tehtnica Dobra karma

Kaj astrološkim znakom prinaša obdobje Tehtnice ...

kraigher Svet24.si

Ljubljančanka iz New Yorka pred karanteno ...

bojan pozar-pl Reporter.si

Bojan Požar laže hitreje kot teče: Izmislil si ...

dragonja, mejni-prehod, slovensko-hrvaška-meja Svet24.si

Od ponedeljka ob vstopu v Slovenijo v tem primeru ...

20200915-01024654 Necenzurirano

To je poslanec, ki dobiva denar za nič dela

rumena majica Odkrito.si

Pogačar rumeno majico podaril v dobrodelne namene

Mario Galunič Njena.si

Mario Galunič: Vse ženske njegovega življenja

STA
STA
0 17.06.2020 13:54:33

Slovenske rokometašice v četrtem jakostnem bobnu

alesfevzer.com
Slovenska ženska rokometna reprezentanca si je po odpovedanih kvalifikacijah zavoljo epidemije novega koronavirusa in na podlagi preteklih izidov neposredno izborila nastop na letošnjem evropskem prvenstvu, ki bo med 3. in 20. decembrom na Danskem in Norveškem, četrtkov žreb skupin na Dunaju ob 11. uri pa bo pričakala v četrtem bobnu.

V tem bobnu so poleg Slovenije še Poljska, Češka in Hrvaška. Njene možne tekmice iz prvega bobna so Francija, Rusija, Nizozemska in Romunija, iz drugega Norveška, Švedska, Madžarska in Danska, iz tretjega pa Črna gora, Nemčija, Srbija in Španija.

Evropsko prvenstvo bo decembra letos potekalo v Herningu in Fredrikshavnu na Danskem ter Trondheimu, Stavangerju in Oslu na Norveškem. Prvi del tekmovanja bo v Herningu (skupina A), Fredrikshavnu (skupina B) in Trondheimu (skupini C in D). Drugi del tekmovanja bosta gostila Stavanger in Herning, zaključni del pa bo v Oslu.

V drugi del tekmovanja se bodo uvrstile po tri najboljše izbrane vrste iz vseh štirih skupin, v Oslu pa bodo vse najbolj pomembne tekme za prvo, tretje in peto mesto ter tudi oba polfinalna obračuna.

Slovenske rokometašice so doslej šestkrat nastopile na zaključnem turnirju stare celine. Največji uspeh so dosegle na Madžarskem 2004, ko so osvojile deveto mesto. Dve leti pred tem so na svojem premiernem nastopu na Danskem zasedle deseto mesto. V Franciji 2018 so osvojile 13., na Švedskem 2016 14., na Švedskem 2006 ter na Danskem in Norveškem 2010 pa zadnje, 16. mesto.


Na sedežu Evropske rokometne zveze (EHF) so v tem tednu zelo dejavni. V torek so izpeljali žreb kvalifikacijskih skupin za moško evropsko prvenstvo 2022, v petek pa bo znana tudi končna odločitev o vseh udeležencih prenovljene lige prvakov v sezoni 2020/21.

Slovenska moška izbrana vrsta se bo v okviru skupine 5 pomerila z Nizozemsko, Poljsko in Turčijo. Na evropsko prvenstvo sta se poleg obeh gostiteljev že uvrstili Španija in Hrvaška, nosilki zlatega in srebrnega odličja na letošnjem EP na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji. Prostih je še 20 mest. Nastop si bosta zagotovili po dve najboljši izbrani vrsti iz vseh osmih kvalifikacijskih skupin ter štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance.

Slovenija bo v kvalifikacijskem ciklusu za EP 2022 najprej 4. ali 5. novembra gostila Poljsko, nato pa 7. ali 8. novembra gostovala v Turčiji. V drugem kvalifikacijskem ciklu, ki bo v začetku prihodnjega leta, se bo dvakrat pomerila z Nizozemsko. Najprej bo 6. ali 7. januarja gostovala v deželi tulipanov, 9. ali 10. januarja pa jih gostila na domačem igrišču. V zadnjem sklopu kvalifikacij bo 28. ali 29. aprila gostovala na Poljskem, 2. maja pa bo gostila Turčijo.

V petek bodo znani vsi udeleženci v prihodnji sezoni prenovljene lige prvakov. Nastopa v najbolj imenitnem klubskem tekmovanju na stari celini se nadejajo tudi rokometaši Celja Pivovarne Laško.

V elitno tekmovanje so že uvrščeni Barcelona, PSG, Kiel, Flensburg-Handewitt, Veszprem, Vardar Skopje, Vive Kielce, Porto, Zagreb in Aalborg, za šest prostih mest pa se poleg celjske ekipe potegujejo še Meškov Brest, Ademar Leon, Wisla Plock, Dinamo Bukarešta, Kadetten Schaffhausen, Bešiktaš, Elverum, Nantes, Pick Szeged, Eurofarm Pelister, Gudme, Sporting Lizbona in Motor Zaporožje.

Značke: rokomet, sta

Članki iz rubrike