Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(rp)
(rp)
08.10.2024 11:12:47
Deli članek:

Premajhen bazen je največja težava

zsis.si
Gregor Gračner, podpredsednik Zveze SIS-SPK

Da šport krepi telo in duha, spodbuja socialno vključenost ter pomaga pri rehabilitaciji, je na četrti predstavitvi parašportov, imenovani Parafest, izpostavil tudi podpredsednik krovne organizacije športne zveze invalidov Gregor Gračner. Nekoč je bil tudi kapetan slovenske reprezentance v košarki na vozičkih, že vrsto let pa v tem športu vodi ligo NLB Wheel, sestavljeno iz ekip bivše Jugoslavije.

Na kakšni ravni je danes v Sloveniji košarka na vozičkih, če jo primerjate s časom po njeni osamosvojitvi?

V reprezentanci sem bil 26 let. Takrat smo igrali še v skupini A evropske košarke na vozičkih, zdaj je Slovenija v skupini B. Igra se precej drugačna košarka kot takrat. Vmes je bilo veliko novitet, zamenjalo se je tudi kar nekaj generacij. Mladi zdaj precej več delajo na hitrosti in taktiki, medtem ko je bilo prej veliko individualnih potez, ki so pripomogle k temu, da smo igrali v skupini A.



Ima sedanja generacija perspektivo, da se v naslednjih dveh ali treh letih spet vrne v skupino A?

Perspektiva je, težava pa je predvsem v premajhnem bazenu igralcev, s katerimi bi selektor lahko delal selekcijo. Bazo igralcev je z danes na jutri težko dobiti. Treba je vedeti, da se mladim da gibati čedalje manj. To velja tudi na splošno, ne le za parašport.



Koliko klubov v košarki na vozičkih sploh premoremo v Sloveniji?

V ligi NLB Wheel, ki jo vodim že 17 let, slovensko košarko zastopa slovenska reprezentanca. V slovenski ligi pa nastopajo štiri ekipe, nekoč jih je bilo tudi že sedem.



Kaj pa košarka na vozičkih v svetu? Se razvija ali stagnira?

Košarka na vozičkih je v svetu na visokem nivoju. Ravno pred kratkim sem bil v Parizu, kjer sem gledal eno izmed tekem. Kar sem videl, je v primerjavi z nivojem pri nas kot dan in noč. V košarki na vozičkih je tudi vse več profesionalizma, v to športno panogo se veliko vlaga.



Kako vam uspeva skrbeti za večjo popularizacijo košarke na vozičkih?

Pred nekaj leti je eno izmed tekem v Kamniku prenašala tudi nacionalna televizija, Arena Šport je lani prenašala finale NLB Wheel. Vseeno je težko še bolj prodreti v medije, zlasti na televizije, a verjamem, da bo tega v prihodnje še več.



Ste tudi podpredsednik Zveze za šport invalidov Slovenije. Kakšne so vaše zadolžitve?

Sem predsednik komisije za tekmovalni šport ter desna roka predsednika Damijana Lazarja. Dela nam nikoli ne zmanjka in ga bo očitno čedalje več.



Glavni poudarek je gotovo na tem, da bi pridobili čim več mladih ljudi, ki bi se ukvarjali s parašportom?

Mladih, starejših, kakorkoli. Na zvezi paraplegikov imamo 12 športnih disciplin,v katere je vključenih prek 200 paraplegikov. Tako imamo tudi na tem področju kar veliko aktivnosti.