državno prvenstvo, 9. junija v Mariboru 8. memorial Iztoka Ciglariča, 1. in 2. julija v Velenju atletski pokal, 14. julija pa v Novem mestu 32. mednarodni atletski miting, ki bo zadnja slovenska tekma pred olimpijskimi igrami v Tokiu.

V Mariboru bo 5. septembra še memorial Mirka Šeruge Mimija, kjer pripravljajo celodnevni atletski spektakel, ki se bo začel z otroškimi dopoldanskimi tekmovanji, 17. septembra pa bo v slovenski prestolnici 16. memorial Matica Šušteršiča in Patrika Cvetana.

Ta zadnji večji miting pri nas organizira klub Mass, ki ga vodi predsednik strokovnega sveta AZS Albert Šoba. Upa, da bo čim več vrhunskih atletinj in atletov podaljšalo sezone v sredino septembra, skrbi pa ga, da je stadion v Šiški v zelo slabem stanju.

Nagradni sklad bodo razdeljevali na posameznih tekmah in za končni seštevek, denarnih nagrad ne bo le v državnem prvenstvu in atletskem pokalu, ki sicer tudi štejeta za seštevek lige.

Najboljši štirje bodo v moški in ženski konkurenci bodo na koncu prejeli po 2000, 1500, 1000 in 500 evrov, tu bodo upoštevali le slovenske tekmovalce, na posameznih mitingih pa bodo nagrade na voljo vsem sodelujočim. Po tablicah svetovne atletike bodo točkovali najboljših osem v moški in ženski konkurenci (500, 400, 350, 300, 250, 200, 150 in 100 evrov).

Značke: mal-2021, mitingi

Članki iz rubrike