Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
08.07.2014 19:33:20
Deli članek:

Nič osebnega, vse to je le posel

Reuters

Nemci se niso uvrstili na svetovno prvenstvo v Katarju, Poljaki so bili junija previsoka ovira za ekipo, ki že nekaj let ne najde poti do stare slave. Z odsotnostjo Nemcev bi televizijski rejtingi utrpeli nov hud udarec, oglaševalski kolač bi bil znova neprimerno manjši. In tega se še kako zavedajo tudi v Baslu, kjer je sedež mednarodne rokometne zveze. Treba je bilo nekaj ukreniti, treba je bilo najti rešitev. In IHF jo je našla v Oceaniji.

Ob misli na izgubljene cekine je Hassana Moustafo ter sodelavce bržkone dolgo bolela glava, tuhtali so in tuhtali in se nazadnje odločili žrtvovati Avstralijo. Pravniki so našli luknjo, Oceanija bojda nima (priznane) kontinentalne federacije in svet IHF, ki se je te dni sestal v Zagrebu in v katerem med drugim sedi tudi Slovenec Leon Kalin, se je Oceaniji odločil odvzeti še tisto edino mesto na SP. Žrtveno jagnje je postala Avstralija, sicer redna udeleženka mundialov, na katerih je zbrala osem nastopov. Na devetega bo morala počakati, pacifiška zveza kar naenkrat ne obstaja, vsaj če vprašate IHF ne.

Posebno povabilo, wild card, je romalo v Nemčijo, k najvišje uvrščeni ekipi (5. mesto) z zadnjega SP v Španiji, ki si v kvalifikacijah ni zagotovila vozovnice za Zaliv. Odločitev, ki so jo v Nemčiji seveda sprejeli z navdušenjem, drugod pa ... Svinjarija je bila ena izmed besed, številni pa so prepričani, da so dobili še en neizpodbiten dokaz, da je denar sveta vladar, pravila in določila pa precej luknjasta in ohlapna ter kot taka podvržena različnim interpretacijam, kar pomeni, da si jih vsak razlaga tako, kot si želi in mu v danem trenutku najbolj odgovarja. Tako v EHF kot v IHF, kar v praksi pomeni, da lahko Francozi dobijo dve dodatni mesti v ligi prvakov, Nemci nastopijo na prvenstvu, na katerega se niso uvrstili, za Katar pa igrajo naturalizirani rokometaši, ki sicer niti po naključju ne izpolnjujejo vseh pogojev za naturalizacijo.

 

Nevaren precedens

Kako, zakaj, po kakšnih kriterijih ter kaj na to porečejo Madžarska, Islandija, Srbija, Norveška ter še številne druge ekipe, ki so prav tako kot nemška obstale v (dodatnih) kvalifikacijah, so vprašanja, ki bodo kaj kmalu bolj kot ne elegantno pometena pod preprogo. Denar je pač sveta vladar, psi bodo nekaj časa lajali, karavana bo šla prej ali slej dalje. Po še eni zgodbi o malih in velikih. Ali je to prav – seveda ne. Gre za nevaren precedens, ki ga je sicer Moustafa med vrsticami napovedal že pred tedni, ko je govoril o Riu. Da si OI ne predstavlja brez Nemčije in njej podobnih, že takrat je bil omenjen wild card. Slednji sam po sebi sicer ni sporen, a le če so pravila igre jasna pred začetkom kvalifikacij, tako pa je vse skupaj videti kot neka slaba šala. Da izbrišeš celoten del (rokometnega) sveta zaradi ene same države, pa čeprav je ta država Nemčija ...

Nič osebnega, vse to je le posel, je nekoč dejal mafijec Michael Corleone. A slednji je fikcija, IHF pa žal še kako resnična.