Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ma
ma
11.11.2014 10:20:31
Deli članek:

Številni so zastrigli z ušesi

Reuters

Medtem ko so številni udeleženci in tudi spremljevalni orkester počasi že krenili v organizacijo januarske poti ter bivanja v Zalivu, pa še vsaj deset dni ne bo docela jasno, kdo vse bo igral Katarju.

Še vedno niso znani vsi udeleženci 24. svetovnega prvenstva, pravzaprav jih je iz dneva v dan manj, če se malce pošalimo.

A v vsaki šali je tudi zrno resnice, pa tako le 66 dni pred začetkom mundiala IHF še vedno manjkata dva udeleženca. V petek je svoje sodelovanje uradno odpovedal Bahrajn, dan pozneje so se za podobno potezo bolj kot ne pričakovano odločili še Združeni arabski emirati. Vzrok je prej ali slej politične narave, diplomatski spor med državami v Perzijskem zalivu se je tako prenesel tudi na športna igrišča.

KANDIDATOV JE PRECEJ
Po (ne)pričakovani košarici se kot ključno vprašanje seveda poraja, kdo bo nasledil omenjeni dvojec. Izvršni odbor IHF se bo sestal 21. novembra, kandidatov za dve mesti pa je precej. Še najbolj legitimna se zdi kandidatura Južne Koreje, ki je bila peta na azijskih igrah in kot taka prva v vrsti. Za njo so se zvrstile Savdska Arabija, Kuvajt in Oman, ki pa prav tako niso v najboljših odnosih z državo gostiteljico, pa bo morda svojo priložnost dočakala celo deveta Japonska.

AVSTRALIJA, ISLANDIJA, …
Seveda se kaj lahko zgodi, da se bo IHF, da bi se izognila še kakšni odpovedi oziroma da bi na neki način kaznovala azijskega, ozrla tudi na druge celine, in v tej luči mesto znova ponudila pred meseci meni nič, tebi nič izbrisani Avstraliji. Slednja si je namreč priigrala, pa nato na račun Nemčije tudi izgubila mesto na SP, zdaj bodo sicer rokometno ne ravno konkurenčni fantje iz tam doli morda le dobili recimo temu zadoščenje. Ob odpovedi zalivskega dvojca so z ušesi zastrigli tudi na stari celini, predvsem na Islandiji, ki se je počutila opeharjena že pri dodelitvi "wild carda" Nemčiji. Pet pred dvanajsto bi si seveda v Katar želeli tudi Srbi, Madžari, Norvežani ... Ker je prav prek Katarja najlažja pot v Rio, le še toliko bolj.

MOGOČE VSEENO Z 22
Vsak ima svoje bolj ali manj trdne argumente, na odločitev pa bo treba počakati do 21. novembra, ni pa izključena niti možnost, da bo 24. prvenstvo imelo le 22 udeležencev. Naj spomnimo, ZAE bi morali igrati v predtekmovalni skupini C s Francijo, Egiptom, Alžirijo, Švedsko in Češko, Bahrajn, sicer aktualni podprvak Azije, pa bi moral igrati v skupini D skupaj z Dansko, Poljsko, Rusijo, Argentino in Nemčijo. Četo Borisa Denića je ples kroglic po drugi strani umestil v skupino A in bi lahko na ekipo iz skupine C ali D naletela šele v četrtfinalu.