stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Ekipa SN / ku
Ekipa SN / ku
2 27.11.2023 10:52:12

Kako na OI? Znane gostiteljice kvalifikacijskih turnirjev, Slovenija ima samo dve možnosti!

fiba
Danes ob 19. uri bo v švicarskem Miesu, kjer je sedež Fibe, potekal žreb skupin kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre.

Prihodnje leto se bo od 2. do 7. julija 24 reprezentanc, med njimi tudi Slovenija, na štirih turnirjih potegovalo za zadnja prosta mesta v Parizu, kjer so si nastop ob gostiteljici Franciji že zagotovili Nemčija in Srbija (najvišje uvrščeni evropski ekipi na letošnjem svetovnem prvenstvu), Kanada in Združene države Amerike (najboljši reprezentanci Amerik na SP) ter Japonska, Avstralija in Južni Sudan (najvišje uvrščeni predstavniki svojih celin). Z vsakega od štirih turnirjev se bo na igre uvrstil le zmagovalec. Fiba je že objavila, bodo turnirje gostile Grčija, Španija, Latvija in Portoriko.

Reprezentance bodo pred žrebom razdeljene v šest kakovostnih bobnov. Na vsakem turnirju bo šest reprezentanc razdeljenih v dve skupini s po tremi ekipami. Skupino A bodo sestavljale reprezentance iz 1., 4. in 5. kakovostnega bobna, skupino B pa reprezentance iz 2., 3. in 6. kakovostnega bobna. Žreb bo delno dirigiran, saj bo Fiba upoštevala geografska pravila. V isti skupini sta tako lahko največ dve evropski reprezentanci, največ tri pa lahko igrajo na isti lokaciji. V isti skupini lahko nastopa tudi največ ena ameriška reprezentanca, na istem turnirju pa lahko igra zgolj ena ekipa iz Azije in Oceanije ter Afrike. Fiba je bobne pred žrebom sestavljala glede na njeno jakostno lestvico.

Slovenija je tako uvrščena v prvi boben, v katerem so poleg nje še Španija, Latvija in Litva. Jasno je, da Slovenija v Španiji in Latviji ne bo igrala, ker sta v istem bobnu, ostaneta še Grčija in Portoriko. Verjetno ni treba poudarjati, kdo se na papirju zdi boljša izbira, da se na njegovem parketu poskuša še drugič zapored uvrstiti na olimpijske igre. V prvem delu turnirja bodo Slovenci imeli tekmeca iz četrtega in petega bobna.


BOBNI ZA ŽREB KVALIFIKACIJ OI
1. boben: Španija, Latvija, Litva, SLOVENIJA
2. boben: Brazilija, Italija, Grčija, Poljska
3. boben: Portoriko, Črna gora, Dominikanska republika, Finska
4. boben: Nova Zelandija, Gruzija, Mehika, Libanon
5. boben: Hrvaška, Slonokoščena obala, Angola, Filipini
6. boben: Egipt, Bahami, Kamerun, Bahrajn

Članki iz rubrike