Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 09.08.2019 17:31:23

Slovenska atletika na EP v Varaždin v boj za prvo ligo

Slovenska atletska reprezentanca bo z vsemi najboljšimi atletinjami in atleti konec tedna v Varaždinu nastopila v drugi ligi na 8. ekipnem evropskem prvenstvu. Vodstvo reprezentance je napovedalo boj za zmago in napredovanje v prvo ligo, drugi po moči za superligo.

Po pričakovanjih bo največja tekmica za ta dosežek Bolgarija, ki je na Hrvaško prišla v zelo močni zasedbi, nevarna bo tudi Danska. Slovenija bo tekmovala še z Avstrijo, gostiteljico tekmovanja Hrvaško, Ciprom, Estonijo, Gruzijo, Izraelom, Latvijo, Luksemburgom in Malto.

"Imamo realne možnost za napredovanje, konkurenca je premagljiva, a potreben bo tudi kanček sreče, čeprav bo na Hrvaškem tekmovala ena izmed najboljših slovenskih atletskih ekip po osamosvojitvi," je bil kratek vodja reprezentance Stane Rozman, ki je nastopal na teh tekmovanjih za nekdanjo Jugoslavijo.

Večji del reprezentance se je na prizorišču tekmovanja pripravljal do ponedeljka, v. d. direktor AZS Nejc Jeraša pa je zbrani ekipi dan pred tekmovanjem povedal tudi, da je upravni odbor Atletske zveze Slovenije (AZS) na prejšnji seji sklenil, si bo reprezentanca med seboj razdelila 10.000 evrov v primeru zmage in preboja v prvo ligo.

"Močnejši del naše ekipe je ženski, kjer nimamo velikih težav. Ženski skok s palico, višina, Maja Mihalinec na 100 in 200 m, Maruša Mišmaš na 3000 m, pa tudi Luka Janežič, Nejc Pleško v metu kladivo, pravzaprav vsi naši vrhunski atleti tudi tu najvišje kotirajo. Šibkejši del je moška ekipa, predvsem v teku na 3000 m zapreke in v skakalnih disciplinah. Vprašljiva je tudi forma našega predstavnika v suvanju krogle Blaža Zupančiča, ki bo moral v torek na operacijo poškodovanega gležnja," je oceno ekipe podal predsednik strokovnega sveta AZS Vladimir Kevo.

Poleg Zupančiča je imela zdravstvene težave Mišmaševa, po njenih besedah pa je sedaj Ahilova tetiva že nared za tekmovanja. "Ne bom pa tekla na 3000 m zapreke, kjer sem rekorderka, ampak na tej razdalji brez ovir. Ta teden sem že tekla brez bolečin, a bom zaradi preventivnih razlogov nastopila na tekmi brez ovir," je pojasnila Mišmaševa. Razlog za zamenjavo discipline je predvsem vodna ovira, kjer bi lahko hitro prišlo do neljube obnovitve poškodbe.

Na 300 m zapreke jo bo nadomestila njena partnerka na treningih Klara Lukan, ki je nedavno na EP do 20 let na Švedskem osvojila zlato na 5000 m. "Prvič bom tekla na 3000 m zapreke, na 2000 m sem že. Veselim se novega izziva, bom pa bolj samozavestma, kot sem bila pred in med tekom na 2000 m zapreke," je povedala Lukanova.


Maja Mihalinec bo po številnih tekmah brez prave konkurence, na katerih pa se je zelo približala mednarodnima normama za svetovno prvenstvo, ki bo v Dohi med 27. septembrom in 6. oktobrom, tokrat imela eno vrhunsko tekmico. Bolgarska ekipa je prijavila Ivet Lalovo Collio, nekdanjo evropsko prvakinjo na prostem in v dvorani.

"Poleg Lalove bo zlasti na 100 m konkurenca zelo doba, je še nekaj hitrih deklet, ki imajo podobne izide kot jaz. Skušala bom doseči normo za SP, vendar bo na prvem mestu boj za čim več točk za reprezentanco," je izpostavila Mihalinčeva, zmagovalka letošnje slovenske mednarodne lige.

Poleg dobrih izidov sta boj za čim več točk napovedala tudi Luka Janežič, ki na 400 m nimam prave konkurence, nastopil pa bo še na 200 in 4 X 400 m, ter Anita Horvat, ki bo tekla na 200 m in 4 X 400 m.

"S prvim skokom bom zmagala, ker res nimam konkurence, potem pa bom šla v lov na normo za olimpijske igre v Tokiu. Letos sem bila temu cilju že velikokrat zelo blizu in upam, da mi bo tokrat uspelo," je napovedala slovenska rekorderka v skoku s palico Tina Šutej, zelo podoben cilj pa ima tudi Martina Ratej v metu kopja.

Močnejšo konkurenco, v kateri lahko doseže normo za SP, bo imela Maruša Černjul v skoku v višino in evropski prvak za mlajše člane Kristjan Čeh. Na dokaj gladko zmago pa lahko računa zmagovalec letošnje slovenske lige Nejc Pleško v metu kladiva.

Na prejšnjem ekipnem EP v izraelskem Tel Avivu je slovenska reprezentanca konec junija 2017 zasedla četrto mesto in le za 2,5 točke zaostala za načrtovano uvrstitvijo v prvo ligo. Lani tekmovanja ni bilo, Evropska atletska zveza (EA) pa bo spremenila število ekip za naslednje tekmovanje leta 2021.

Kar pet reprezentanc iz superlige bo letos izpadlo v prvo, saj bo čez dve leti v skupinah le po osem reprezentanc. V višjo ligo bodo tako tudi iz prve in druge ter tretje napredovale le zmagovalke. Tudi iz prve in druge lige bo v nižji izpadlo po pet zadnjeuvrščenih ekip. "Na tak razplet, da bi se borili za mesta pri dnu, da ne bi izpadli, pa res ne računam," je zaključil Kevo.

Članki iz rubrike