franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Ekipa SN / Primož Salmič
Ekipa SN / Primož Salmič
0 14.11.2023 11:29:07

Slovenske košarkarice po zmagi zelo optimistične: "Zakaj pa jih doma ne bi mogle 'naprati'?"

Martin Metelko
Zakaj pa ne bi mogle doma 'naprati' Madžark za 21 točk, je s protivprašanjem na vprašanje o možnostih za osvojitev prvega mesta v skupini, ki gotovo vodi na evropsko prvenstvo, odgovorila Eva Lisec. Z 'naprati' je seveda v žargonu mislila premagati. Taka misel se, iskreno, v tem trenutku zdi skoraj čudaška, a kdo ve, kaj bo čez leto dni, ko se bodo kvalifikacije za EuroBasket šele nadaljevale. Morda bo takrat izjava Liščeve še kako imela smisel.

Slovenska reprezentanca je prvega od treh ciklov zaključila s polovičnim uspehom. Tako je bilo tudi pričakovano, glede na razpored z gostovanjem na Madžarskem in tekmo doma z Bolgarkami. Pričakovano je bilo tudi glede na to, da je prvič po dolgih letih v izbrani vrsti zaradi poškodbe manjkala Teja Oblak, vodja in motor ekipe, tudi kapetanka, namesto nje je ta vloga tokrat pripadla Liščevi. »To je samo formalnost, ki piše zraven mojega priimka. Tu sem zato, da dajem maksimum, da poskušam pomagati preostalim,« temu ni pripisovala dodatnega pomena. Je pa zato res dala maksimum in pomagala preostalim. Na obeh tekmah je bila najboljša posameznica, na Madžarskem je dala 26 od 51 slovenskih točk, v nedeljo proti Bolgarkam pa dosegla še dve točki več, imela poleg tega sedem skokov in štiri asistence ter zbrala statistični indeks 37. Zagotovo je stopila v ospredje in prevzela odgovornost. Ko so se ji v drugem polčasu srečanja z Bolgarijo pridružile še preostale, pa je igra Slovenije stekla. »Vse smo se morale zavedati, da moramo narediti dva koraka naprej, če želimo zmagati. To je pomenilo tudi, da začnemo vse prevzemati odgovornost. V drugem polčasu so punce res to naredile in takoj je bilo 20 točk razlike,« je dejala Liščeva in hkrati znova izpostavila, da je bila ekipa tokrat še mlajša kot na EuroBasketu in da gre za proces gradnje, pri katerem nič ne gre na hitro, ampak korak za korakom.

slovenija mm
Martin Metelko



Preveč neumnih napak
O tem je govorila tudi Zala Friškovec, ki je vseeno proti Bolgarkam pričakovala boljšo predstavo v prvem polčasu. »Tekmo smo odprle katastrofalno, a na koncu zmagale za 15 točk in to je vse, kar šteje. Je pa še veliko prostora za napredek v prav vseh segmentih. Na obeh tekmah smo imeli veliko preveč izgubljenih žog, neumnih, enostavnih napak, to so čiste osnove, ki nimajo nobene zveze s taktiko. Na začetku tekem moramo imeti boljšo energijo. Že proti Bolgariji smo popravili nekaj napak v primerjavi s prvo tekmo in upam, da bomo tako stopnjevale v naslednjem ciklu,« je povedala branilka, ki je imela na obeh tekmah skupaj največjo minutažo v slovenski vrsti. Na evropskem prvenstvu sta branilsko linijo sestavljali skupaj z Oblakovo, ni skrivala, da je bilo precej drugače igrati brez odlične Škofjeločanke. »V vlogo organizatorke igre je bila postavljena Aleksandra Krošelj. Ni ji bilo lahko, a mislim, da je vseeno dobro opravila svoje delo. Me smo ji poskušale pomagati, kolikor smo ji lahko, se je pa vseeno definitivno poznalo, da je Teja manjkala.« Glavna želja Friškovčeve je zato, da bi v naslednjih ciklih Slovenija igrala z vsemi najboljšimi. »Naslednji cikel je šele čez leto dni. Upam, da bomo takrat končno popolni, ker nam bo tako veliko lažje. Cilj bo zmagati na vsaki tekmi s čim višjo razliko, ali pa v primeru poraza vsaj izgubiti s čim nižjo. Vendar upam, da bomo samo zmagovale,« je še povedala Friškovčeva.

slovenija 2 mm
Martin Metelko



Tudi naturalizirana igralka
O zmagah na naslednjih tekmah je govoril tudi selektor Georgios Dikaiulakos, ko je beseda nanesla na možnosti Sloveniji v tej kvalifikacijski skupini. »Gremo tekmo za tekmo. Verjamemo, da lahko do konca zmagamo na vsaki naslednji. Če bo tako, se bomo zlahka uvrstili na prvenstvo,« je optimistično dejal. S petimi zmagami iz šestih tekem bi to prav gotovo držalo, glede na to, da se bodo na EuroBasket uvrstile zmagovalke osmih skupin ter še štiri najboljše drugouvrščene reprezentance. Grk na klopi Slovenije je bil zadovoljen s prvima dvema tekmama. »Seveda se je poznalo, da nam manjka Teja Oblak, ki je naravni vodja ekipe. Njenega izostanka ni enostavno nadomestiti, ker smo navajeni igrati z njo, vsa igra gre skozi njene roke. Zdaj smo morali vse spremeniti. Sem pa vesel, da je ekipo dobro vodila Eva Lisec in dekleta so ji v ključnih trenutkih sledila.« A vseeno se je na trenutke zdelo, da je v napadu vse skupaj preveč odvisno le od Liščeve. Kot je sama dejala, se je proti Bolgarkam takoj poznalo, ko so se ji priključile še druge igralke. »To sta bili dve različni tekmi. Proti Bolgariji smo imeli v prvem polčasu veliko odprtih metov drugih igralk, a nismo zadevali. Tokrat smo tudi namerno veliko igrali na Liščevo, ker je imela veliko prednost v višini in v primeru podvajanja se je odpiral prostor drugim. Tokrat je to delovalo, na Madžarskem pa je bilo težko, saj gre za zelo kakovostno ekipo. Madžarke so odlično igrale v obrambi, našim branilkam je bilo težko priti do metov ali kreacij,« je povedal Dikaiulakos.

Sistem tekmovanja v kvalifikacijah je milo rečeno nenavaden in tako se bo naslednji cikel igral šele čez leto dni. Po besedah Dikaiulakosa za slovensko reprezentanco to niti ni slabo. »Vemo, da smo mlada ekipa, premor nam kar prav pride. Poleti se bomo gotovo spet zbrali in imeli pripravljalni kamp, na katerem bomo lahko videli, kako mlada dekleta napredujejo. Spremljamo jih tudi med sezono, jim svetujemo, kaj in koliko morajo delati. Odigrali bomo tudi nekaj tekem, da bo ekipa napredovala,« je razlagal selektor, ki v svojem mandatu na klopi Slovenije še vedno ni dočakal naturalizirane igralke. Kot je napovedal, se bo v prihodnje to gotovo spremenilo. »Ne vemo natančno, če že poleti, saj se takrat igra liga WNBA. Upamo in verjamemo pa, da bo z nami v naslednjem kvalifikacijskem ciklu, ki bo čez leto dni,« je zatrdil Dikaiulakos.

Značke: slovenija, rakete

Članki iz rubrike