stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

sta
sta
0 12.11.2023 19:41:17

Slovenske košarkarice do prve zmage v kvalifikacijah za EP

alesfevzer.com
Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je v drugi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 doma premagala Bolgarijo z 78:63 (14:17, 35:36, 62:52).

* Dvorana Kodeljevo, sodniki: Baloun (Češka), Bongiorni (Italija) in Sanchez Gonzalez (Španija).
* Slovenija: Lisec 28 (3:4), Krošelj 6, Seničar 4, Jakovina 11 (3:4), Friškovec 17, Jelenc 2 (2:2), Sivka 5, Debeljak 2, Čeh 2, Bartelme 1 (1:2).
* Bolgarija: Stojčkova 2, Grigorova 5, Madankova 3 (3:6), G. Ivanova 6 (2:2), Konstantinova 15 (3:3), Nikolova 7 (1:2), Hristova 25 (6:6).
* Prosti meti: Slovenija 9:12, Bolgarija 15:19.
* Met za tri točke: Slovenija 9:29 (Friškovec 5, Jakovina 2, Lisec, Sivka), Bolgarija 4:20 (Konsantinova 2, Grigorova, Hristova).
* Osebne napake: Slovenija 24, Bolgarija 19.
* Pet osebnih: Seničar (40.).

Varovanke grškega selektorja Georgiosa Dikaiulakosa so v ljubljanski dvorani Kodeljevo odigrale prvo domačo tekmo v kvalifikacijah za EP 2025. Po uvodnem gostujočem porazu proti favorizirani Madžarski (51:70) so Slovenke tokrat na domačem parketu pričakale Bolgarke, ki so za uvod doma v izenačenem dvoboju izgubile s Finkami s 65:75.

Tekma je bila za Slovenke v "lovu" na peti zaporedni nastop na EP izjemnega pomena, saj se na prvenstvo stare celine uvrstijo zmagovalke skupin ter štiri najboljše drugouvrščene reprezentance. Bolgarke, ki so na treh uradnih medsebojnih obračunih Slovenijo premagale le na prvem 2013, so bile v prvem polčasu zahteven tekmec Slovenkam, nato pa so slednje v nadaljevanju le prevzele pobudo.

Podobno kot so Madžarke storile Slovenkam, so te danes dvoboj odprle z uvodno prednostjo 6:0 po treh minutah igre. Toda Bolgarke so se nato le ogrele in začele zadevati mete, sprva so se približale na 7:8. Po prostih metih Borislave Hristove so gostje prvič na tekmi povedle (9:8). Slovenke so po zaslugi Aleksandre Krošelj znova prišle v prednost (10:9), a so si ob koncu uvodne četrtine Bolgarke priigrale tri točke naskoka.


V prvi in v začetku druge četrtine so Slovenke izgubljale precej žog in Bolgarke so majhno prednost še naprej držale v svojih rokah. Vmes je sicer Ajša Sivka izenačila na 21:21, toda Bolgarke so pobegnile na +6 (24:32) in grški selektor na slovenski klopi je moral klicati minuto odmora. Ta je očitno zadostovala, saj so Slovenke ob polčasu zaostajale le še za točko.

A po glavnem odmoru so Slovenke zaigrale kot prerojene, v tretji četrtini, ki so jo dobile s 27:16, so naredile odločilno razliko. Po zadetem metu za tri točke Tine Jakovine je Slovenija po dolgem času povedla (42:41). Bolgarke so zatem nekaj časa še sledile tekmicam, nato pa so Slovenke udarile z novimi zadetimi trojkami, s katerimi je prednost narasla na 11 točk (55:44).

Z razdalje je bila učinkovita tudi Zala Friškovec, po njeni naslednji trojki ob koncu tretje četrtine je slovenska prednost znašala +12 (62:50). V sklepni četrtini so Slovenke prednost le še višale, šest minut pred koncem je s polaganjem Eva Lisec povišala na +17 (69:52), nato pa še s trojko na +20 (72:52). Prednost Slovenk je bila tako dovolj velika, da so tekmo še varno pripeljale do konca.

Enako kot proti Madžarkam je bila Lisec prvo ime dvoboja z 28 točkami, sedmimi skoki, štirimi podajami in tremi ukradenimi žogami. Friškovec je dodala 17 točk (met za tri točke 5:12, šest podaj in pet skokov), Jakovina pa 11. Pri Bolgariji je s 25 točkami izstopala Hristova, 15 jih je pristavila Karina Konstantinova.

"Mislim, da je precej očitno, da smo bili v prvem polčasu zelo počasni, pasivni. Nismo imeli energije in velikokrat smo za to plačali v obrambi in v napadu. Za nas je bilo med premori in polčasom najpomembnejše, da si zbistrimo misli in se zbrati, ker prej nismo bili. V drugi polčas smo se vrnili z načrtom, temu smo sledili in vse je delovalo, kot smo si želeli. Verjamem, da je slika ekipe iz drugega polčasa resnična slika te reprezentance, in ne tista, ki smo jo prikazali v prvem," je po tekmi dejal selektor Dikaiulakos.

"Začele smo zelo mehko, premehko. Bolgarkam smo pustile, da počnejo kar želijo. Potem pa smo se začele zavedati, ali zmagamo in imamo še možnost za EP ali pa igramo še naprej na njihovi ravni. Naredili smo korak proti temu, da začnemo močno igrati in na koncu smo zmagali," je povedala prva strelka večera Lisec.

"Na koncu sem zelo vesela, da smo zmagali po tem slabem porazu na Madžarskem. Sicer smo tekmo odprli katastrofalno, ampak vseeno smo na koncu zmagali in to je vse kar šteje. Veliko je še prostora za napredek v čisto v vseh segmentih. Na prvi tekmi in danes je bilo preveč izgubljenih žog in bednih, enostavnih napak. Gre za čiste osnove in ne taktiko, ampak se mi zdi, da smo že danes popravili nekaj napak od prejšnje tekme in upam, da bomo to stopnjevali," pa je dodala Friškovec.

Kvalifikacijski cikel se bo nadaljeval šele novembra 2024. Takrat se bodo slovenske košarkarice najprej v gosteh merile s Finsko, nato pa še doma z Madžarsko. Konec kvalifikacij bo februarja 2025.

Članki iz rubrike