Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
12.11.2014 13:07:23
Deli članek:

Branko Tamše: Pravila ne veljajo za vse enako

Celjskega trenerja in njegove varovance jutri čaka eno najtežjih gostovanj v letošnji sezoni, odpravljajo se v levji brlog, od koder so se februarja denimo vrnili z minus deset med prtljago.

Statistika je krepko na strani zasedbe iz Mannheima, vseh šest medsebojnih dvobojev je pripadlo eni najmočnejših nemških ekip zadnjih let.

Rhein-Neckar letos in Rhein-Neckar lani?
Levi so vodilni v nemški ligi, kar je sam po sebi dovolj zgovoren podatek o njihovi moči in kakovosti. Imajo novega trenerja in nekaj novih igralcev. Nikolaj Jacobsen goji hitro igro, kaznujejo vsako napako, če dovoliš Niklasu Landinu, ki je zame med najboljšimi tremi vratarji na svetu, da se razbrani, potem sledijo bliskoviti protinapadi in prav v tem so najmočnejši. Recept? Čim bolj zajeziti tranzicijo oziroma odigrati pametno in racionalno v napadu. Če nam bo to uspelo, potem smo lahko enakovredni, v nasprotnem primeru pa so zmožni v dveh, treh minutah narediti delni izid 5:0, po katerem ni več vrnitve.

Na kateri strani je individualna kakovost, praktično ni dvoma.
Imajo vrhunsko selekcionirano ekipo, na vsakem položaju so odlično pokriti. Landina sem že omenil, potem je na levem krilu Gensheimer, na desnem Groetzki, leva zunanja sta sijajna strelca in atleta, tako Du Rietz kot Mensah Larsen, na sredini je po mojem mnenju eden najboljših organizatorjev igre, pogosto spregledani Andy Schmid, ki je v odlični formi. Desno od Švicarja je prva izbira Islandec Alexander Petersson, na šestmetrski črti kraljuje Norvežan Myrhol, imajo dva specialista za obrambo, Guardiolo in Kneera, ki opravljata garaško, nemalokrat umazano delo, da lahko potem v napadu vstopi spočiti Myrhol. Skratka ekipa, ki bi si jo želel vsak trener na svetu. Še ena posebnost oziroma razlika v primerjavi s prejšnjimi leti. Včasih je slovela po in slonela na obrambi 6-0, zdaj nemalokrat poseže tudi po različici 5-1, ki je v preteklih letih praktično ni prakticirala.

Lani so bili levi eni največjih osmoljencev sezone. V četrtfinalu LP jim je Barcelona vozovnico za Köln izpulila iz rok v zadnjih sekundah, naslov nemškega prvaka so nato izgubili v fotofinišu. Letos so vodilni v bundesligi, v ligi prvakov pa so doživeli že dva poraza.
Če se najprej vrnem na lansko sezono, mislim, da so proti Barceloni neupravičeno izpadli. A to je voda pod mostom, kar zadeva letošnjo ekipo, sem jo že pred začetkom LP uvrščal med prvi dve v naši skupini. Da ima le štiri točke, pa govori o tem, kako izenačena in kakovostna je naša skupina. Še vedno verjamem, da bo ekipa Löwna prišla na mesto, ki ji glede na kakovost pripada. Četudi ne bo, pa je to tako kakovostna ekipa, da je pravzaprav vseeno, če konča tudi kot četrta v skupini. Skorajda vseeno ji je, s kom igra, lahko igra z vsemi najboljšimi na svetu, tudi sama namreč sodi v najožji krog favoritov.

Tekmo z Lemgom, ko so si kožo rešili v zadnjih minutah, ste si že ogledali?
Nisem, sem si pa ogledal obračun s Flensburgom. Klasika, Flensburg v svoji najlepši luči vodi tja do 45, 50 minute, potem pa Landin zaklene vrata, v dveh minutah sledi delni izid 5:0 in zmagovalec je odločen. V oči mi je padlo, da je način vodenja s klopi malce drugačen. Prejšnji trener (Gudmundur Gudmundsson, op. p.) je deloval malce nestrpno, živčno, Nikolaj Jacobsen je po drugi strani povsem sproščen in miren kot vsi Danci. Ali je minus pet ali pa plus pet, hladen je kot špricer, kar se prenaša tudi na igralce, saj tudi oni delujejo mirno, ob zaostanku ni nobene panike. Primer? Čehovski medvedi so sredi Mannheima v 20. minuti vodili s petimi goli naskoka, ob polčasu je bil izid že izenačen, v nadaljevanju pa je bilo na terenu le še eno moštvo. Igrajo svojo igro vseh šestdeset minut, imajo dodelan sistem, ki ni preveč zapleten, in imajo individualno kakovost, ki jo znajo preliti v celoto.

Grega Wernig

V levjem brlogu ne domuje več Nikola Manojlović, vam dobro znani Johnny?
Da, zanimivo. Po mojem mnenju je bil Nikola steber njihove obrambe. Ostal je Guardiola, pripeljali so Kneera, kar deluje zelo spodobno, zdaj, kot že rečeno, veliko stavijo tudi na obrambo 5-1, a me je odhod Manojlovića vseeno presenetil. Če bi bil sam trener Rhein-Neckarja, bi si zagotovo želel imeti obrambnega igralca, kot je Nikola. Če malce karikiram, on je bil tisti, ki ga je držal do konca v igri za naslov nemškega prvaka. Igra vrhunsko obrambo, vem, ker sem imel možnost delati z njim. Vem, da je eden najboljših, če ne kar najboljši obrambni igralec na svetu. Kaj je razlog njegovega odhoda, pa ne vem. Vem, da mu dolga potovanja križemkražem po Nemčiji niso bila pri srcu. Najlepše mu je bilo v Sloveniji, kjer je bilo le redkokatero potovanje daljše od dveh ur. (smeh)

Jutrišnji obračun bo v šolski telovadnici, ki je, ne vemo po kakšnem kriteriju, dobila zeleno luč za prizorišče lige prvakov. Nekomu gledajo pod prste za vsako malenkost, nekaterim je, kot kaže, dovoljeno marsikaj. Dvojna merila?

Na žalost, sicer pa to nikakor ni osamljen primer. Če začnemo pri stvareh, ki najbolj bodejo v oči. Mislim, da je rokomet edini šport, ko lahko ekipo, ki se uvrsti na SP, enostavno izbrišejo. Prav zanima me, kakšen sistem bodo uvedli zdaj, ko sta sodelovanje odpovedali še dve državi. Denar je sveta vladar, očitno je v EHF in IHF šelestenje bankovcev najmočnejši argument, kar seveda nikakor ni v duhu športa in fair-playa. A karkoli govorimo, govorimo v prazno. Psi bodo lajali, karavana bo šla dalje. Ni pa prav, vse skupaj meče slabo luč na celotno panogo. Vsi se trudimo, delamo, a očitno je, da imajo največji, najbogatejši klubi in zveze nedvomno privilegiran položaj.

Tudi vaš bivši klub je v tej športni diplomaciji potegnil kratko?
Katastrofa za slovenski rokomet, da se je nekaj takšnega pripetilo. Žal mi je, da je do tega prišlo, z igrami, z delom smo si zagotovo zaslužili dva predstavnika v LP, ampak kaj hočemo. Me pa zanima še ena stvar. Vardar in Metalurg vodijo posamezniki, ki imajo precej pod palcem, in resnično me zanima, ali bi ob morebitnem izstopu Metalurga potem dejansko kaznovali tudi Vardar in ga izločili iz lige, kot je bilo zagroženo v preteklih dnevih. Po mojem trdnem prepričanju se to ne bi zgodilo. Pravila niso določena tako, kot bi morala biti. Oziroma so, a ne veljajo za vse v enaki meri.

Za konec, po dveh mesecih je najbrž že razvidno, s katerimi okrepitvami ste zadeli in s katerimi ne. Bo ekipa v zimskem premoru deležna kakšnih sprememb?
Tako daleč še ne gledam, a neki obrisi so res že vidni. Kaj je dobro in kaj nam manjka, je pa seveda položaj takšen, da si nekih strašnih posegov ne moremo privoščiti. Smo pa z enim očesom vseskozi na trgu, skeniramo, opazujemo.