stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

pr, kzs
pr, kzs
1 23.11.2023 18:54:45

Kako do OI?! Znano je, s kom se lahko in s kom ne morejo srečati Dončić in druščina!

profimedia
V ponedeljek bo znano kje in s kom bo slovenska košarkarska reprezentanca med 2. in 7. julijem prihodnje leto merila moči na kvalifikacijskem turnirju za nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Glede na aktualno Fibino jakostno lestvico – Slovenija na njej zaseda 11. mesto – se bodo Slovenci v žreb podali iz prvega jakostnega bobna.

Vozovnico za Pariz bo iskalo štiriindvajset reprezentanc. V julijskih kvalifikacijah bodo nastopile Slovenija, Litva, Latvija, Italija, Španija, Črna gora, Portoriko, Brazilija, Dominikanska republika, Grčija, Gruzija, Egipt, Finska, Nova Zelandija, Libanon, Filipini, Mehika, Angola, Slonokoščena obala, Kamerun, Bahami, Bahrajn, Poljska in Hrvaška.

Glede na to, da so ZDA, Nemčija, Avstralija, Srbija, Kanada in Francija v Pariz še uvrščene, Argentina pa v kvalifikacijah ne bo igrala, je FIBA v prvi jakostni boben žreba uvrstila Španijo, Latvijo, Litvo in Slovenijo. Reprezentance bodo sicer pred žrebom razdeljene v šest kakovostnih bobnov.

Še pred ponedeljkovim žrebom, ki se bo v švicarskem Miesu začel ob 18. uri, bo FIBA v dopoldanskih urah obelodanila gostitelje štirih olimpijskih kvalifikacijskih turnirjev. Delegacijo Košarkarske zveze Slovenije bosta na žrebu zastopala namestnik generalnega sekretarja Aleš Križnar ter direktor moške članske reprezentance Matej Likar.

Na štirih kvalifikacijskih turnirjih, ki bodo na sporedu med 2. in 7. julijem 2024, se sicer obeta hud boj za zadnja štiri mesta na OI. Sistem olimpijskih kvalifikacij sicer ostaja enak, kot leta 2021. Takrat je Sloveniji uspel zgodovinski uspeh, saj je na turnirju v Litvi prišla do nastopa na igrah v Tokiu, svojega edinega na OI doslej.

Na vsakem izmed štirih kvalifikacijskih turnirjev bo šest reprezentanc razdeljenih v dve skupini s po tremi ekipami. Skupino A bodo sestavljale reprezentance iz 1., 4. in 5. kakovostnega bobna, skupino B pa reprezentance iz 2., 3. in 6. kakovostnega bobna. Pri žrebu reprezentanc na posamezne turnirje bo FIBA upoštevala tudi nekaj geografskih pravil. V isti skupini sta tako lahko največ dve evropski reprezentanci, največ tri pa lahko igrajo na isti lokaciji. V isti skupini lahko nastopa ena ameriška reprezentanca, na istem turnirju pa lahko igra zgolj ena ekipa iz Azije in Oceanije ter Afrike. V Pariz bo potovala zmagovalna četverica kvalifikacijskih turnirjev.

Olimpijske igre v Parizu se bodo odvile med 26. julijem in 11. avgustom 2024. Poleg gostiteljice Francije so si na letošnjem svetovnem prvenstvu nastop na igrah priigrale reprezentance Nemčije in Srbije (najvišje uvrščeni evropski ekipi), Kanade in Združenih držav Amerike (najboljši reprezentanci Amerik na SP) ter JaponskeAvstralije in Južnega Sudana (najvišje uvrščeni predstavniki svojih celin).

Jakostni bobni kvalifikacij za OI

Prvi boben: Španija, Latvija, Litva, Slovenija

Drugi boben: Brazilija, Italija, Grčija, Poljska

Tretji boben: Portoriko, Črna gora, Dominikanska republika, Finska

Četrti boben: Nova Zelandija, Gruzija, Mehika, Libanon

Peti boben: Hrvaška, Slonokoščena obala, Angola, Filipini

Šesti boben: Egipt, Bahami, Kamerun, Bahrajn

Značke: slovenija, košarka

Članki iz rubrike