Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
muk
muk
07.11.2014 14:07:02
Deli članek:

Bahrajn odpovedal nastop na SP

vszi

Neverjetno, a resnično. Le dva meseca pred začetkom še vedno niso znani vsi udeleženci svetovnega prvenstva v Katarju. Nastopu se je namreč včeraj uradno in dokončno odpovedal Bahrajn, kmalu naj bi mu sledili tudi Združeni arabski emirati.

Razlog? Ga niso navedli, a bolj kot ne je jasno, da je v ozadju političen spor oziroma diplomatska nesoglasja med državami v Perzijskem zalivu. Že marca so v znak protesta proti domnevni katarski podpori islamističnim skupina širom regije Bahrajn, Saudska Arabija in ZAE odpoklicali svoje ambasadorje iz Dohe, zdaj se je spor preselil še na področje športa.

Vlada Bahrajna je že prižgala rdečo luč, kmalu naj bi se za podoben korak odločili še v Abu Dabiju. Zdaj bo morala mednarodna zveza na čelu s predsednikom Hasanom Mustafo na predvečer prvenstva na vrat na nos poiskati nove kandidate, kar pa bi lahko dodobra spremenilo razmerje moči v skupinah C in D, kamor je žreb sicer umestil Bahrajn in ZAE.

V skupino C je julijski ples kroglic poleg Združenih arabskih emiratov uvrstil še Francijo, Švedsko, Alžirijo, Češko in Egipt, v skupino D pa poleg reprezentance Bahrajna, kjer si kruh služi tudi nekdanji celjski fizioterapevt Gorazd Žužek, še Dansko, Poljsko, Rusijo, Argentino in Avstralijo, ki pa je bila skupaj z Oceanijo čez noč izbrisana z zemeljske oble in je nato namesto nje vskočila Nemčija.

KOREJA, ISLANDIJA, AVSTRALIJA, SRBIJA...
Logika pravi, da bi morebitni izpraznjeni mesti pripadli azijskima predstavnikoma, v prvi vrsti Južni Koreji in Saudski Arabiji, ki sta zasedli peto in šesto mesto na nedavnih azijskih igrah, tudi slednja pa, kot že rečeno, ni v najboljših odnosih z Doho. Potem so tu še Islandci, pa Avstralija, ki zdaj v očeh IHF znova obstaja, nenadejane poti v Zaliv se ne bi branili niti Srbi, vedno so imeli močne adute in argumente tudi Norvežani ... 

Nemir v regiji, ki postaja pravi sod smodnika, je torej terjal prvi žrtvi tudi na rokometnem prizorišču. Po posebnem in v mnogih pogledih spornem povabilu Nemčiji je to še en udarec svetovnemu prvenstvu, ki že pred začetkom spominja na farso. Bedo, ki jo tudi ves nedvomni blišč tekmovanja ne bo zakril. Morda je vse skupaj v svojem čivku še najbolje strnil Ljubo Vranješ. "Mislim, da bi bilo sijajno, če bi sestavili rokometno ekipo. Je kdo tam zunaj, ki želi igrati? Morda pa obstaja možnost, da zaigramo v Katarju?!" 

Šala, ki pa žal ni prav daleč od resnice.