Matjaž Javšnik Dobra karma

Po šestih letih dokončno slovo Matjaža ...

1_tanja zajc zupan mož bogdan Svet24.si

Je 11 let starejši od mene, a je ravno ...

ziga turk pl1 Reporter.si

Žiga Turk: Levica je uničila vlado, zdaj bo še ...

revščina Svet24.si

Država, jih slišiš? Oni so bili in ostajajo ...

protest, šole Necenzurirano

Bi radi v šolo? Pridite na sodišče. #kolumna

Chiara Ferragni Odkrito.si

»Žena, zrihtaj mi zmago!«

miss grohar Njena.si

Želi se vrniti v pevske in voditeljske vode

STA
STA
0 16.06.2020 18:50:05

Kako na EVROPSKO PRVENSTVO? Zdaj je jasno, Ljubomir VRANJEŠ in njegova ekipa bodo morali biti boljši od ...

Martin Metelko
Slovenska moška rokometna reprezentanca je na žrebu na sedežu Evropske rokometne zveze (EHF) na Dunaju dobila tekmece v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo na Madžarskem in Slovaškem 2022.

Četrtouvrščena izbrana vrsta z letošnjega turnirja na Švedskem, Norveškem in v Avstriji se bo v okviru skupine 5 pomerila z Nizozemsko, Poljsko in Turčijo.

"Z žrebom moramo biti zadovoljni, v naši skupini smo favoriti. Kvalifikacije bomo začeli proti Poljski. Gre za mlado reprezentanco, ki napreduje. Podobno je tudi z Nizozemsko, ki vsako leto igra rokomet na višji ravni. O Turčiji ne vem veliko, a moramo biti previdni. Cilj je jasen, uspešno moramo opraviti kvalifikacije in se uvrstiti na EP," je po dunajskem plesu kroglic dejal slovenski selektor Ljubomir Vranješ.

Njegovi varovanci bodo med 13. in 31. januarjem prihodnje leto nastopili na svetovnem prvenstvu v Egiptu, med 12. in 14. marcem pa jih v Berlinu čakajo kvalifikacije za eno leto prestavljene poletne olimpijske igre v Tokiu. V nemški prestolnici se bodo pomerili z Nemci, Švedi in Alžirci.

Slovenija bo v kvalifikacijskem ciklusu za EP 2022 najprej 4. ali 5. novembra gostila Poljsko, nato pa 7. ali 8. novembra gostovala v Turčiji. V drugem kvalifikacijskem ciklu, ki bo v začetku prihodnjega leta, se bo dvakrat pomerila z Nizozemsko. Najprej bo 6. ali 7. januarja gostovala v deželi tulipanov, 9. ali 10. januarja pa jih gostila na domačem igrišču. V zadnjem sklopu kvalifikacij bo 28. ali 29. aprila gostovala na Poljskem, 2. maja pa bo gostila Turčijo.


Slovenski rokometaši so doslej dvanajstkrat nastopili na zaključnih turnirjih stare celine. Največji uspeh so dosegli na domačem turnirju 2004, ko so osvojili odličje srebrnega leska. Na letošnjem EP na Švedskem, Norveškem in v Avstriji so pod vodstvom švedskega strokovnjaka Ljubomirja Vranješa osvojili četrto mesto.

Na Hrvaškem 2000 so bili peti, v Srbiji 2012 šesti, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osmi, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseti, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsti, na Švedskem 2002 dvanajsti, najslabši dosežek pa so iztržili na Poljskem 2016, ko so zasedli 14. mesto.

V kvalifikacijski skupini 1 bodo nastopili Francija, Srbija, Belgija in Grčija, v skupini 2 Nemčija, Avstrija, BiH in Estonija, v skupini 3 Češka, Rusija, Ukrajina in Ferski otoki, v skupini 4 Islandija, Portugalska, Litva in Izrael, v skupini 6 Norveška, Belorusija, Latvija in Italija, v skupini 7 Danska, Severna Makedonija, Švica in Finska, v skupini 8 pa Švedska, Črna gora, Romunija in Kosovo.

Na evropsko prvenstvo sta se poleg obeh gostiteljev že uvrstili Španija in Hrvaška, nosilki zlatega in srebrnega odličja na letošnjem EP na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji.

Prostih je še 20 mest. Nastop si bosta zagotovili po dve najboljši izbrani vrsti iz vseh osmih kvalifikacijskih skupin ter štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance.

Članki iz rubrike