Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 11.08.2019 16:00:34

Izjemno bitko na Spielbergu dobil Dovizioso

Reuters
Italijan Andrea Dovizioso (Ducati) je zmagovalec dirke svetovnega motociklističnega prvenstva na avstrijskem Spielbergu. V elitnem razredu motoGP je po izjemnem boju v zadnjem zavoju prehitel svetovnega prvaka in vodilnega v skupnem seštevku Španca Marca Marqueza (Honda). Tretji je bil Francoz Fabio Quartararo (Yamaha SRT).

Dovizioso je z drugo zmago v sezoni, šele prvo po uvodni preizkušnji v Katarju, zmanjšal zaostanek za Marquezom v skupnem seštevku SP. A Španec, ki ostaja pri šestih zmagah v sezoni, obenem pa je tudi letos ostal brez uspeha na dirkališču v Spielbergu, ima še vedno velik naskok. Zdaj je pri 230 točkah, Dovizioso jih ima na drugem mestu po novem 172.

Na avstrijskem prizorišču, kjer se zaradi bližine Slovenije vselej zbere tudi veliko slovenskih ljubiteljev tega športa, je danes potekala izjemna predstava dveh najboljših v tej sezoni, v kateri pa je na koncu krajšo potegnil Marquez.

Vse je kazalo, da bo šlo tokrat svetovnemu prvaku prvič po načrtih; v Avstriji doslej namreč še ni zmagal, a v sobotnih kvalifikacijah je postavil temelje za morebitno prvo zmago na Spielbergu. Dovizioso je imel tretje izhodišče, a to nobenemu od njiju ni pomagalo: po startu sta se namreč vodilna v SP zapletla in se pri hitrosti 300 km/h celo rahlo dotaknila ter s tem ponudila prostor ostalim tekmecem. Marquez se je nenadoma znašel celo na petem mestu.

Za trenutek je tako v ospredje prišel Quartararo, ki je sicer zablestel že z drugim mestom v kvalifikacijah. A le nekaj krogov, potem pa sta se velika tekmeca vrnila v osredje, ko sta Francoza prehitela v sedmem krogu. Po dveh tretjinah dirke je bilo stanje takšno, kot so ga ljubitelji motociklizma lahko pričakovali, saj je nato krog pozneje Marquez prehitel Italijana. Marquez je bil tako na prvem mestu, Dovizioso na drugem, vsi ostali pa že izločeni iz boja za zmago.

A Marquez tokrat ni bil tako prepričljiv kot na nekaterih drugih dirkah v tej sezoni. Ducatijev dirkač mu je lahko brez težav sledil in nakazal, da bo slej ali prej tudi napadel. Prvi napad se je zgodil devet krogov pred ciljem; pozneje pa je sledilo še nekaj tesnih prehitevanj, poznih zaviranj ter menjav v vodstvu. Ves čas je bila bitka ostra, a poštena. In v zadnjem krogu je bil spet Marquez tisti, ki je bil v boljšem položaju.

Še vedno pa je bila prednost majhna in vsi so vedeli, da bo prvi Ducatijev voznik napadel še enkrat. V zadnjem zavoju je prišel ob Marqueza, ob zaviranju prišel pred njega, na pospeševanju pa je prednost obdržal. Marquez ni imel več odgovora, prehitela ga je ciljna črta in v Ducatijevem taboru so se lahko prešerno razveselili zmage, s katero so praktično ponovili razplet iz leta 2017, ko je Ducati prav tako prišel do zmage v zadnjem zavoju.



V senci boja prve dvojice so ostali vsi drugi; lep uspeh je dosegel Quartararo, ki je ohranil tretje mesto in na četrtem pustil izkušenega veterana Italijana Valentina Rossija. Drugi Yamahin dirkač Španec Maverick Vinales je bil mesto za njim, šesti je bil njegov rojak Alex Rins (Suzuki), sedmi Italijan Francesco Bagnaia (Ducati-Pramac), osmi pa Portugalec Miguel Oliveira (KTM).

Drugouvrščeni Marquez je po dirki priznal, da so se tokrat pri Hondi ušteli pri izbiri gum. Za zadnjo so namreč izbrali srednjo različico trdote, Ducati pa mehko in to je bilo na koncu tudi odločilno.

"Zadovoljen sem. Resda tudi malo razočaran zaradi zadnjega zavoja, toda vedeli smo, da bo težko, ker smo naredili napako pri izbiri gum. Pomemben je predvsem skupni seštevek, Andrea pa je danes vozil izjemno," je priznal Marquez.

Zelo zadovoljen pa je bil seveda zmagovalec: "Vedel sem, da imam v zadnjem zavoju še možnost in seveda sem vedel, da bom tam poskusil še enkrat. Počutil sem se močnega in v karieri sem naredil že marsikaj norega. Super, hvala vsem v Ducatijevi ekipi, ki imajo zasluge za to," je dejal Dovizioso.

V šibkejših razredih moto2 in moto3 sta zmagala Južnoafričan Brad Binder in Italijan Romano Fenati. V moto2 sta bila na stopničkah še Marquezov mlajši brat Alex ter njegov rojak Jorge Navarro, v moto3 pa še Italijan Tony Arbolino in Britanec John McPhee.

Sezona se bo nadaljevala čez 14 dni z dirko v Silverstonu.

Značke: motociklizem, sp

Članki iz rubrike