Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 13.10.2020 19:35:35

Fernando Alonso po dveh letih spet za volanom formule ena

Reuters
Nekdanji in bodoči dirkač formule 1 Fernando Alonso je danes prvič po dveletnem premoru sedel za volanom dirkalnika formule 1.

Španec, ki je sklenil pogodbo z Renaultom za naslednjo sezono, je danes na dirkališču v Barceloni opravil testno vožnjo v promocijske namene, vozil pa je letošnji Renaultov dirkalnik RS20.

Alonso, svetovni prvak iz let 2005 in 2006, je prevozil le 100 kilometrov, saj je testiranje dirkalnikov med sezono strogo omejeno in nadzorovano. Uradno je sicer Alonso vozil zaradi promocijskih razlogov, saj so snemali reklamni film.

"Naredil sem samo 100 kilometrov, a je bilo vseeno nekaj posebnega, ko sem se vrnil v formulo 1. Dobra priložnost, da sem spet začutil avto, da sem začutil hitrost. Ni bilo lahko, toda v vsakem krogu mi je šlo bolje. Ta dirkalnik ima potencial, kar se vidi na dirkah, toda tudi veliko možnosti za izboljšave," je po testu dejal Alonso.

Nazadnje je Alonso v dirkalniku v tem tekmovanju sedel aprila lani na testiranjih v Bahrajnu, zadnjo dirko pa je odpeljal konec leta 2018 v Abu Dabiju za McLaren. Takrat je napovedal konec kariere po 17 letih v formuli 1, a si je pozneje premislil in letos podpisal pogodbo z Renaultom.

Po slovesu od formule 1, kjer ima 32 zmag na 311 dirkah, se je posvetil drugim zvrstem avtomobilističnega športa. Dvakrat je zmagal na dirki 24 ur Le Mansa, sodeloval tudi na vzdržljivostnem reliju Dakar, kjer je bil letos 13., ter na sloviti preizkušnji 500 milj Indianapolisa.

Slednja bo zanj verjetno ostala cilj tudi v prihodnje, saj si močno želi osvojiti kraljevski trojček zmag v avtomobilskem športu: zmago na dirki 24 ur Le Mansa, na klasični preizkušnji formule 1 v Monaku ter dirki 500 milj Indianapolisa. Sam je na dveh tretjinah, manjka le še zmaga na ovalu. Edini, ki mu je doslej uspelo dobiti vse tri, pa je Britanec Graham Hill. Na letošnji izvedbi Indyja je bil Alonso 21.

Značke: formula ena, sta

Članki iz rubrike