Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
gl
gl
08.10.2024 20:23:27
Deli članek:

Zokijevi garači vračajo udarec, kljub podvigu pa brez slavja: Pred tekmo bi vzel, zdaj mi je žal

Za pogumno predstavo proti – lahko mirno zapišemo velikemu in močnemu – GOG Gudmeju so bili nagrajeni s točko. Čeprav so jo vzeli z mešanimi občutki, saj so bili bližje obema. Zaslužili bi si ju ...

Zaradi dveh porazov na domačih derbijih v Rdeči dvorani še ni bilo potrebe po prižiganju kakršnihkoli alarmov, najavljanja kriz(ic)e. Čeprav moštvo Zorana Jovičića (na podlago spodrsljaja v Škofji Loki v uvodnem krogu lige NLB) ni bilo videti najbolje ne proti trebanjskemu Trimu v domači dvorani ne v večjem delu savinjsko-šaleškega obračuna v Celju, kamor je Gorenje hočeš nočeš prišlo kot favorit. No, če bi takšno ali podobno sliko Velenjčani naslikali tudi na evropski uverturi proti GOG Gudmeju, si morda privoščili izdatnejši poraz, bi Zoran Jovičić najbrž z velenjske ulice že slišal kakšno vprašanje, kje (se) je izgubil DNK njegove ekipe, ki jo je v prejšnjih letih zgradil v stroj, ki doma osvaja lovorike, v Evropi pa preseneča močnejše in bogatejše od sebe. Niso je, proti absolutno favoriziranim gostom so pokazali veliko, veliko boljši obraz, evropsko sezono kot stari dobri Velenjčani odprli s točko, tako da lahko optimistično zrejo v prihodnost.

Zahtevati zmago od slovenskih prvakov proti danskim robotom, ki so nekaj dni prej v domovini razbili evropskega podprvaka Aalborg, četudi jih je Aleks Vlah obstreljeval z devetimi zadetki, bi bilo (pre)strogo. Kot da bi od sicer spretne šivilje zahtevali, da poštarju poleg hlač zašije še rano po ugrizu podivjanega psa. Saj ni nemogoče, ni pa ravno to za vsako šiviljo v vseh okoliščinah ...

Veliko poguma je eden od predpogojev in tega so Velenjčani pokazali – ogromno. Svojih eminentnih gostov, ki so v lanski sezoni lige prvakov dvakrat premagali Celje, so se lotili brez strahu. Resda pri Dancih ni več asov, kot so stroj za gole Emil Madsen, izkušeni zvezdnik Morten Olsen, Aaron Mensing ali Anders Zachariassen, a gre (z rezultati dokazano) za še vedno izjemno ekipo, ki je sposobna premagati vsakogar na svetu. Morda so severnjaki pričakovali, da jih v Velenju čaka rdeča preproga do dveh točk, pa ni bilo tako. Za eno so trepetali do konca in še dlje. 

V zelo izenačenem obračunu so bili gostitelji večji del večera pol koraka spredaj. Občutnejšo prednost treh zadetkov bi si lahko prvič priigrali v 38. minuti ob izidu 25:23, a je Anže Blagotinšek zapravil protinapad, za njim je s praznim nabojem ustrelil še Urban Pipp. Skandinavci so to (kot običajno) kaznovali in 18 minut pred koncem povedli s 27:26. No, devet minut pred zadnjo sireno, ko se je razigral še Matevž Skok, so šli Zokijevi fantje po sijajnem Poklarjevem zadetku in prekršku v napadu gostov ob izidu 32:30 znova v napad za +3. Pa drugič, tretjič … Neuspešno. Moralo se je končati z napeto končnico, poljska sodnika Jakub Jerlecki in Maciej Labun sta s kakšno svojo odločitvijo poskrbela, da tudi nervozno. Ko sta denimo ob izidu 33:32 za domačine slabe tri minute pred koncem piskala sporen prekršek v napadu Vladu Matanoviću ... 

Izjemno razpoloženi Tine Poklar je (po Urbanu Pippu in Tilnu Sokoliču) vseeno poskrbel, da so Velenjčani v zadnjo minuto vstopili s prednostjo 35:34, žal jim zadnjega napada gostov ni uspelo ubraniti, tako da so ti izenačili deset sekund pred koncem. Domačinom jih je po Jovičićevi minuti odmora ostalo sedem, malo premalo za resnejši napad. Nazadnje je Poklarju malo zmanjkalo, da bi že po sireni priigral zmago. 

»Če bi mi pred tekmo kdo ponudil to, bi sprejel. Zdaj mi je pa žal. Imeli smo zmago, a dvakrat padli, dobili izključitev … Nič, čestitke fantom, zagotovo. Pokazali smo svojo vrednost. Ta GOG je nekaj dni nazaj premagal Aalborg, ki je pred nekaj meseci igral v finalu lige prvakov. Tako da lahko rečem, da je bila to dobra tekma,« je po prigarani in zasluženi točki - še bolj zasluženi bi bili obe - ocenil Zoran Jovičić. 

Izkušeni novinec v njegovi vrsti Tine Poklar je bil najučinkovitejši Velenjčan, dosegel je kar enajst zadetkov, sedem jih je dodal Tilen Sokolič, njegov someščan iz Kopra, kjer bodo Velenjčani v soboto (19.00) poskušali vpisati naslednjo zmago v ligi NLB.

V Evropi bodo naslednjič na delu prihajajoči torek, in sicer bodo gostovali pri Ademar Leonu, ki je daness 30:34 izgubil v Luzernu. 

Gorenje – GOG 35:35 (17:17)

Rdeča dvorana, gledalcev 600, sodnika: Jerlecki in Labun (vsi Poljska).
* Gorenje Velenje: Skok (7 obramb), Taletović (3 obrambe), Velić, Pipp 6, Matanović 1, Jezernik, Maričić 3, Drobež 1, Poklar 11 (3), Starman, Tatar, Sokolič 7 (1), Blagotinšek 2, Slatinek Jovičič 2, Jankovskij 2, Lončarić.
* GOG Gudme: Johannesson, Boutaf (9 obramb), Pedersen 3, Vilhelmsen 2, Tilsted 5, Jakobsen, Pedersen, Nielsen, Grondahl 5 (2), Kildelund 6, Lyng Als 3, Lykke 3, Persson 1, Lindskog 1, Christoffersen Blonz 6. * Sedemmetrovke: Gorenje Velenje 4 (3), GOG Gudme 2 (2). * Izključitve: Gorenje Velenje 12, GOG Gudme 2 minuti.