Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(zšis-spk)
(zšis-spk)
08.10.2024 11:21:38
Deli članek:

Na Pokljuki svetovno prvenstvo, v Kranjski Gori tri tekme

Matic Klanšek Velej/Sportida
Jernej Slivnik se bo spet pognal po domači strmini.

V Zürichu je potekalo tradicionalno jesensko srečanje tehničnega odbora Mednarodne smučarske zveze. Roman Jakič in Gal Jakič sta se udeležila sestanka odborov za paranordijsko in paraalpsko smučanje ter deskanje na snegu. Tam so tudi formalno potrdili koledar tekem svetovnega pokala v paraalpskem smučanju. Kranjska Gora bo od 4. do 6. marca gostila tri tekme – dva veleslaloma in slalom. Načrtovan je nastop Jerneja Slivnika na obeh veleslalomskih tekmovanjih.



Že prej pa bo Slovenija pod krovno organizacijo Mednarodne biatlonske zveze gostila svetovno prvenstvo v parabiatlonu, ki bo na Pokljuki med 4. in 9. februarjem 2025.



Navdušili v Italiji

Minule dni je v Italiji potekal Olbia 2024 World Boccia Challenger. Na tekmovanju je nastopilo 69 tekmovalcev iz 17 držav, tudi iz Slovenije, naša reprezentanca pod vodstvom selektorice Maje Bobnar pa se je izkazala. V posamezni kategoriji BC4 je Nataša Bartol prišla do polfinala in tam mogla priznati premoč višje rangirani od sebe, Nemki Aniti Raguwan, ter zasedla četrto mesto. Blaž Adamlje je prvič nastopal na tem zahtevnem tekmovališču in ni prešel zahtevne skupine, končal je na devetem mestu. V kategoriji BC3 je tekmoval Klemen Kramžar, ki je imel kar nekaj težav z »bočami«. Posebna betonska podlaga in zahtevne razmere niso dopuščale boljše igre in tudi on ni prešel skupine ter tako dosegel 11. mesto.



Zelo uspešni pa smo bili pri tekmovanju parov, kjer sta Blaž in Nataša osvojila srebro. Premagala sta Nemce in Francoze, premoč pa sta morala priznati olimpijskim prvakom Kitajcem in tako zasluženo osvojila kolajno.



Razstava Igre poguma

Paralimpijske igre Pariz 2024 so v duhu znamenitega gesla francoske revolucije »enakost« na popolnoma novo raven dvignile povezovanje, vključevalnost in enakovredno obravnavo v športu. Tako je parašport končno doživel svojo resnično prepoznavnost. Športniki, bližnji, spremljevalci, navijači, opazovalci in prvič v zgodovini Slovenije tudi televizijski gledalci nismo ostali ravnodušni, saj so bile te igre prelomne tudi z naše perspektive. Avgusta so igre pritegnile široko zanimanje javnosti. Zlato Franca Gorazda Tirška, bron Žive Lavrinc in Dejana Fabčiča ter šesto mesto odbojkaric in sedmo mesto Henrika Planka so dodatno okrepili zavedanje o o parašportu.



V ponedeljek, 14. 10., bo ob 19. uri odprtje fotografske razstave IGRE POGUMA, ki bo na ogled v Mali galeriji Cankarjevega doma v Ljubljani. Razstava IGRE POGUMA prinaša dragocen vpogled v pravkar končane in marsičem zgodovinske paralimpijske igre, ki so največji parašportni dogodek na svetu. Poseben čar razstave je njena aktualnost, saj jo odpiramo le nekaj tednov po zaključku športnih tekmovanj v Parizu, navsezadnje pa tudi visoka dokumentarna vrednost, saj vse fotografije podpisuje priznani športni fotograf Vid Ponikvar, eden redkih fotografov s toliko izkušenj na področju parašporta. V imenu Zveze za šport invalidov – Slovenskega paralimpijskega komiteja in dolgoletne podpornice parašporta Loterije Slovenije vas vabimo, da si razstavo tudi ogledate. 

Galerija