franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

STA
STA
0 10.11.2023 21:03:31

Slovenske košarkarice po nujno zmago proti Bolgariji

Slovensko žensko košarkarsko reprezentanco v nedeljo čaka druga tekma kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2025. V ljubljanski dvorani na Kodeljevem se bodo ob 17.30 slovenske košarkarice pomerile z Bolgarijo. Slovenke so kvalifikacije začele s porazom proti Madžarski, v Sopronu so izgubile z 51:70 (19:25, 28:40, 37:58).

Tekma proti Bolgarkam bo za Slovenke izjemnega pomena, saj se na EP poleg osmih prvouvrščenih ekip uvrstijo le še štiri najboljše drugouvrščene reprezentance. Varovanke grškega selektorja Georgiosa Dikaiulakosa si tako po uvodnem porazu proti favorizirani Madžarski spodrsljaja na smejo privoščiti.

Slovenske košarkarice, ki so sicer v kvalifikacije krenile brez poškodovane kapetanke Teje Oblak, v nedeljo je odpadla še Hana Ivanuša, lovijo peti zaporedni nastop na prvenstvu stare celine.

Lov so začele s porazom proti Madžarkam, s katerimi so maja dvakrat izgubile v pripravah pred domačim EP. Tudi v četrtek Madžarke, ki so bile na EP na koncu četrte, niso dopustile presenečenj. V prvi četrtini so se Slovenke zanašale predvsem na met za tri točke, s tem so držale stik z domačimi. Madžarke so nato prevzele pobudo, Slovenkam se je met nekoliko zaustavil, madžarska prednost pa je narasla na 20 točk in tekma je bila že pred sklepno četrtino praktično odločena.


A ta poraz bodo morale varovanke grškega strokovnjaka na slovenski klopi hitro pozabiti, saj jih v nedeljo čaka prva domača tekma kvalifikacij proti Bolgarkam. Tudi te so v uvodnem krogu doživele poraz. V izenačenem dvoboju so na domačem parketu na koncu s 65:75 morale priznati premoč Finski.

Slabši izkupiček v medsebojnih tekmah imajo tudi s Slovenkami. V treh uradnih obračunih so zmagale le na uvodnem leta 2013. Nazadnje sta se ekipi pomerili v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu leta 2021. Slovenke so v Sofiji pred štirimi leti zmagale z 72:64, februarja 2021 pa je v Ljubljani bilo 71:66.

"Madžarke so izkoristile vsako našo napako. Predvsem bode v oči, da so po naših številnih izgubljenih žogah skoraj vsakič dosegle koš. Ko na koncu vse skupaj seštejemo, je ravno to naredilo razliko. Bolgarija in Finska sta reprezentanci, ki ju moramo premagati. Na nedeljski tekmi moramo naše napake vsekakor omejiti. V obrambi moramo igrati še bolj povezano in v napadu zadevati z višjim odstotkom. Imamo dva dneva, da se dobro pripravimo. Zmaga proti Bolgariji je nujna," je za Košarkarsko zvezo Slovenije danes dejala Aleksandra Krošelj.

Žensko košarkarsko evropsko prvenstvo bodo leta 2025 prvič gostile štiri države. Gostiteljice 40. ženskega EuroBasketa bodo Češka, Nemčija, Grčija in Italija. Vsaka država bo med 18. in 22. junijem gostila eno izmed štirih skupin prvenstva, natančne lokacije pa bodo sporočili naknadno. Zaključni del turnirja bo med 23. in 29. junijem potekal v Atenah, kjer bodo kronane tudi evropske prvakinje. Vse štiri gostiteljice so na prvenstvo neposredno že uvrščene. Kvalifikacije, ki bodo potekale še novembra 2024 in februarja 2025, pa bodo dale preostalih dvanajst udeleženk.

Članki iz rubrike